Toto nás v práci oberá o čas aj produktivitu!

Čo nás v práci oberá o čas?Čo nás v práci oberá o čas? Zdroj: thinkstock.com

Dve hodiny svojho času strávia zamestnanci prezeraním emailovej komunikácie a na sociálnych sieťach. Ďalších 74 minút venujú neefektívnej práci, či už vyhľadávaniu informácií, alebo kontaktovaniu druhých osôb. Požieračmi času sú dokonca aj otravní kolegovia alebo nefunkčný systém alebo počítač.

Určite to poznáte, čas niekedy dokáže neskutočne letieť. Najrýchlejšie dokonca vtedy, keď nerobíte nič produktívne a venujete sa úplne odlišným činnostiam, než by ste mali. Prieskum spoločnosti YAST priniesol informáciu, že až 89 % pracovníkov premrhá čas v práci, či už surfovaním po internete, alebo venovaním sa socializácii s kolegami. Veľkú časť dňa zaberajú zamestnancom aj povinné pracovné stretnutia, ktoré sú pre nich neefektívne.

Čo sú najväčšími požieračmi času na pracovisku?

  1. 23 % zamestnancov priznalo, že ich najväčším rozptýlením v práci je socializácia s kolegami.
  2. Až 64 % zamestnancov sa v prieskume priznalo, že v práci otvárajú stránky, ktoré nesúvisia s ich pracovnou činnosťou, ale s ich súkromným životom (45 %). 77 % ľudí v práci strávi na sociálnych sieťach a v emailovej pošte viac ako 2 hodiny pracovného času.
    41 % využíva Facebook
    37 % sociálnu sieť LinkedIn
    31 % chodí pravidelne na Yahoo
    28 % otvára najčastejšie Google
    8 % browsuje na Twitteri
    4 % otvára stránku Pinterestu
  3. 47 % zamestnancov dokonca uviedlo, že počas dňa museli absolvovať príliš veľa pracovných stretnutí, ktoré boli pre nich zbytočné. V priemere na týchto stretnutiach strávili 33 minút.
  4. Zamestnanci venujú 6,8 % času v práci vybavovaniu súkromných záležitostí, 2,3 % času pohltia telefonáty a 1 % plánovanie programu. Zamestnancom stačí malý impulz na rozptýlenie a na niekoľko minút sa mysľou aj výkonom vzdialia od svojej pracovnej činnosti.
  5. O čas v práci oberajú aj neočakávané problémy. 37 % ľudí sa vyjadrilo, že musia naprávať chyby po druhých kolegoch. O čas v práci ich oberajú aj problémy technického charakteru, ktoré sa vyskytnú s riešením pracovnej úlohy na počítači.
  6. 74 minút strávia zamestnanci neefektívnou činnosťou, snažia sa nadviazať kontakt s kolegom alebo so zákazníkom. Tvrdí to až 36 % zamestnancov, ktorí do tejto neefektívnej činnosti zahrnuli ešte hľadanie informácií potrebných k práci.

Mohlo by vás zaujať: Úspešní slovenskí manažéri porozprávali o pracovnom čase a produktivite



Najviac zamestnancov sa v prieskume sťažovalo na:

  1. otravných kolegov (36 %)
  2. technické problémy so systémom alebo počítačom, ktoré ich oberajú o 2 hodiny času denne (27 %)
  3. neproduktívnu prácu, ktorú musia vykonať príkazom od svojich nadriadených (22 %)
Viac o téme: Čas Efektivita Produktivita Efektivita práce Požierač času Požierač
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy