3 typy mentorov, ktoré by ste mali mať na pracovisku

Mentorom na pracovisku je väčšinou starší a skúsenejší pracovník.Mentorom na pracovisku je väčšinou starší a skúsenejší pracovník. Zdroj: photl.com

Ak si začínate budovať svoju pracovnú kariéru, je dobré, ak sa máte na koho obrátiť. Preto je vhodné, ak máte na novom pracovisku kolegov - mentorov, ktorý vás nasmerujú správnym smerom.

Vzťah založený na mentorstve vám v práci dáva príležitosť naučiť sa nové veci a zorientovať sa v pracovnej sfére od niekoho, kto už získal na základe práce skúsenosti alebo informácie. Takýto ľudia vám pomôžu vyriešiť pracovný problém, ukážu, na koho sa máte obrátiť v danej pracovnej veci, pomôžu vám identifikovať svoje ciele a zoznámiť sa s ľuďmi vo vašom okolí.

„Mentoring je založený na poskytovaní rád a vzorového správania. Väčšinou je mentor starší a skúsenejší pracovník,“ hovorí odborníčka Silvia Langermann z portálu coaching-poradna.sk.

Ako ďalej pokračuje Silvia Langermann, ideálne je mať v novej práci mentora, nemusí to byť však kolega. Môže to byť aj externý mentor, alebo nadriadený. Dôležité je, aby takýto mentor dokonale poznal pracovné prostredie, kam sa nový pracovník dostala a vedel mu byť mentorom.

„Je úlohou nadriadeného, alebo zamestnávateľa, aby pridelil novému pracovníkovi mentora. Existuje totižto aj neformálny mentoring, kedy „starší“ kolega pomáha novému. Nie je to však ale mentoring v pravom slova zmysle,“ vysvetľuje Langermann z portálu coaching-poradna.sk.

Odporúčame vám, aby ste mali 3 typy mentorov v práci:
 

  1. Mentora vo vašom veku
    Ak si na pracovisku nájdete seberovného mentora budete si navzájom odovzdávať rovnocenné informácie. Je to človek od ktorého sa niečo naučíte a kto sa naučí niečo od vás.

  2. Mentora o dva až štyri roky starší ako vy
    Mentor o pár rokov starší si určite prešiel podobnými problémami na pracovisku a vie sa vžiť do vašej „kože“, pretože si to sám zažil.

  3. Mentora oveľa staršieho od vás
    Mentor, ktorý je od vás o niekoľko rokov starší vám dokáže podať odbornú a objektívnu radu. Väčšinou je jeho názor nezaujatý a reaguje na základe prežitých skúseností. Takýto mentor sa vie ľahko odosobniť od vašich problémov a nebude reagovať emotívne.

Nie je pravidlom, že mentor musí byť iba starší ako ste vy. Stále je čo sa učiť aj od mladších kolegov, ktorí iba prednedávnom skončili školu.

„Teoreticky môže byť mentor mladší, ale nie však profesijne mladší,“ odôvodňuje Silvia Langermann.

Viac o téme: Poradna Pracovisko Na Vzťahy Silvia Coaching Power Mentor Langermann Mentori Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: businessinsider.com; Andrea Miklasová

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy