Ohroziť zamestnanosť na Slovensku môže ukrajinská kríza

Ohroziť zamestnanosť na Slovensku môže ukrajinská kríza.Ohroziť zamestnanosť na Slovensku môže ukrajinská kríza. Zdroj: thinkstock.com

Ťahúňom v zamestnanosti na Slovensku by v nasledujúcich mesiacoch malo byť odvetvie centra zdieľaných služieb, priemyselnej výroby a obchodu. Nepriaznivo zasiahnuť do nej môže situácia na Ukrajine.

Miera evidovanej nezamestnanosti by mohla v tomto roku klesnúť na úroveň 12 %. Očakáva to personálno-poradenská spoločnosť McRoy. Zároveň však upozorňuje na riziká, ktoré by mohli pozitívny trend vývoja nezamestnanosti ohroziť. Rizikom je najmä ukrajinská kríza a s ňou súvisiace ekonomické sankcie.

V budúcom roku bude podľa spoločnosti McRoy dôležitý aj vplyv zvyšovania minimálnej mzdy na zamestnanosť.

"Minimálna mzda bude rásť rýchlejšie ako priemerná mzda v hospodárstve. Jej negatívny vplyv na zamestnanosť síce čiastočne eliminuje pripravované odvodové zvýhodnenie nízkopríjmových skupín, no to sa nebude týkať zamestnancov zaradených do vyšších kvalifikačných kategórií. Spolu s minimálnou mzdou stúpnu i rôzne príplatky, ktoré sú na ňu naviazané. To všetko môže znamenať, že zamestnanosť porastie v budúcom roku pomalšie než teraz," upozornil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

V nasledujúcich mesiacoch by hlavným ťahúňom rastu zamestnanosti mali byť podľa spoločnosti odvetvia centier zdieľaných služieb, priemyselnej výroby a pred Vianocami sa očakáva aj oživenie obchodu.

Podľa analytikov Národnej banky Slovenska už druhý polrok tohto roka môže byť z hľadiska vývoja nezamestnanosti slabší ako prvý polrok 2014.

"Napriek tomu nie je dôvod na prílišný pesimizmus, keďže voľných pracovných miest je nahlásených najviac v pokrízovom období a navyše, ukazovatele dôvery v domácej ekonomike či očakávanej zamestnanosti nahrávajú pokračujúcej tvorbe pracovných miest," dodali analytici NBS.

Viac o téme: Slovensko Domáce Kríza Ukrajina Zamestnanosť Ukrajinská kríza
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy