Môj šéf mi ničí život: 10 typických charakterových čŕt, ktoré odhalia NARCISTU

Je váš šéf prehnane presvedčený o vlastnej dôležitosti, pohŕda ostatnými a správa sa k ním arogantne? Má potrebu byť neustále stredobodom pozornosti a na dosahovanie svojich potrieb sa nebojí siahnuť po manipulácii? Je dosť pravdepodobné, že ste sa ocitli v zajatí NARCIZMU.

Kto je NARCISTA?

Narcistická porucha osobnosti má najčastejšie dedičný charakter, alebo vzniká v rannom detstve v dôsledku traumatického zážitku v podobe zneužívania alebo zanedbávania. Iróniou je, že tzv.  „NADČLOVEKOM“, ktorý sám seba patologicky zbožňuje, sa paradoxne veľakrát stáva ten, kto ako malé dieťa opakovane zlyhával. Jedná sa o sebeobranný mechanizmus, ktorý spočíva v idealizácií vlastného JA.

Typické charakterové črty NARCISTU:

  1. Super ego hodné nadčloveka

„Volajte ma veličenstvo“. Nezáleží mu na mienke ostatných, ako sa jeho správanie alebo činy, môžu niekoho dotknúť. V jeho živote hraje hlavnú rolu jeho vlastné JA. Nečakajte nezištné ďakujem, ani rovnocenný vzťah založený na dôvere.

  1. Život riadený pretvárkou

Navonok dokáže byť veľmi vnímavý, chápajúci a empatický človek, tzv. fáza „Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú“. Ak chcete odhaliť človeka s narcistickými sklonmi, začnite si všímať jeho správanie k ostatným ľuďom, tam sa zvykne ukázať ich skutočná povaha.

  1. Dvojaký meter na ľudí

Narcista má sklony kategorizovať ľudí vo svojom okolí na:

  • jedincov, z ktorých má alebo môže mať vlastný úžitok
  • významné a úspešné osobnosti, ktorým sa vytrvalo snaží dostať do priazne, stať sa súčasťou ich života by vypovedalo o jeho výnimočnosti
  • osoby, ktoré mu prejavujú patričné uznanie a správajú sa podľa jeho predstáv
  • „zbytkovú“ kategóriu, ktorých existencia nestojí za jeho povšimnutie

1. Sklony k vykorisťovaniu

Neustále posúva hranice ľudskej únosnosti, fyzickej a psychickej odolnosti. Je pre neho typické stanovovať nereálne ciele a klásť vysoké požiadavky na výkon. Od zamestnancov očakáva maximálne pracovné nasadenie, ideálne od svitu do mrku. Rovnováha medzi súkromným a pracovným životom, je pre neho neznámy pojem. 

2. Absencia schopnosti empatie

Pochopenie alebo schopnosť vcítiť sa do situácie druhých, by ste u takého človeka hľadali márne. Narcista vidí na prvom mieste svoje potreby a pocity druhých ho vonkoncom nezaujímajú. Ak výnimočne prejaví súcit, hľadajte za tým skryté úmysly.

3. Stredobod pozornosti

Narcista sa priam dožaduje verejného uznania a obdivu od svojich podriadených. Pokladá sa za najdôležitejší článok fungovania spoločnosti a je presvedčený, že za dosiahnutý úspech môžu všetci vďačiť jeho osobe.

4. Honba za úspechom

Nedokáže sa uspokojiť s krátkodobým úspechom, s čím súvisí aj jeho rastúci hlad po uznaní. Možnosť byť neustále chválený a obdivovaný, mu hladká jeho super ego.

5. Nekompromisný

Keď narazí na odpor a nesúlad s jeho očakávaniami, zvykne sa prehnane uraziť. V takom prípade nepozná vlastnú matku ani brata. V danú chvíľu ho ovláda nahromadený hnev a netrápi sa výberom slov na adresu dotyčného vinníka.

6. Neznesie kritiku

Človek je bytosť omylná, no nie však v prípade narcistu. Ten vyslovenie nedokáže prijať kritiku, prípadne si uznať vlastnú chybu. Jeho reakcia je typická, buď vás úplne odignoruje, alebo sa môžete tešiť na jeden z jeho povestných útokov. 

7. Život plný paradoxov

Navonok pôsobí ako najväčší geroj, no hlboko vo vnútri ho zužuje neistota, strach zo zlyhania a množstvo mindrákov nahromadených z detských čias, ktoré sa ho držia ako kliešť.

Nemecký terapeut Heinz Peter Röhr vo svojej knihe Narcizmus – vnútorný žalár, ich trefne vystihol jedinou vetou: „Buď budeš taký akého ťa chcem mať ja, alebo pre mňa prestaneš existovať.“

Myslieť si, že práve vy dokážete zmeniť narcistu, by bolo až priveľmi trúfalé. Možno to vyznie ako science fiction, ale neostáva vám nič iné, ako sa dostatočne obrniť. Základom je nestratiť vlastnú sebaúctu, nezačať pochybovať o svojej hodnote a budovať zdravé hranice.

Viac o téme: Charakter Správanie Narcizmus Šéf
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy