Návod, ako implementovať HR stratégiu v cudzine

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Počul som, ako v Indii chodia na pohovory kandidáti s rodičmi. Minimálne tí mladší. Ako to tam v skutočnosti funguje neviem celom presne. V Indii som strávil mesiac, cieľom bolo niečo iné ako pracovať, alebo sa zaujímať o kariéru iných.

Čo však tuším je fakt, že v krajine je množstvo príležitostí a navyše aj množstvo kandidátov, na ktoré našinec nie je zvyknutý. Ak u nás zvyknú chodiť stovky životopisov, v Indii ich musia chodiť desaťtisíce. To už však chce cloudové riešenie.

Čo o stratégii viem, je fakt, že stratégia nie je dôležitá na papieri, je však dôležitá v realite. Ak hovoríme o stratégii v HR, niektorí si nevedia predstaviť čo je HR stratégia a načo to v skutočnosti slúži. Nie je to však rozmar. Určite to poznáte: „Peter je pracovitý….chýba mu však nadhľad. Martina je kreatívna….potrebuje viac strategických priorít vo svojich návrhoch.” No a tu sa napríklad tá stratégia v HR celkom hodí. Niečo chceme zmeniť a podobne. Jedným z najčastejších dôvodov, prečo aj vynikajúce stratégie neprinesú firme úspech je samotná exekúcia stratégie. Ak ju chceme implementovať v cudzine, prekážok bude o niečo viac. Čo môžeme teda urobiť preto, aby bola exekúcia stratégie úspešná? Určite si spomenieme napríklad na: mať správnych ľudí, mať jasný plán a SMART ciele, definované merateľné výsledky, dobre komunikovať a neustále monitorovať priebeh.

Skúsenosť ľudí, ktorí HR stratégiu tvorili a tiež ju implementovali pomenúva jasne jeden dôležitý parameter: zapojenie ľudí. Ak ľudí zapojíte do procesu stratégie, máte jedinečnú šancu ich pre ňu nadchnúť. Ak sú ľudia zapojení a zapálení pre vec, väčšinou nasleduje ďalší krok a tým je osvojenie si stratégie alebo jej vlastníctvo (ownership). Ak dosiahnete to, že ľudia vlastnia stratégiu a teda ju nielen poznajú, ale sa v nej vidia, vedia, si sami odvodiť čo majú robiť, aby stratégiu naplnili. Práve vtedy máte vynikajúcu pozíciu k úspešnej implementácii.

A teraz si predstavte, že ste žena, v Afrike, v globálnej firme a Vašou úlohou je preniesť HR stratégiu do každodenného života ľudí globálnej firmy do lokálneho prostredia.

O tom, že práca v cudzine nie je dovolenka ale tvrdá práca, porozpráva 12. 6. 2014 – Ľuboslava Fábryová, Learning Lead vo Vodafone Egypt. Ak máte záujem získať viac informácii o tom, ako sa implementujú HR stratégie v zahraničí, príležitosť bude práve na prednáške konferencie HR Leaders 2014 - Generácia Y – budúcnosť nastala už včera.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Maxman Consultants a Trenkwalder.

Viac o téme: Konferencia Cudzina HR stratégia HR Leaders Implementácia stragégie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Text: Dalibor Slávik

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy