Prečítajte si rozhovor s odborníčkou, ktorý vám môže zmeniť život

Zmeňte svoj život k lepšiemu a darujte si kurz koačingu.Zmeňte svoj život k lepšiemu a darujte si kurz koačingu. Zdroj: thinkstock.com

Chcete, aby sa vaše zamestnanie stalo životným poslaním? Možno ste rozmýšľali nad tým, ako by ste mohli pomáhať druhým ľuďom. Teraz máte najlepšiu možnosť zúčastniť sa akreditovaného kurzu koučingu, ktorý vás po jeho ukončení oprávňuje vykonávať prácu kouča. Pre koho je kurz určený a čo všetko sa na ňom naučíte, dozviete sa z rozhovoru s koučkou Silviou Langermann.

 

Kurz koučingu je akreditovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ), ktorý začína už v polovici januára a potrvá až do polovice apríla. Hodiny sa konajú vždy v sobotu a koučingový kurz bude ukončený skúškou. O priebehu a cieľu kurzu sme sa porozprávali so zakladateľkou spoločnosti Power coaching Silviou Langermann.

Silvia Langermann Galéria fotiek (3) Zdroj: red.

Ako by ste charakterizovali človeka, ktorý rozmýšľa nad akreditovaným kurzom koučingu?

Ide o osobnosť, ktorá chce získať odborné vedomosti v oblasti koučovania. Človek, ktorý nad akreditovaným kurzom Kouč rozmýšľa, si uvedomuje dôležitosť rozvoja zručností v oblasti efektívnej komunikácie, sebapoznávania a spoznávania druhých. Chce poznať metódy a princípy koučovania a na základe toho spoznať aj samého seba a zhodnotiť vlastné predpoklady pre výkon kouča. Pri tom všetko je však cieľom tohto človeka je efektivita v práci a osobný progres. Jeho snahou je zdokonaliť sa v oblasti, v ktorej pôsobí. 

Pre aké profesie je koučingový kurz vhodným doplnením ich doterajších skúseností?

Kurz je vhodný pre všetkých, ktorí denne pracujú s ľuďmi. Či už ide o oblasť pomoci a poradenstva, ako súčasní aj budúci koučovia, učitelia, tréneri, poradcovia, fyzioterapeuti, zdravotníci, sociálni pracovníci, alebo sú zamestnaní v oddelení ľudských zdrojov, sú manažérmi, lídrami spoločností.

Mal by mať človek, ktorý má záujem o kurz, aj iné nadobudnuté vedomosti ako napríklad zo psychológie alebo marketingu?

Koučing je transdisciplinárny, čo znamená, že na rozdiel od psychológie sa sústreďuje na budúcnosť človeka, pomáha jednotlivcovi aj skupinám definovať a dosahovať ciele, učí ho sebadisciplíne, poskytuje podporu pri riešení problémov a pomáha mu učiť sa dôverovať sebe. V koučingu sú vo vysokej miere využívané poznatky z marketingu či manažmentu, preto je pre účastníka kurzu veľkou výhodou, ak sa v týchto oblastiach vyzná aspoň na základnej úrovni. Avšak, akreditovaný kurz Kouč je určený rôznym špecifickým skupinám. Naším cieľom na kurze Kouč je učiť týchto ľudí tak, aby všetky získané vedomosti vedeli uplatniť práve vo svojej profesii. Preto ľudia, ktorí majú poznatky zo psychológie, si  z kurzu Kouč odnesú rovnako veľa, ako ľudia, ktorí majú poznatky z manažmentu. Snažíme sa nájsť zlatú strednú cestu a ku každému nášmu klientovi pristupovať individuálne.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

O ľuďoch, ktorí študujú psychológiu sa hovorí, že pre štúdium sa rozhodli, aby viac spoznali sami seba. Platí to isté aj o koachingu? Platí aj v tomto prípade zásada, že človek musí vedieť v prvom rade koučovať sám seba a potom môže koučovať druhých ľudí?

Kouč je v niektorých prípadoch ako doktor. Na jednej strane vie diagnostikovať zdravotné problémy druhého človeka, no na druhej strane, nie vždy vie určiť diagnózu sám sebe. Byť dobrým koučom predovšetkým znamená vedieť viesť druhých na ich ceste k cieľom. Kouč pomáha presnejšie vymedziť a podporovať ich pri dosahovaní týchto cieľov. Na druhej strane, koučing nie je metóda pre riešenie vlastných psychických problémov. Chcieť byť koučom pre druhých nie je podmienené tým, že chceme byť v prvom rade schopní sebakoučovania. Sebakoučovanie nie je podmienkou pre to, aby bol človek dobrým koučom. Keď sa niekto rozhodne koučovať, je to skôr o tom, že chce pomáhať druhým.

Aké vedomosti nadobudne účastník po 104 hodinách akreditovaného kurzu MŠVVaŠ?

Účastník bude mať poznatky z teórie a metodológie koučingu do tej miery, že bude schopný samostatne pripraviť a realizovať efektívne koučingové sedenia. Spozná nástroje na diagnostikovanie osobnosti, etický kódex kouča, históriu a špecifiká koučingu. Získa kompetencie v oblastiach aktívneho počúvania a efektívnej komunikácie. Bude vedieť stanoviť metódy ozdravovania kolektívu a bude schopný presvedčiť na základe dôvery.

Účastník kurzu získa po jeho úspešnom absolvovaní certifikát. Kde všade je tento certifikát platný? Môže ho uchádzač uviesť aj vo svojom životopise?

Samozrejme, držiteľ certifikátu si môže do životopisu uviesť informáciu o úspešnom absolvovaní akreditovaného kurzu Kouč, je to jeho výhodou. Certifikát je platný na celom území Slovenskej republiky, držiteľa oprávňuje ku koučovaniu na celom našom území. Jeho držiteľ, absolvent kurzu, je oprávnený na získanie ďalších medzinárodných certifikátov podľa International Coach Federation (ICF). Certifikát od Power coaching je akceptovaný vo všetkých krajinách Európskej únie.

Túžite zúčastniť sa akreditovaného kurzu? Zapojte sa do našej súťaže na facebookovej stránke Kariéra.sk.

Viac o téme: Rozhovor Kurz Súťaž Coaching poradňa Koučing Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy