Odchod do zahraničia. Kedy ma môžu vyradiť z evidencie uchádzačov?

Uchádzač je povinný najneskôr do 15 pracovných dní odo dňa jeho odchodu začať plniť povinnosti úradu.Uchádzač je povinný najneskôr do 15 pracovných dní odo dňa jeho odchodu začať plniť povinnosti úradu. Zdroj: Jan Zemiar

Dobrý deň, skončil som štúdium 30. júna 2014. Následne som sa prihlásil na úrade práce a zaevidoval sa ako nezamestnaný. Rozhodol som sa, že si idem sám vyhľadať prácu vo Veľkej Británii (bez sprostredkovateľskej agentúry). Na úrade práce ma však dňom odchodu vyradia zo zoznamu uchádzačov, ale ja ešte žiadnu potvrdenú prácu nemám a keď ani nezískam, tak sa vrátim späť. Moja otázka znie. Prečo ma úrad vyraďuje, keď si prácu hľadám? Na Slovensku je to beznádejné, tak hľadám v zahraničí.

Poradňa: Uchádzač o zamestnanie, ktorý si chce hľadať zamestnanie v členskom štáte Európskej únie a súčasne si chce zachovať nárok na dávku v nezamestnanosti, je povinný oznámiť úradu dátum svojho odchodu do členského štátu EÚ.

„Zamestnanec úradu poučí uchádzača o zamestnanie, že v prípade jeho nezaradenia do služieb zamestnanosti v členskom štáte EÚ, je povinný najneskôr do 15 pracovných dní odo dňa jeho odchodu začať plniť povinnosti úradu,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

V prípade, že uchádzač o zamestnanie bol zaradený do služieb zamestnanosti v členskom štáte EÚ je povinný začať plniť povinnosti voči úradu najneskôr do 15 pracovných dní odo dňa, od ktorého prestal byť k dispozícii príslušnému úradu členského štátu EÚ, ale najneskôr pred uplynutím 6 mesiacov odo dňa jeho odchodu do členského štátu EÚ.

Uchádzač, ktorému bola priznaná dávka v nezamestnanosti, môže pokračovať v jej vyplácaní aj mimo Slovenska. Musí však splniť viaceré podmienky:

  1. Byť pred odchodom do iného členského štátu Európskej únie v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 4 týždne po tom, ako bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
  2. Oznámiť úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dátum svojho odchodu do členského štátu Európskej únie.
  3. Pred odchodom do iného členského štátu EÚ požiadať pobočku Sociálnej poisťovne o export dávok v nezamestnanosti a o vydanie formuláru E 303/1-5.
  4. Najneskôr do 7 dní od dátumu, keď prestane byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike sa zaevidovať ako osoba hľadajúca si zamestnanie u služieb zamestnanosti v členskom štáte EÚ, v ktorom si hľadá zamestnanie.

Nárok na výplatu dávky v inom členskom štáte trvá tri mesiace od dátumu kedy nezamestnaná osoba prestala byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike. Príslušné inštitúcie môžu túto dobu vo výnimočných prípadoch predĺžiť maximálne na 6 mesiacov.

Ak uchádzač nebol v inom členskom štáte EÚ zaradený do evidencie služieb zamestnanosti, je povinný začať si plniť povinnosti uchádzača o zamestnanie voči úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na Slovensku do 15 pracovných dní odo dňa jeho odchodu do iného členského štátu EÚ.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Vyradenie Zahraničie Úrad práce Evidencia uchádzačov Dávka v nezamestnanosti Export dávky Vyradenie z evidencie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Ján Zemiar, Text: ami, Zdroj: UPSVaR
 
Staršie správy
Staršie správy