Tajomstvá neverbálnej komunikácie odhalené: Chcete vedieť, čo iní ani netušia?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Zmena reči tela podľa významnej psychologičky Amy Cuddyovej z Harvardu neovplyvňuje iba výsledky. Mení aj to, akými sme ľuďmi ako i naše postoje. Namiesto pretvarovania sa, že sme svojim lepším ja, sa ním môžeme skutočne stať. Vedeli ste, že na svojej reči tela môžete zapracovať podobne ako na svaloch? Skúste sa sústrediť na zlepšenie týchto štyroch oblastí.

Zamerajte sa na pozíciu svojich chodidiel

Carol Kinsey Gomaová už roky študuje význam reči tela na pracovisku a jednou z jej najlepších rád je zamerať sa na svoje chodidlá. Často sa totiž sústreďujeme hlavne na hornú polovicu tela ako i tvár, a preto sa občas stane, že nohy prezradia skutočnú pravdu.

„Keď sa priblížite k dvom rozprávajúcim sa kolegom a na pozdrav k vám otočia len vrchnú časť tela, no ich chodidlá zostanú na pôvodnom mieste, neprajú si, aby ste sa pridali ku konverzácii. Pokiaľ sú ich chodidlá nasmerované k vám, môžete mať istotu, že sa smiete pridať,“ tvrdí Gommanová.

Ak sa rozprávate s kolegom, ktorý vyzerá, že vám venuje pozornosť, no je k vám natočený len hornou časťou tela a jeho chodidlá sú obrátené k dverám, chce rozhovor čo najskôr skončiť. Jeho nohy vám hovoria, že chce odísť. Poloha chodila je rovnako výrečná aj keď má konverzačný partner prekrížené nohy v sede.

Usmievajte sa – budete šťastnejší

Usmievame sa preto, že sme šťastní. Výskumníci z Cardiffskej univerzity si myslia, že to funguje aj naopak. Ľudia, ktorí sa usmievajú bez toho, aby sa cítili byť šťastní, sa dokážu urobiť oveľa šťastnejšími, tvrdí spoluautor štúdie Michael Lewis.

„Zdá sa, že spôsob, akým cítime emócie nie je obmedzený na náš mozog – existujú časti tela, ktoré pomáhajú posilniť pocity, ktoré prežívame,“ vysvetľuje.

Usmievať sa za každú cenu nie je jednoduché, ale skúste tomu dať šancu. Pred ťažkým rozhovorom, pohovorom či stretnutím si nájdite tiché miesto a usmievajte sa. Môže vás to spraviť úspešnejšími.

Pred dôležitými schôdzkami si precvičujte „postoje sily“ Amy Cuddyovej

Amy Cuddyová navrhuje cvičiť tri rôzne postoje po dobu dvoch až troch minút pred dôležitým stretnutím.

Pomocou hlbokého dýchania znížte svoj hlas

Napriek tomu, že tento tip nie celkom úplne súvisí s držaním tela, vie byť skutočne nápomocný. Muži a ženy s hlbšími hlasmi majú vyššiu šancu získať vedúcu pozíciu a vo všeobecnosti sú vnímaní ako väčšia autorita.

Pokiaľ chcete znížiť svoj tón hlasu, napríklad pred pohovorom, skúste hlboké brušné nádychy. Uvoľní to vaše hrdlo, ktoré sa zvyčajne sťahuje a tým nepríjemne zvyšuje prirodzenú výšku vášho hlasu.

Viac o téme: Pomoc Reč tela Využiť Zlepšiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: Buffer; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy