Problémy inteligentných ľudí: Prečo iba zriedka bývajú šťastní?

Všimli ste si, že niektorým z najinteligentnejších a hlboko premýšľavých ľudí sa nedarí v živote nájsť šťastie? Môžu mať milujúceho partnera, rodinu a byť úspešní v práci, a zároveň sa cítiť osamelo, smutne a znechutene. Ako povedal Ernest Hamingway: "Šťastie u inteligentných ľudí je tá najvzácnejšia vec, s akou som sa kedy stretol." Tu je šesť dôvodov, prečo je šťastie u inteligentných ľudí tak zriedkavé.

  1. Inteligentní ľudia potrebujú všetko analyzovať
    Mnohí ľudia s vysokým IQ často premýšľajú, neustále analyzujú všetko, čo sa deje v ich živote aj mimo neho. Môže to byť veľmi vyčerpávajúce, zvlášť v prípade, keď sa ich myšlienkové pochody stanú nežiaducimi a stresujúcimi. Pravdepodobne ste počuli príslovie o tom, že "sladká nevedomosť je dokonalé šťastie".
    Čím menej budete premýšľať, tým menej starostí budete mať a budete sa tak viac tešiť zo života. Pokúšať sa odhaliť skryté úmysly ľudí stačí na to, aby ste boli zo všetkého sklamaný. Nieto prežívať pocity, ktoré prichádzajú spolu s úvahou o filozofických otázkach, globálnych problémoch, nadčasových témach, ktoré navyše nemajú riešenie.
  2. Inteligentní ľudia majú vysoké štandardy
    Inteligentní ľudia vedia, čo chcú, a neuspokoja sa s ničím iným. To znamená, že im robí problém cítiť spokojnosť so svojimi výkonmi, vzťahmi a doslova so všetkým, čo má miesto v ich živote. Okrem toho majú mnohí ľudia s brilantným teoretickým myslením nízku praktickú inteligenciu a idealistický pohľad na svet. Z toho vyplýva, že keď títo ľudia čelia realite a iným ľuďom, väčšinou zažijú sklamanie.

    Problémy inteligentných ľudí: Prečo Galéria fotiek (3)
  3. Inteligentní ľudia sú na seba príliš tvrdí
    Ďalším dôvodom, prečo inteligentní ľudia nedokážu byť šťastní, je, že majú tendenciu byť na seba príliš prísni. A nehovoríme len o úspechu či neúspechu. Inteligentní, hlboko premýšľaví ľudia analyzujú sami seba a svoje správanie tak rigoróznym spôsobom, že zámerne vyhľadávajú skutočnosti, za ktoré sa obviňujú.
    Niekedy zostanú ležať v posteli a premýšľajú o tom, prečo sa nesprávajú tak, ako by mali. A k situácii, o ktorej premýšľajú, mohlo dôjsť aj pred niekoľkými mesiacmi či rokmi. Stačí to na to, aby im to narušilo spánok a pokazilo náladu. Inteligentní ľudia často zažívajú situácie, kedy sa vracajú k svojim chybám. To všetko znásobuje ich vinu, nespokojnosť a ďalšie negatívne emócie, ktoré môžu zničiť ich šťastie.
  4. Skutočnosť im nestačí
    Ľudia s vysokým IQ neustále usilujú o niečo väčšie - vzor, zmysel a účel. Ich hĺbavosť a snívanie nekončí - ich nepokojná myseľ a predstavivosť im nedovoľujú odpočívať a užívať si "skvelé veci" v živote. Realita je pre nich nudná. Títo ľudia túžia po niečom fantastickom, idealistickom a večnom - a samozrejme to nikdy nenájdu.
    Už ste niekedy zažili pocit, že sem nepatríte a radšej by ste žili v inej dobe a na inom mieste, alebo dokonca na inej planéte? Vysoko inteligentní a hlboko premýšľaví ľudia sa tak cítia často. Ako môžete byť šťastný, keď sa vo svete, v ktorom žijete, cítite ako cudzinec?

    Problémy inteligentných ľudí: Prečo Galéria fotiek (3)
  5. Nedostatok komunikácie a porozumenia
    Pochopiť niekoho je najväčším zážitkom. Je veľmi upokojujúce sedieť na príjemnom mieste, s rovnako zmýšľajúcim človekom, a viesť zmysluplnú konverzáciu. Je smutné, že inteligentní ľudia majú málokedy toto potešenie. Mnohí z nich sa cíti osamelo a nepochopení, ako keby nikto nedokázal oceniť hĺbku ich myslenia. Je vedecky dokázané, že ľudia s vysokým IQ vyhľadávajú spoločnosť menej ako ľudia s priemernou inteligenciou.
  6. Mnohí ľudia s vysokým IQ trpia depresiou
    Existuje mnoho štúdií, ktoré sú zamerané na duševné poruchy, akou je napríklad úzkosť. Je možné, že sú tieto stavy vedľajším účinkom tvorivej geniality a brilantnej mysli? Žijeme v dobe, v ktorej ľudia stále častejšie trpia duševnými poruchami a sú náchylnejší na tzv. existenčné depresie, ktoré vznikajú výsledkom nadmerného premýšľania. Ak stále uvažujete a analyzujete všetko do hĺbky, v určitom okamihu začnete premýšľať o živote, smrti a zmysle svojej existencie. Niekedy to stačí na to, aby ste prehodnotili celý svoj život.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, learning-mind.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy