4 faktory, prečo dať zamestnancom flexibilitu

Flexibilita na pracovisku ponúka zamestnancom slobodu a spoločnosti lepšie výsledky.Flexibilita na pracovisku ponúka zamestnancom slobodu a spoločnosti lepšie výsledky. Zdroj: photl.com

Flexibilita je v dnešnej dobe omnoho viac potrebná, ako v minulosti. Hlavne na zosúladenie práce a súkromného života. Dôležitá je pre zamestnancov z viacerých pohľadov: sú si strojcom vlastného času, sú nahraditeľní a menej vystresovaní.

Flexibilita na pracovisku ponúka zamestnancom slobodu a spoločnosti lepšie výsledky. Merítkom pre vedúcich lídrov však musí byť, aby viedli svojich ľudí k zodpovednosti za dosiahnutie výsledkov, aj napriek pružnej pracovnej dobe alebo delenému pracovnému miestu.

Vo väčšine spoločností, v ktorých hlavnou činnosťou nie je výroba ale  napríklad administratíva, si môže zamestnávateľ dovoliť poskytnúť zamestnancom pružný pracovný čas. Ten sa väčšinou uvádza v kolektívnej zmluve, v ktorej sa určí časový úsek, kedy je zamestnanec povinný byť na pracovisku. Začiatok a koniec pracovnej doby si volí zamestnanec sám.

V súkromných spoločnostiach väčšinou platí, že zamestnanci sa musia v práci nachádzať od deviatej rána do tretej hodiny popoludní. Odpracovanie zvyšných hodín je na každom zamestnancovi, či si zvyšný čas odpracuje doobeda alebo poobede. V niektorých štátnych podnikoch nájdete podobnú pružnú pracovnú dobu, poväčšine je však piatky posunutá. To však závisí od interných predpisov zamestnávateľov.

Výskumy v poslednej dobe ukazujú, že pružná pracovná doba je výhodou nielen pre zamestnancov ale aj pre zamestnávateľov.

Využíva sa hlavne pri týchto pracovných pozíciách:

  • administrácia
  • služby
  • výskum
  • prekladateľstvo
  • redakčné práce
  • účtovníctvo
  • IT oblasť

4 pravdy o pracovnej flexibilite

  1. Pružný pracovný čas je vhodný pre určité typy prác
    Pružný pracovný čas má svoje výhody. Odbúrava pocit stresu, že sa človek musí nachádzať každý pracovný deň na pracovisku v presne vymedzenú hodinu. Na Slovensku je percento zamestnancov, ktorí majú pružný pracovný čas vyššie ako v Amerike. Niektorí zamestnávatelia ho poskytujú ako jeden z benefitov. Na Slovensku ho využíva 6,3 percent z celkového počtu pracujúcich, uvádza štatistický úrad EÚ Eurostat. Zaujímavosťou je, že flexibilný pracovný čas využívajú viac ženy ako muži.
     
  2. Flexibilný  môže byť deň, týždeň alebo mesiac
    Človek dokáže jednoduchšie skĺbiť svoj súkromný život s pracovným, ak má k dispozícii určitú mieru flexibility na pracovisku. Je dôležité mať nastavené jasné pravidlá vo vzťahu so zamestnávateľom. Preto by mal každý zamestnávateľ oboznámiť svojich zamestnancov, aké možnosti pri práci mu poskytuje.

    Dôležité je vedieť, aké pružné pracovné obdobie je uvedené v kolektívnej zmluve. Je totižto rozdiel medzi pracovným dňom, pracovným týždňom alebo štvortýždňovým pracovných obdobím. V praxi to potom znamená, že ak má zamestnanec pružný pracovný deň, tak musí za deň odpracovať 8 hodín. Existuje pracovný úsek, v ktorom je zamestnanec povinný byť na pracovisku. Zvyšok pracovného času je voliteľný. Ak je v kolektívnej zmluve určený pružný pracovný týždeň, zamestnanec si môže pracovný čas rozložiť podľa seba, celkový font týždenného pracovného času však musí dodržať, t.j. 40 hodín.
     
  3. Flexibilita je dôležitá na zapracovanie
    Hlavne matky po materskej alebo rodičovskej dovolenke uvítajú u svojho zamestnávateľa možnosť pracovať na skrátený pracovný úväzok. Využívať ho môžu aj študenti, seniori alebo zdravotne postihnutí občania. Programy pre mamičky s deťmi majú vo svojich firmách hlavne veľké medzinárodné spoločnosti alebo banky. Tie im dokonca poskytujú možnosť získať informácie o nových procesoch vo firmách počas ich materskej alebo rodičovskej dovolenky, keď navštívia ich pobočku.
     
  4. Jedno miesto, dvaja ľudia
    Flexibilitu pri práci prináša aj zdieľanie pracovného miesta. O jedno miesto sa môžu deliť napríklad dvaja zamestnanci, ktorí pracujú na čiastočný úväzok. Takíto zamestnanci si sami medzi sebou rozvrhujú pracovný čas a pracovnú náplň pripadajúcu na jedno pracovné miesto. Výhodou pre zamestnávateľa môže byť aj získanie dvoch kvalitných zamestnancov, ktorí sa v prípade prekážok v práci vedia navzájom zastúpiť.

Viac o téme: Pracovný Čas Skrátený Úväzok Flexibilita Pružný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy