Ako pracovať s negatívnymi kolegami? Rady, ako ich zvládnuť

Krátka radu určite privíta každý. Musí sa však niesť v pozitívnom duchu.Krátka radu určite privíta každý. Musí sa však niesť v pozitívnom duchu. Zdroj: photl.com

Negatívny postoj k veciam je voľba každého človeka, preto sa nenechajte ovplyvniť negatívnymi ľuďmi vo firme.

Niektorí ľudia vyžarujú negatívnu energiu. Nenávidia svoju prácu alebo sa im nepáči pracovať v spoločnosti. Cítia sa, že sa s nimi jedená férovo a že sú utláčaní kvôli rôznym príčinám. Každá organizácia má niekoľko negatívnych jedincov, avšak najlepšie spravíte, ak sa vyhnete stretnutiam s nimi.

Vo firme sa môžete stretnúť aj s pozitívnymi ľuďmi, ktorí majú občas náznaky negatívneho správania. Z času na čas sú určite ich dôvody opodstatnené. Určite sa budete na nich pozerať z úplne iného uhla pohľadu ako na čistých negativistov.

Rady, ako bojovať s príležitostnými negativistami:

  1. Vypočujte si zamestnancovu alebo spolupracovníkovu sťažnosť až kým si nie ste istý, že sa dostatočne vyrozprával. Niektorí ľudia majú permanentne negatívnu náladu, pretože majú pocit, že ich nikto dostatočne nevypočul. Dávajte im otázky. Uistite ich vo vyhlásení, čím im potvrdíte, že ste ich aktívne počúvali.

  2. Zamyslite sa nad tým, či váš zamestnanec alebo spolupracovník má oprávnené dôvody na to, aby bol negatívne naladený. Ak zhodnotíte, že má na to dôvod, spýtajte sa ho, či potrebuje vašu pomoc na vyriešenie problému. V prípade kladnej odpovede mu môžete poskytnúť malé poradenstvo alebo návrhy, ako by mohol pracovať na svojej negativite.

    Krátku radu určite privíta každý. Musí sa však niesť v pozitívnom duchu. Nezabúdajte však  na to, že nie je vašou úlohou poskytovať terapiu alebo kompletné poradenstvo. Navrhnite mu výstižné a krátke odporúčanie. Nasmerovať ho môžete na prečítanie užitočnej knihy, poslať na seminár alebo na oddelenie ľudských zdrojov, kde mu pomôžu vyriešiť jeho situáciu. Poznajte svoje limity, keď radíte svojim spolupracovníkom.

  1. Často sa stáva, že spolupracovník sa chce iba priateľsky sťažovať. Nepotrebuje, aby ste ho aktívne počúvali, ani aby ste mu poradili a nie to ešte, aby ste mu vyriešili jeho situáciu. V takomto prípade si ho vypočujte, ale nastavte si svoje limity. Dlhodobé sťažovanie vás oberá o energiu a pozitívny pohľad na danú záležitosť. Nedovoľte, aby sa to stalo a radšej vycúvajte z negatívnej konverzácie. Vyzvite spolupracovníka, aby prešiel na pozitívny predmet rozhovoru.

  2. Ak nemáte iné východisko, ako iba vypočuť si negatívny postoj vášho spolupracovníka a jeho znepokojenie nie je opodstatnené, pracujte na svojej odvahe a povedzte mu, čo si v skutočnosti myslíte. Otvorene mu povedzte, že vám záleží na jeho šťastí v práci, ale že nesúhlasíte s jeho postojom k danej situácii.

    Spolupracovník sa možno pokúsi apelovať na vašu dobrú povahu, ale ak si myslíte, že jeho sťažovanie je neopodstatnené, nestrácajte čas počúvaním alebo riešením  negatívnych pocitov spolupracovníka. Svojim dlhodobým počúvaním ho iba povzbudíte k jeho rozprávaniu a narastajúcim  negatívnym pocitom a k ďalšiemu podobnému správaniu. Sami sa postavíte do roviny priťahujúceho magnetu. Permanentné negatívne reakcie preniknú v konečnom dôsledku do vašej interakcie na pracovisku.

Rady, ako bojovať s negatívnymi spolupracovníkmi:

Ak nemáte možnosť vyhnúť sa permanentne negatívnym ľuďom, obmedzte aspoň na minimum stretnutie s nimi. Rovnako si môžete nastaviť limity aj so svojimi kolegami, ktorých negatívne správne, ako sa domnievate, je nepodložené a bezdôvodné.

Príčina ich dlhodobej negativity nie je vaša starosť. Preto by sa nemalo stať, že každý negatívny človek si nájde vo firme pozitívneho človeka, ktorý sa stane jeho bútľavou vŕbou a bude s ním zdieľať jeho rozhorčenie. Takýmto spôsobom by ste iba posilnili jeho negativitu. Negatívne myslenie je totižto voľba. Negatívni „obchodníci“ potrebujú novú prácu, novú firmu, novú kariéru, nový výhľad do budúcnosti alebo jednoducho poradenstvo. Nepotrebujú vás.

  1. Vyhnite sa tráveniu času s negatívnymi spolupracovníkmi.

  2. Ak ste nútení pracovať s takýmito ľuďmi, stanovte si limity. Nenechajte sa vtiahnuť do záporných diskusií. Povedzte priamo negatívne naladenému človeku, že vašou úlohou je premýšľať o svojej práci pozitívne. Vyhnite sa poskytovaniu systematických rád pre negativistu.

  3. Negatívne zmýšľajúcim ľuďom navrhnite stretnutie s ich nadriadeným alebo s osobou z oddelenia ľudských zdrojov.

  4. Ak všetko ostatné zlyhá, porozprávajte sa s vašim nadriadeným alebo personalistom vo vašej firme o problémoch pri rokovaní s negatívnymi osobami. Váš nadriadený bude mať možno dobré nápady a bude mať ochotu riešiť postoj negatívnych ľudí na pracovisku. Trvalá negativita, ktorá ovplyvňuje spolupracovníkov je pracovné správanie, ktoré si vyžaduje disciplinárne opatrenia.

  5. Ak negativita medzi zamestnancami narastá a ovplyvňuje aj vašu schopnosť profesionálne vykonávať svoju prácu, zvážte, či je takéto prostredie pre vás vyhovujúce. Ak nikto z firmy nepracuje na tom, aby zlepšil kultúrne prostredie vo firme, ktoré obklopuje negativizmus a neakceptuje kultúru, je čas zmeniť pracovné prostredie.

Viac o téme: Komunikácia Človek Kolega Negatívne Konverzácia Negatívny Negativista Naladený
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: humanresources.about.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy