Na takéto podanie ruky zabudnite!

Dávajte si pozor na správne podávanie rúk aj na pracovnom pohovore.Dávajte si pozor na správne podávanie rúk aj na pracovnom pohovore. Zdroj: Jan Zemiar

Prvý osobný kontakt pri zoznámení s novou osobou je podanie ruky. Je dôležitou súčasťou nielen v súkromnej, ale aj v pracovnej oblasti. Ak nesprávne podáte ruku, vyšlete druhej osobe o vás dešifrovaný signál. Tá si potom váš stisk ruky môže vysvetliť viacerými spôsobmi.

 

6 nesprávnych spôsobov podávania ruky:

  1. Spotené ruky
    Existujú ľudia, ktorým sa z nervozity potia ruky. Sú špeciálne situácia, kedy od stretnutia veľa očakávajú. Môže ísť o dôležité pracovné stretnutie alebo pracovný pohovor. V takomto prípade by si mali pred podávaním rúk utrieť ruky o oblečenie.
     
  2. Mŕtva ryba
    Podanie ruky v štýle mŕtva ryba alebo vlažné podanie rúk sa nazýva vtedy, ak človek podá ruku bez stisku a veľmi rýchlo vykĺzne z ruky druhej osoby. Daná osoba vysiela signál o svojej neistote.
     
  3. Pritláčanie prstov
    Namiesto stisku celou dlaňou, používajú  niektorí ľudia iba jemné pritlačenie prstov o prsty zoznámenej osoby. Toto podávanie rúk je absolútne nesprávne. Môže si ho dovoliť iba kráľovná. Osoba, ktorá sa zoznamuje sa pravdepodobne cíti obťažovaná, ak má stisnúť ruku cudzieho človeka alebo si myslí, že si daný človek nezaslúži jeho podanie ruky.
     
  4. Príliš dlhý stisk
    Pri stisku, v ktorom sa cítite ako väzeň určite niečo nie je niečo v poriadku. Ak vám osoba trikrát po sebe potrasie rukou a ešte stále vám ju pridržiava, postupne prestávate vnímať rozhovor s dotyčnou osobou a viac sa začínate sústreďovať na nepríjemné pocity.
     
  5. Bezkontaktný pohľad
    Osoba, ktorá sa pri podávaní rúk vyhýba očnému kontaktu alebo ťahá ruku rýchlo preč, signalizuje to, že si buď neverí, je príliš plachá alebo nemá chuť na stretnutie.
     
  6. Drvič kostí
    S niektorými ľuďmi si môžete podať ruku a v momente pocítite, ako vás stisk ruky silno opätujú, avšak až tak silno, že máte pocit, že vám drvia kosti na ruke. Na mieste je potom otázka, je ich stisk ruky úmyselný? Vám však neostáva nič iné, ako rýchlo „utiecť“.

Všetky vyššie spomenuté nesprávne podávania ruky signalizujú o človeku, že mu chýbajú základné sociálne zručnosti a emočná inteligencia. Je však možné, že veľa ľudí sa nad podávaním rúk nezamýšľa.  A to je chyba!

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: Jan Zemiar
Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: Jan Zemiar

Fakty o správnom podávaní rúk:

  1. Podávanie rúk by malo vyjadrovať sebavedomý postoj.
  2. Malo by byť sprevádzané správnym postojom a držaním tela.
  3. Počas podávania rúk by sa osoba mala usmievať.
  4. Dlaň ruky, ktorá ju podáva by mala byť pevná, nie ochabnutá a nie príliš silná.
  5. Podávanie rúk by malo byť sprevádzané očným kontaktom.
  6. Pri zoznámení by sa malo potriasť rukou maximálne dva až trikrát a potom by ste mali ruku pustiť.

Pri podávaní rúk vždy pamätajte na to, že druhýkrát už nedostanete šancu, aby ste napravili prvý dojem pri podaní rúk. Pamätajte aj na to, že podávanie rúk je zvykom v západných krajinách. Zvyky na Blízkom východe sú však odlišné. Vo väčšine islamských krajín si muži alebo ženy ruky nepodávajú. Ľudia v Thajsku taktiež nemajú radi potrasenie rukou a stisk rúk ľudí v Číne je omnoho slabší. V zahraničí preto platí všeobecné pravidlo: V cudzom teritóriu radšej počkajte, kým vám ruku podajú.

Viac o téme: Ryba Ruky Mŕtva Zoznámenie Podávanie Rúk Stisk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy