Prepočet dávky pracujúcim dôchodcom sa nezmení

Starobný dôchodca môže pracovať a zároveň si musí odvádzať dôchodkové poistenie.Starobný dôchodca môže pracovať a zároveň si musí odvádzať dôchodkové poistenie. Zdroj: photl.com

Pracujúcemu Slovákovi, ktorý zároveň poberá dôchodok, sa táto dávka nebude prepočítavať raz ročne, ale až po skončení dôchodkového poistenia.

Plénum neposunulo do druhého čítania túto zmenu zákona o sociálnom poistení, ktorý na rokovanie NR SR predložili opoziční poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Jozef Mihál.

V súčasnosti môže starobný dôchodca pracovať, a tak si zároveň pri väčšine pracovných pomerov zo svojej mzdy odvádza dôchodkové poistenie. Týmto odvodom si zvyšuje dôchodok, ktorý mu však Sociálna poisťovňa prepočítava až po ukončení poistenia.

"V praxi sa však vyskytujú prípady, keď dôchodca pracuje niekoľko rokov a najmä v prípade SZČO v slobodnom povolaní," zdôvodnili poslanci návrh.


Mihál a Nicholsonová upozorňovali, že takýchto dôchodcov je približne 80-tisíc, čo sa ešte zvýši po zavedení plánovaného zodvodnenia dohôd.

"Tým sa mnohí dôchodcovia pracujúci v súčasnosti len na základe dohody stanú prispievateľmi do systému. Zároveň sa tým zvýši pravdepodobnosť, že definitívne skončenie pracovnej činnosti dôchodcu sa výrazne posunie, čím sa posunie aj zánik dôchodkového poistenia, ktoré je v súčasnosti jediným dôvodom na prepočítanie starobného dôchodku," dodávajú.

Viac o téme: Domáce Dôchodca Dôchodok Prepočet Dôchodku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy