Hľadáte si prácu? Čaká vás viac pracovných príležitostí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Dobrá správa prichádza od samotných zamestnávateľov pre všetkých, ktorí si hľadajú prácu. Pracovných príležitostí bude v prvom štvrťroku tohto roka o niečo viac. Najviac nových pracovných miest sa pritom očakáva vo veľkoobchode a maloobchode, ako aj v doprave, skladovaní a logistike. Takto znie prognóza personálnej spoločnosti Manpower Slovensko.

 

„Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v prvom štvrťroku v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka?“ Takúto otázku dostalo 752 slovenských zamestnávateľov. Z nich 9 % plánuje nárast počtu pracovných síl. Potvrdila to aj Monika Gronská, branch manager zo spoločnosti Manpower Slovensko:

"Predpokladáme, že pracovný trh v roku 2015 sa bude vyvíjať podobne, ako v treťom a štvrtom kvartáli roku 2014 a teda očakávame pozitívny nárast počtu obsadzovaných pracovných pozícií. V rámci prieskumu Manpower index trhu práce sme zisťovali očakávania zamestnávateľov v súvislosti s náborovými aktivitami na nadchádzajúci kvartál. Výsledkom sú mierne pozitívne plány zo strany zamestnávateľov. Deväť percent zamestnávateľov plánuje nárast nových pozícií a naopak šesť percent zamestnávateľov hovorí o poklese. Predpokladáme, že v tomto duchu by sa mohol niesť aj zvyšok roka 2015."

Vyberáme z prieskumu na Slovensku:

  1. Zamestnávatelia v piatich z desiatich odvetví predpovedajú na prvý štvrťrok 2015 zvyšovanie počtu pracovných síl.
  2. Najsilnejšie nábory sa očakávajú v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu. Po nich nasledujú tieto odvetvia: doprava, skladovanie, komunikácia, štátna správa, zdravotníctvo, vzdelávanie a kultúra.
  3. Najoptimistickejšie náborové plány majú zamestnávatelia veľkých spoločností.
  4. Mierne zvyšovanie počtu pracovných síl sa očakáva na Západnom a Východnom Slovensku.

Zaujímavosť zo sveta:

Rovnaká otázka o vývoji pracovných miest v prvom štvrťroku 2015 bola položená aj viac ako 65-tisíc zamestnávateľom v 42 krajinách sveta. Najsilnejšie náborové prostredie hlásia zamestnávatelia v Indii, na Taiwane a na Novom Zélande. Na druhej strane, negatívne náborové prostredie hlási Fínsko, Taliansko, Holandsko a Švajčiarsko.

Infografika: Náborové plány slovenských Galéria fotiek (2) Zdroj: Manpower Slovensko

Viac o téme: Zamestnávateľ Nábor Plány Štatistika Pracovné miesta Pracovné miesto Nábory Manpower Náborové plány Najímanie zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Manpower Slovensko

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy