Skrátenie pracovného času by neprinieslo svoje ovocie

Skrátenie týždenného pracovného čas by nemuselo automaticky znížiť nezamestnanosť.Skrátenie týždenného pracovného čas by nemuselo automaticky znížiť nezamestnanosť. Zdroj: photl.com

Skracovanie pracovného času o hodinu týždenne by mohlo priniesť Slovensko do stavu, v akom sa nachádza grécka ekonomika. Vo Francúzsku tento stav dokonca vyvolal opačný efekt. Namiesto zníženia nezamestnanosti sa zamestnasť zvýšila.

Nápad zvýšiť zamestnanosť na Slovensku prostredníctvom skrátenia pracovného času o hodinu týždenne má podľa predstaviteľov opozičnej SDKÚ-DS zvrátenú logiku. Podľa jej podpredsedu Ivana Štefanca už takéto riešenia skúšali v iných krajinách.

"Vo Francúzsku to prinieslo opačný efekt, zvýšila sa nezamestnanosť," povedal na brífingu v Bratislave.

O údajnej zhode vlády Roberta Fica (Smer-SD) a odborárov na riešení nezamestnanosti cez skrátenie pracovného času informoval denník Pravda. Podľa tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa však tieto informácie nezakladali na pravde.

"MPSVR o skrátení pracovného času s odborármi individuálne nerokovalo. Uvedený návrh odborári predstavili na spoločnom stretnutí tripartitných partnerov," reagoval rezort práce.

Predstavitelia SDKÚ-DS takisto upozornili, že riešenia na spôsob skracovania pracovného času privedú Slovensko do stavu, v akom sa nachádza grécka ekonomika. Podľa poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka by bolo dôsledkom takéhoto opatrenia skôr zníženie platov slovenských pracovníkov.

"Keby pracovali menej, dostanú menší plat. Zamestnávatelia nezvýšia hodinovú mzdu," upozornil.
 

Viac o téme: Pracovný Čas Domáce Nezamestnanosť Zníženie Skrátenie Času Nezamestnanosti Pracovného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy