Študenti pracujúci na dohodu nemusia platiť sociálku

Študenti pracujúci na dohodu do príjmu 66 eur a do 18 rokov nemusia odvádzať odvody do SP.Študenti pracujúci na dohodu do príjmu 66 eur a do 18 rokov nemusia odvádzať odvody do SP. Zdroj: photl.com

Študenti pracujúci na dohody o brigádnickej práci študentov nemusia platiť poistné do Sociálnej poisťovne, ak ich mesačný príjem nepresiahne 66 eur, do 18 rokoch. Pri ostatných študentov je to výška 155 eur.

Sociálna poisťovňa pripravila pre žiakov a študentov nové tlačivo, ktoré potrebujú predložiť zamestnávateľovi, aby od 1. januára 2013 pri práci na dohodu o brigádnickej práci študentov neplatili poistné na dôchodkové poistenie.

Od 1. januára 2013 je žiak a študent, ktorý pracuje na základe dohody o brigádnickej práci študentov, povinne dôchodkovo poistený na účely sociálneho poistenia. Má však možnosť najmenej na obdobie jedného kalendárneho mesiaca určiť jednu svoju dohodu o brigádnickej práci študentov, na základe ktorej nebude povinne dôchodkovo poistený.

Možnosť neplatiť poistné bude mať takýto študent a žiak za predpokladu, že jeho mesačný príjem alebo priemerný mesačný príjem z tejto dohody nepresiahne pri žiakoch a študentoch do 18 rokov sumu 66 eur, pri ostatných študentoch sumu 155 eur. V prípade, že jeho príjem presiahne tieto sumy, bude platiť poistné na dôchodkové poistenie zo zníženého vymeriavacieho základu.

Jednou z podmienok pre výnimku z dôchodkového poistenia u „dohodára“ - žiaka a študenta - je teda určenie dohody o brigádnickej práci študenta podľa ustanovenia § 227a zákona o sociálnom poistení v znení účinnom od 1. januára 2013. Žiak a študent si dohodu o brigádnickej práci študentov určuje u zamestnávateľa na tomto tlačive.

Tlačivo je k dispozícii aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne v sekcii FORMULÁRE, v časti výber poistného.

Viac o téme: Domáce Práca Dohoda Študenti Brigádnici Brigádnická
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy