Rodičia, pozor na prehnanú starostlivosť: Vášmu dieťaťu môžete zničiť kariéru

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Mnoho rodičov ospravedlňuje prehnanú starostlivosť tým, že sa len snažia ubezpečiť, aby ich dieťa bolo pripravené na život v reálnom svete. V skutočnosti takýmto prístupom dosiahnu pravý opak. Zo svojich ratolestí vychovávajú nesamostatných dospelých, čo ich ale neodrádza a s pribúdajúcimi rokmi ich zaangažovanosť len stúpa. Ak rodič skutočne chce, aby sa jeho dieťa stalo úspešným, mal by si uvedomiť nasledujúce skutočnosti.

Vaše ratolesti si prácu nájdu len s ťažkosťami

Deti prehnane starostlivých rodičov zvyknú mať problém s nízkym sebavedomím, strachom z neúspechu aj riešením problémov. Štatistiky dokonca hovoria, že majú zvýšenú šancu výskytu depresie a úzkosti. Rodičia by si mali uvedomiť, že ak neustále riešia problémy namiesto nich, vysielajú jasnú správu o nedôvere v ich schopnosti. Podľa prieskumov si takto vychovaní ľudia po ukončení vysokej školy hľadajú prácu veľmi ťažko.

Vaše dieťa bude zarábať menej

Nízke sebavedomie, ktoré sa vyvíja v priebehu dospievania, môže mať vážne následky v dospelosti, a to aj vrátane straty schopnosti sa o seba finančne postarať. Štúdie poukazujú na to, že dostatok sebavedomia je pozitívnym indikátorom budúcich zárobkov. Začnite preto vo svojej ratolesti budovať sebadôveru, ktorú bude potrebovať na to, aby mohla uspieť nielen emocionálne a profesionálne, ale aj finančne.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Postavte sa vlastnému strachu

Štúdie poukazujú na to, že prehnaná starostlivosť rodičov pramení zo strachu z predstavy ako vás budú iní súdiť, ak vaše dieťa nedosiahne primeraný úspech, alebo sa rozhodne ísť „zlou“ cestou. Uvedomte si, že pokiaľ svojim potomkom chcete pomôcť, sústreďte svoju pozornosť na nich, nie na vaše okolie. Vmiešavanie sa do ich záležitostí od istého veku spôsobí len hnev a hádky.

Nikto nežije večne

Ani vy nebudete žiť večne a skôr či neskôr sa deti budú musieť naučiť fungovať bez vašej pomoci. Strata rodiča je náročná aj vtedy ak na ňom nestojí celý váš svet. Snažte sa svoje ratolesti naučiť žiť samostatne, hoci máte tajne prichystanú záchrannú sieť.

Viac o téme: Deti Láska Kariéra Rodičia Život Starostlivosť Problém Zničiť Prehnaná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: forbes.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy