5 užitočných trikov, ako si zapamätáte mená pri zoznámení

Ak si chcete zapamätať meno pri zoznámení, mali by ste si uvedomiť dôležitosť kontaktu.Ak si chcete zapamätať meno pri zoznámení, mali by ste si uvedomiť dôležitosť kontaktu. Zdroj: photl.com

V novej práci môžete pohorieť ešte skôr, ako stihnete niečo vykonať. Najviac stresovým momentom môže byť práve zoznámenie s novými kolegami. Kým oni si budú pamätať vaše meno, vy ich mená v okamihu zoznámenia vypustíte z hlavy. S tým sa však dá bojovať!

Prídete do nového kolektívu alebo do novej práce, kde sa zoznámite s novými ľuďmi alebo budúcimi spolupracovníkmi. Avšak v momente, ako vyslovia svoje mená, v druhej „sekunde“ ich zabudnete. Najlepšie overenou metódou v momente predstavenia je, že ich meno zopakujete nahlas. Ľudí si dokážete zapamätať aj podľa ich charakteristických čŕt: vysokého čela, výrazných očí alebo podľa extravagantného oblečenia.

Dôvod, prečo si ľudia nepamätajú mená pri zoznámení je jednoduchý. Predstaveniu nevenujú dostatočnú pozornosť alebo jednoducho nepočúvajú. Sústredenie narúšajú viaceré faktory: nervozita, starosti s nedostatkom času na konverzáciu, čakajúce povinnosti alebo strach, aký dojem zanechá človek u druhej osoby.

Máte aj vy problémy so zapamätaním si mien? Tento problém prichádza s vekom. Podľa článku z časopisu Psychology Today zabúda mená pri predstavení až 85 percent ľudí v strednom veku a starší. Psychológia vysvetľujú moment zabúdania tým, že pri zoznámení prichádza k viacerým podnetom. Vnímame vzhľad predstavenej osoby, vnemy, ktoré sa dejú okolo nás, či smer rozhovoru s neznámou osobou.

„Vďaka rastúcej závislosti na internete, ktorý z časti nahrádza pamäť človeka, funkcia pamäte sa pomaly stáva „strateným“ umením, ukazujú nedávne výskumy.“

Pamätanie si mená cudzích osôb je však veľmi dôležité vo viacerých oblastiach života. Ľudia napríklad zvýšia svoju pozornosť, ak ich oslovíte menom. Započutím vlastného mena sa aktivizuje činnosť mozgu. Všimnite si napríklad, aj keď je hluk v miestnosti, ale ak niekto vysloví vaše meno, započujete ho. Možno ste si všimli aj to, že vplyvní vodcovia oslovujú ľudí ich menami, čo ovplyvňuje aj chovanie samotných oslovených. Čo si myslíte vy? Cítite sa lepšie, ak vás oslovia druhí ľudia menom?

Ak chcete pracovať na svojej pamäti a viete, že je dôležité oslovovať ľudí ich menami, prinášame vám niekoľko trikov, ktoré fungujú na vašu pamäť.
 

  1. Zopakujte meno cudzieho človeka pri zoznámení
    Ak sa zoznámite s cudzím človekom, nekývnite iba hlavou na znak zachytenia jeho mena, ale snažte sa jeho meno zahrnúť do nasledujúcej konverzácie. Napr. „Ako dlho pracuješ v oblasti IT, Matúš?“ Pri zoznámení je však aj dôležité, aby ste si zafixovali tvár osoby, s ktorou ste sa rozprávali.
     
  2. V duchu si opakujte meno novej osoby
    Predstavíte sa a zatiaľ čo má druhá osoba kratší monológ, snažte sa jej meno vryť do pamäti. V duchu si ho opakujte, ale zároveň počúvajte o čom osoba rozpráva. V prípade, ak máte pracovné stretnutie s novým klientom, alebo sa zoznámite so zaujímavou osobou počas konferencie, z časti máte vyriešený problém so zapamätaním si mena. Ak dostanete vizitku, môžete ju počas rozhovoru pridržiavať v ruke a v momente, ak vám meno vypadne, nahliadnete do nej. Pri zakladaní vizitky sa taktiež odporúča vizualizácia osoby, aby ste si ju pri ďalšom stretnutí s niekým nepomýlili.
     
  3. Prirovnávajte a vytvárajte si asociácie
    Nových ľudí si lepšie zapamätáte, ak si danú osobu dáte do súvislosti s osobou, ktorú už poznáte a ktorá vám ju/ho pripomína. Osobu si môžete zapamätať aj vďaka priestoru, v ktorom ste sa zoznámili. Vytvorte si nejakú asociáciu k menu danej osoby.
     
  4. Opýtajte sa na meno ešte raz
    Najviac obávanou vecou, ktorá sa vám môže stať je, že ste zabudli meno predstavenej osoby počas rohovoru. Vtedy sa  nebojte opýtať na meno druhýkrát: „Veľmi sa ospravedlňuje, ale zabudla som vaše meno. Mohli by ste mi ho prosím zopakovať ešte raz?“.
     
  5. Ak máte problém, po zoznámení si zapíšte meno osoby
    V momente ukončenia rozhovoru s osobou si môžete jej meno zapísať do zápisníka alebo vášho smartfónu. Nikdy tak nerobte počas rozhovoru, nepôsobilo by to zdvorilo.

Viac o téme: Kontakt Meno Vizitka Zoznámenie Pamäť Mená Nadviazanie Kontaktu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Text: ami, Zdroj: Forbes; Wikihow

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy