Strojárom porastú platy vo všetkých tarifných triedach

Predseda OZ KOVO Emil Machyna (vpravo)Predseda OZ KOVO Emil Machyna (vpravo) Zdroj: SITA

Odborári sa so strojármi dohodli na zvýšení mzdy o 2 percentá a taktiež na zvýšení vzdelania a praxe pre každý tarifnú triedu. Zmluva by mala platiť aj pre ďalších 700 firiem strojárskeho a automobilového priemyslu na Slovensku.

Zástupcovia Odborového zväzu (OZ) KOVO a Zväzu strojárskeho priemyslu (ZSP) SR v Bratislave podpísali dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa platnej do konca tohto roka.

Predstavitelia zamestnávateľov a zamestnancov sa dohodli na zvýšení tarifných miezd v priemere o 2,65 %. Zamestnanci vo všetkých platových triedach si prilepšia mesačne o 14 eur. Najnižšia tarifná trieda je na úrovni 354 eur a najvyššia 801 eur. Odborári pôvodne požadovali nárast o 6 %, ZSP začínal na nule a neskôr súhlasil s 2 %. Dohodu obe strany považujú za kompromis s cieľom udržať sociálny zmier.

"Je to základ k tomu, aby aj ďalšie podniky, kde nie sú odbory, ale rozšíri sa na ne kolektívna zmluva, mohli ďalej vyjednávať. Aby mali vyššiu kolektívnu zmluvu ako takú "kuchárku", že z nej budú vychádzať. My budeme ďalej robiť kroky k tomu, aby tá kolektívna zmluva mala väčšiu vážnosť a aby sa tam dohodli veci, ktoré budú platiť pre strednú úroveň tarifných tried a nebude tam len tarifný, ale celkový mzdový rast," povedal predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Z dodatku ďalej vyplýva, že sociálny fond bude možné využívať aj na vzdelávanie zamestnancov. Odborári sa so strojármi dohodli tiež na odporúčaných úrovniach vzdelania a praxe pre každú tarifnú triedu.

"Zamestnanci z toho určite nebudú skákať od nadšenia, ale myslíme si, že by to mohlo kvalitatívne posunúť prísun kvalifikovanej pracovnej sily," zdôvodnil viceprezident ZSP a hlavný vyjednávač Juraj Borgula.

Na základe novely zákona o kolektívnom vyjednávaní účinnej od začiatku tohto roka by sa mala kolektívna zmluva rozšíriť aj na ďalších zamestnávateľov nad 20 zamestnancov v príslušnom odvetví, a to bez ich súhlasu. Dodatok platný od 1. apríla sa tak môže vzťahovať na približne 700 firiem strojárskeho a automobilového priemyslu na Slovensku vrátane zhruba 70, ktoré združuje ZSP. Vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve na ďalšie obdobie sa začne v septembri.
 

Viac o téme: Domáce Plat Mzda Zvýšenie Strojári KOVO Odoborári
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: SITA, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy