Nezamestnanosť na Slovensku klesla na 13,70 percent

Nezamestnanosť na Slovensku klesla na 13,70 percent.Nezamestnanosť na Slovensku klesla na 13,70 percent. Zdroj: photl.com

Napriek faktu, že sa miera nezamestnanosti na Slovensku v auguste znížila, bez práce naďalej zostáva skoro 370-tisíc ľudí. Odborníci sú však optimistickí. Vidia mierne zlepšovanie situácie na trhu práce.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku podľa najnovších štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahla v auguste úroveň 13,70 %. Medzimesačne tak klesla o 0,29 percentuálneho bodu. Medziročne je však stále vyššia o 0,51 percentuálneho bodu.

Celková miera nezamestnanosti počítaná z celkového stavu a počtu uchádzačov o zamestnanie evidovaných na úradoch práce podľa ÚPSVR dosiahla v auguste 14,9 %. V porovnaní s augustom minulého roka sa zvýšila o 0,16 percentuálneho bodu.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol v auguste počet 369.636. Medzimesačne ich počet klesol, keď v júli sa uchádzalo o zamestnanie 377-tisíc ľudí.

Trh práce pokračuje v oživovaní

Štatistiky ústredia práce poskytujú signály o začínajúcom pozitívnom obrate na trhu práce. Konštatujú to analytici Národnej banky Slovenska v reakcii na augustovú mieru nezamestnanosti.

"Napriek tomu, že počet vyradených z evidencie z dôvodu nespolupráce, resp. iných dôvodov nesúvisiacich s umiestnením na trh práce sa od júla drží mierne vyššie ako bolo zvykom, trend znižovania počtu nezamestnaných je zreteľný a môže signalizovať postupné mierne zlepšovanie situácie na trhu práce," konštatuje menový úsek centrálnej banky.

Keďže klesal počet disponibilných aj nedisponibilných uchádzačov, nemožno podľa NBS hovoriť o efekte preskupovania počtov uchádzačov v rámci rôznych kategórii nezamestnanosti. Pozitívny vývoj naznačili už zlepšené indikátory dôvery a očakávania podnikov aj spotrebiteľov.

"Pokračovanie mierneho poklesu počtu nezamestnaných poukazuje na možný mierny pokles miery nezamestnanosti v treťom štvrťroku," avizujú analytici NBS s tým, že ide o priaznivejší vývoj v porovnaní s aktuálnou predikciou centrálnej banky.
 

Viac o téme: Slovensko Bez Domáce Nezamestnanosť Práce Miera Nezamestananosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy