V akej firme môžete byť na Facebooku?

So sociálnymi sieťami treba narábať opatrne.So sociálnymi sieťami treba narábať opatrne. Zdroj: photl.com

Je etické využívať sociálne médiá v oblasti ľudských zdrojov? A do akej miery? Takéto otázky zazneli počas panelovej diskusie na konferencii New vision in HR, ktorej sa zúčastnili personalisti medzinárodných firiem na Slovensku.

Cieľom korporátnych spoločností je naučiť ľudí, ako sa správať na sociálnych sieťach počas pracovnej doby. Viesť chcú k výchove novej generácie, ktorá by pred publikovaním komentáru rozmýšľala nad svojim zverejneným textom a nad tým, akí ľudia môžu vidieť ich komentár.

„V spoločnosti Dell je sociálna sieť Facebook povolená. Niektorí zamestnanci ho majú v náplni práce, všetko však musí byť v rámci pracovnej náplne. Medzi týchto ľudí patrí napríklad marketingové oddelenie. Máme aj vlastný mikrochatovací kanál,“ povedala Silvia Jeliníková, HR manager Dell.

 „Sociálne siete nepovoľujeme bežným zamestnancom Tatra banky vzhľadom k tomu, že väčšina ľudí narába s citlivými údajmi banky. Jedinú výnimku tvorí HR oddelenie, ktoré má povolený prístup k LinkedIn a sociálnu sieť Facebook má povolené iba marketingové oddelenie,“ hovorí Branislav Vargic, riaditeľ odboru ľudských zdrojov vTatra banke.

„Vďaka našej firemnej kultúre majú zamestnanci Microsoftu povolený vstup na Facebook aj na LinkedIn, kde často postujú nové produkty. V rámci projektu „Opening windows“ chceme vytvoriť skupinu na LinkedIn. Udržať skupinu je náročné na čas aj na zdroje. Pracovnú sieť Yammer, ktorú pred časom kúpil Microsoft zatiaľ nevyužívame,“ povedala Petra Furbecková, HR riaditeľka Microsoft Slovakia.

„Pred vstupom na Facebook a LinkedIn musia zamestnanci Pfizer súhlasiť s pravidlami postovania na týchto sociálnych sieťach. V rámci internej komunikácie medzi zamestnancami využívame pracovnú sieť Yammer,“  povedala Silvia Rusnáková, HR manager Pfizer.

„Zamestnancom Henkel Slovensko by nemala určite chýbať súdnosť a mali by si dobre rozmyslieť, aké komentáre pridávajú na sociálne siete. V spoločnosti začíname denne využívať profily na LinkedIn,“ hovorí Martin Resutik, HR manager Henkel Slovensko.

Byť alebo nebyť na sociálnych sieťach počas práce? Viaceré spoločnosti sa zhodujú na názore, že ak je človek aktívny na Facebooku, to ešte neznamená že je menej aktívny v práci. Práve naopak. So sociálnymi sieťami však treba narábať opatrne.

Viac o téme: Komunikácia Sociálne Facebook Internet Siete Linkedin Interná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy