Brigáda alebo stáž? Študenti privítajú radšej zárobok

Najväčší dopyt je po príležitostných brigádach.Najväčší dopyt je po príležitostných brigádach. Zdroj: photl.com

Platená brigáda alebo neplatená stáž s možnosťou kariérneho rastu po ukončení štúdia? Študenti častokrát potrebujú vykompenzovať náklady na štúdium, preto radšej volia možnosť platenej práce namiesto uplatnenia vo veľkej spoločnosti.

Záujem študentov o brigády je dlhodobo vysoký nielen v čase letných prázdnin, ale aj počas školského roka. S blížiacimi sa vianočnými sviatkami a prípravou firemných večierkov je zo strany zamestnávateľov veľký záujem zamestnať študentov na jednorazové brigády. Ide hlavne o prácu pomocného personálu pri organizovaní firemných podujatí.  O pozície pokladník alebo operátor je však celoročný záujem.

Vysoký celoročný dopyt po brigádach evidujú viaceré personálne agentúry.

„Najväčší záujem o brigády majú študenti vysokých škôl, ktorých náklady na štúdium bývajú zvyčajne vyššie, čo ich núti aktívnejšie pristupovať k hľadaní si brigád,“ hovorí Emília Vilčáková, senior personnel consultant spoločnosti AuJob.

Dopyt je vyšší ako ponuka
Krátkodobých a príležitostných brigád je relatívny dostatok, aj keď dopyt po nich je niekoľkonásobne vyšší ako ponuka. Pri krátkodobých brigádach je pre študentov motivujúca najmä rýchla finančná odmena.

Záujem je však aj o dlhodobé brigády, pri ktorých sa študenti dokážu integrovať do konkrétnej firmy a po skončení štúdia majú možnosť získať v nej uplatnenie. Tieto firmy si ponúkaním dlhodobých brigád pripravujú svojich budúcich zamestnancov, ktorí takto získajú odborné znalosti, spoznajú firemnú kultúru, zvyky a procesy vo firme, čím sa môžu ľahšie adaptovať na pracovné prostredie.

„Takýchto brigád je však veľmi málo a vyžadujú si od študenta vyššie nároky na znalosť jazykov, počítačové znalosti alebo sú uprednostňovaní priamo študenti konkrétnych vysokých škôl,“ hovorí Vlasta Sekuciová, consultant recruiter z agentúry Start People.

Stáž alebo zahraničie
Vysokoškolský študenti majú popri svojom štúdiu viacero možností práce. Okrem krátkodobých alebo dlhodobých brigádach sa môžu zapojiť do rôznych projektov väčších spoločností. Informácie o možnosti participovať na firemnom projekte si študenti nájdu priamo na webstránkach spoločností.

„Tieto možností im poskytujú flexibilitu času a na druhej strane cenné skúseností,“ hovorí Vilčáková z personálnej agentúry AuJob.

Ďalšou možnosťou pre študentov je využiť možnosť stáže počas štúdia.

„O stáže je na Slovensku menší záujem, avšak stále viac študentov si uvedomuje, že prácou počas štúdia majú šancu získať aspoň nejaké praktické skúsenosti, ktoré im pomôžu po skončení školy pri hľadaní zamestnania,“ hovorí Vilčáková.

„Záujem je najmä o stáže vo veľkých medzinárodných spoločnostiach, kde je priestor pre využitie cudzieho jazyka, či možnosť kariérneho rastu. Stáže sú však často krát bezplatné, a preto je záujem o ne nižší ako o platené brigády,“ hovorí Vlasta Sekuciová zo Start People.

Počas letných prázdnin alebo dlhšieho študijného voľna, si môže vysokoškolský študent zvoliť prácu v zahraničí. O možnosti práce za hranicami je vhodné informovať sa niekoľko mesiacov dopredu. Vhodné je opýtať sa priamo na škole, ktorá môže v zahraničí spolupracovať s nejakou spoločnosťou alebo sa môže priamo obrátiť na personálnu agentúru, ktorá disponuje databázou kontaktov.

Nejde tu už o veľký zárobok, ale skôr o vylepšenie si komunikácie v cudzom jazyku a naučenie sa samostatnosti,“ doplní informáciu Vilčáková.

 

Viac o téme: Práca Škola Študenti Brigáda Zárobok Stáž Brigády Stáže
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy