Neviete povedať nie? Naučíme vás to

Naučte sa povedať nie!Naučte sa povedať nie! Zdroj: photl.com

Ak chcete, aby vás druhí ľudia rešpektovali, musíte sa naučiť hovoriť slovíčko nie. Povedať nie je v niektorých situáciách vaše právo. Ak váhate, položte si otázky na zanalyzovanie situácie.

Aj vy patríte medzi tých, ktorí mávajú problémy povedať niekomu slovíčko „nie“?  Nevadí! Viacerí ľudia sa totiž snažia eliminovať vyslovenie tohto pre nich negatívneho slova, hlavne, ak sa ocitnú zoči-voči autorite, či už v práci alebo v súkromnom živote. Pravdou je, že už od detstva sme sa učili nehovoriť „nie“ , či  už svojim rodičom,  príbuzným, učiteľom, šéfom alebo ďalším ľuďom v okolí. Viete prečo? Hlavým dôvodom sú najmä rôzne kultúrne, sociálne, náboženské či inštitucionálne tlaky, vďaka ktorým sme sa museli prispôsobiť.

„Ďalším, veľmi podstatným dôvodom je aj strach z odmietnutia a zároveň snaha vyhnúť sa nepríjemnej konfrontácii s druhými ľuďmi. Pre mnohých je však najväčším problémom myšlienka, že prijatie pomoci je prejavom slabosti alebo neschopnosti. Je však hlúposť,“ hovorí Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.                                                       

Povedať „nie“ je dôležité

Vy nesmiete zabúdať na fakt, že na to, aby vás ľudia vo svojom okolí rešpektovali, je potrebné, aby ste sa „nie“ naučili povedať. A mali by ste ho vedieť používať aj v záujme ochrany vašich osobných hraníc. „Nie“ dokonca slúži aj na udržanie vlastných priorít. Myslite jednoducho na to, že aj vy ste dôležitý, nie len Váš nadriadená, kolega/kolegyňa. Váš čas je rovnako dôležitý, ako čas iných ľudí a vaša energia tiež nie je nekonečná a vy - presne tak ako všetci ostatní - musíte myslieť aj sami na seba.

Povedať „nie“ je vaše právo! Nezabúdajte však prijať  myšlienku, že nielen za každé „áno“, ale aj za každé vaše „nie“ budete musieť zaplatiť. Podstata však je pochopiť, že nie ste zlý človek, ak  neprevezmete niekoho povinnosti na seba. Iným ľuďom totiž budete môcť odovzdať skutočnú pomocnú ruku iba vtedy, ak vy sami budete mať dostatok síl a energie, najmä ak to urobíte s radosťou.                                                                                                                                                                 

Určite sa totiž už aj vám neraz stalo, že ste na niečo prikývli bez racionálneho premyslenia a krátko na to ste to trpko oľutovali. V pracovnom živote sa totiž človek často dostáva do situácie, keď ho niektorý z kolegov neustále o čosi žiada. Dôvody sú rôzne, napríklad nemá ani najmenšiu chuť to urobiť, nemá na to ani pri najlepšej vôli čas alebo sa jednoducho veci vyvinú tak, že treba za niekoho prebrať nezáživné povinnosti, alebo odmietnuť jeho žiadosť o stretnutie. Ďalším veľmi častým príkladom sú aj ponuky na kúpu tovaru alebo využitie nejakej služby či pozvanie na spoločenské stretnutie, ktorému by ste sa najradšej oblúkom vyhli.                                    

„Je pravda, že sem tam možno želaniam iných vyhovieť a čiastočne zatlačiť do úzadia vlastné pocity a potreby, avšak skôr či neskôr príde chvíľa, keď bude treba povedať jednoznačné nie. Platí tu pravidlo, že ten, kto vie ako na to, zvládne s prehľadom aj zdanlivo nepríjemnú chvíľu,“ povedala Langermann.

Vyžiadajte si čas na rozmyslenie

Najlepšie urobíte, ak si vyžiadate čas na rozmyslenie a môžete si tak zanalyzovať danú situáciu. Len tak sa nenecháte vtlačiť do niečoho, čo môžete neskôr oľutovať. Vezmite situáciu pevne do vlastných rúk a položte si tieto otázky.

  1. Čo to vlastne odo mňa chce/chcú? Prácu, službu, peniaze, atď.?
  2. Chcem to urobiť/dať alebo mi to nepadne práve vhod?
  3. Koľko času, sily, energie a chuti mám momentálne sám pre seba a svoje povinnosti?
  4. Budem musieť niečo odsunúť alebo sa niečoho vzdať, ak budem súhlasiť?
  5. Kto ma žiada o pomoc alebo službu? Aký význam má tento človek v mojom živote? V akom sme vzťahu?
  6. Koľkokrát ma už daná osoba o niečo žiadala a koľkokrát som jej už vyhovel?

Aké sú stratégie žiadateľov?

  1. Snaha vyvolať vo vás pocit viny.
  2. Vydieranie.
  3. Nátlak robený na vás.
  4. Podlizovanie sa.
  5. Nečakané prekvapenie (kupovanie si vás).

Aj odmietnuť možno priateľsky

Hoci to nie je vaša povinnosť, je vhodné, ak druhej strane vysvetlíte dôvody vašej negatívnej odpovede, vaše rozhodnutie tak prijme oveľa ľahšie. A ak preukážete pochopenie, vyznie vaše „nie“ oveľa stráviteľnejšie.

„Pekným gestom je aj to, ak oceníte, že vás druhá strana poctila nejakým návrhom alebo prosbou. V mnohých situáciách je výborným prostriedkom na zjemnenie negatívneho obsahu vašej odpovede humor,“ hovorí Langermann z Coaching-poradňa.sk

Koniec koncov, niekedy netreba vysloviť jednoznačné nie. Možno dostanete šancu pomôcť zajtra alebo len s čiastkovou úlohou. A možno budete vedieť navrhnúť iné riešenie situácie.

Pár tipov ako vhodne povedať nie

"Cítim sa trochu pod nátlakom, pretože ma nútite rozhodnúť sa v krátkom čase. Dajte mi desať minút a poviem vám, ako som sa rozhodol."

"Viem si predstaviť, že sa vám nebude páčiť, ak vašu žiadosť odmietnem, avšak v tejto chvíli skutočne nemôžem postupovať inak."

"Vaša ponuka i dôvera, ktorú ste mi vašou žiadosťou prejavili, ma potešili. Je mi ľúto, avšak napriek tomu nemôžem pre vás v tejto chvíli nič urobiť."

Viac o téme: Komunikácia Slovo Nie Autorita Podriadení
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy