Našla som si prácu v ČR. Dostanem príspevok na cestovanie?

Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje zamestnancovi najviac počas šiestich mesiacov od jeho nástupu do zamestnania.Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje zamestnancovi najviac počas šiestich mesiacov od jeho nástupu do zamestnania. Zdroj: photl.com

Chcela by som vás poprosiť o informáciu ohľadom príspevku na dochádzku z úradu práce. Bola som evidovaná na úrade práce a našla som si prácu v Českej republike. Nakoľko pochádzam z pohraničia budem dochádzať každý deň na Slovensko. Je možné v takomto prípade poberať príspevok na dochádzku za prácou?

 

Poradňa: Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytuje mesačne príspevok na dochádzku za prácou na úhradu časti cestovných výdavkov na dochádzku z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve a späť zamestnancovi, ktorý bol uchádzačom o zamestnanie vedeným v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej tri mesiace a ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu vzniku pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu okrem pracovnoprávneho vzťahu založeného dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ak o príspevok na dochádzku za prácou písomne požiada najneskôr do jedného mesiaca od nástupu do zamestnania.

Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje zamestnancovi najviac počas šiestich mesiacov od jeho nástupu do zamestnania a môže sa opätovne poskytnúť po uplynutí dvoch rokov od ukončenia obdobia jeho poskytovania.

„Príspevok na dochádzku za prácou sa poskytuje na úhradu cestovných výdavkov na dopravu hromadnými dopravnými prostriedkami, najviac v sume 135 eur mesačne v závislosti od vzdialenosti miesta výkonu zamestnania od miesta trvalého pobytu alebo od miesta prechodného pobytu zamestnanca,“ povedal Peter Zeman, hovorca z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Príspevok sa neposkytuje zamestnancovi, ktorý dochádza z miesta trvalého pobytu alebo z miesta prechodného pobytu do miesta výkonu zamestnania uvedeného v pracovnej zmluve v rámci jednej obce.

„Ak žiadateľ splní všetky zákonom stanovené podmienky, vznikne mu nárok na poskytnutie príspevku na dochádzku za prácou. Platí to aj v prípade, ak sa zamestnanec zamestná v Českej republike,“ povedal Peter Zeman.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Na Práca Príspevok Cestovanie ČR Dochádzanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj:

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy