Koučovanie a trénovanie. Prinášame vám históriu vzniku týchto slov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Čitateľa Petra z online magazínu KariéraInfo.sk zaujímal pôvod slova kouč, ktoré sa mu spája so slovesami ako trénovať, učiť viesť. Na otázku odpovedala Silvia Langermann z Coaching-poradňa.sk.

 

Coach = trénovať = učiť = viesť. Môžete mi prosím lepšie vysvetliť tento pojem? (Peter)

Termín koučing sa prvotne využíval v športe a označoval športového trénera. Timothy Gallway bol tenisový odborník a profesor z Harvard University, ktorý ako prvý riešil vzťah psychiky a športového výkonu. Gallway sa zameral na odstránenie vnútorných bariér, respektíve zníženie ich vplyvu. Jeho výsledkom bolo, že hráč sa zlepšil bez toho, aby kouč príliš rozvíjal technickú stránku hry. Tento spôsob uvažovania bol v oblasti trénerstva´absolútne revolučný, hoci sa nestretol s veľkým úspechom u koučov. Naopak Gallwayova kniha The Inner Game of Tennis dosiahla veľkú odozvu u športovcov. Nový prístup postupne prenikol zo športu do podnikania, a tam sa koučovanie naplno rozvinulo. 

Pod koučovaním rozumieme aktívny proces učenia sa, v ktorom jedinec skôr hodnotí, prispôsobuje a začleňuje ponúkané informácie do svojej vedomostnej štruktúry, viac ako by si ich nezávisle ukladal ako pôvodne získané znalosti. Participant sa učí ako to urobiť a nie, čo robiť. Počas tohto procesu sa obohatia kognitívne a sociálne zručnosti a posilní sa vlastná schopnosť stanoviť si cieľ.  Koučovanie pomáha nájsť osobný názor systematickým vypytovaním sa a dobre riadenou podporou, takže sa klientom umožní, aby čerpali zo záverov.  Koučovanie sa orientuje na hľadanie riešení a dosiahnutie úspechu. Kouč má svoj pôvod v trénerstve a v psychológií. Nie je to však ani jedno z nich. Športový tréner sa môže nazývať aj koučom.

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra vysvetľuje tento pojem takto: Kouč je človek, ktorý takticky vedie športovca, športový kolektív počas súťaže alebo zápasu. Kto systematickou tréningovou činnosťou zdokonaľuje technickú stránku výkonu športovca. V psychológii a manažmente sa koučom nazýva ten, kto rozvíja ľudský potenciál a profesijný rast pracovníkov, manažérov, optimalizuje kolektívnu prácu a vzájomnú komunikáciu. Kouč pomáha ľuďom zlepšovať ich pracovný výkon. Poradca je externým koučom.

Viac o téme: Kouč Koučing Coaching-poradna.sk Langermann Pojem Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Silvia Langermann

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy