Myslíte, že váš životopis je dokonalý? Týchto 6 chýb vás môže pripraviť o šancu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pravdepodobne ste strávili hodiny pri tvorbe dokonalého životopisu a vaše odporúčania priam sršia nadšením s ohľadom na vašu pracovnú morálku i zmysel pre detail. Napriek tomu, že ste sa uchádzali o niekoľko pracovných pozícií, mobil stále nezvoní. Čo sa mohlo stať?

Škodiť vám môže práve životopis, na ktorom ste sa toľko narobili. Táto správa sa dá len ťažko prehltnúť, no skúste chvíľu uvažovať  ako zamestnávateľ. Ten potrebuje nájsť najlepšieho človeka, ktorý mu pomôže dosiahnuť  jeho ciele. Vie koho hľadá a dúfa, že nájde vysokokvalifikovanú osobu, ktorá toto hľadanie ukončí. Práve preto si musí dávať pozor na každú výhodu ale aj na akúkoľvek slabosť kandidáta.


Mohlo by vás zaujímať: Najväčšie klamstvá zamestnancov: Prichytení, odhalení, vyhodení​


Generálny riaditeľ Aha!, Brian de Haaff, dostáva tony životopisov každý týždeň, a preto sa z neho naučil vyčítať o osobe, ktorá ho písala, čo najviac. Väčšiu šancu zaujať majú práve uchádzači, ktorí sú priami a nezdržiavajú sa nepodstatnými vecami. Jasné a stručné resumé dáva potenciálnemu zamestnávateľovi jasne najavo, že si zaslúžite pozornosť. Uvedomte si, že nechcete, aby musel manažér nad vašim životopisom premýšľať. Väčšiu šancu máte ak sa naladíte na jeho vlnu a na svoje CV sa pozriete jeho očami.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Skôr než pošlete ďalší  životopis, dajte si pozor na tieto chyby:

  1. Neosobný motivačný list
    Prevezmite iniciatívu, dajte si tú námahu a spolu so životopisom pošlite aj motivačný list, hoci ho v ponuke nevyžadujú. Následne si zistite meno manažéra, ktorý má na starosti výberové konanie, napríklad prostredníctvom siete LinkedIn a adresujte ho priamo jemu. Motivačný list by mal byť krátky ale upozorniť na vašu kvalifikáciu. 
  2. Nesprávny formát
    Chcete, aby váš životopis bol tak ľahko dostupný ako sa len dá. Uistite sa preto, že ste ho poslali v správnom formáte, v ktorom ho nebude problém posunúť ostatným zamestnancom v spoločnosti. Najlepší spôsob je uložiť  dokument vo formáte PDF s názvom, ktorý obsahuje vaše meno ako aj slovo životopis a poslať ako prílohu (napr. KarolSlivkaZivotopis.pdf).
  3. Rozptyľujúci dizajn a obrázky
    Zvoľte čisté rozloženie s odrážkami, ktoré vám pomôžu zdôrazniť úspechy a skúsenosti. Pokiaľ sa uchádzate o kreatívne miesto, môžete sa prejaviť, ale buďte opatrní.
  4. Gramatické chyby
    Životopis s chybami poukazuje na prílišné sebavedomie a nedbalosť. Nesmiete sa vo všetkom spoliehať na automatickú kontrolu. Skúste si ho prečítať nahlas alebo ak si v tejto oblasti neveríte, požiadajte o pomoc niekoho, komu dôverujete.
  5. Zbytočné slová
    Vaše resumé by malo byť jasným obrazom vašej kariéry , preto pozor na všetko, čo by ho mohlo narušiť. Nie je to priestor, kde by ste mohli predvádzať svoju znalosť jazyka, a preto odstráňte všetky nadbytočné slová ako i prídavné mená či prívlastky.
  6. Prehnaná dĺžka
    Hoci zrejme nechcete nevysvetlené medzery vo vašej pracovnej histórii, životopis by nemal byť zhrnutím celého života. Snažte sa jeho rozsah vtlačiť na jednu či maximálne dve strany,  teda zhrňte len dôležité pracovné skúsenosti či úspechy a  záľuby a záujmy radšej vynechajte.
Viac o téme: Naj Chyba Problém Zamestnávateľ Životopis Dokonalý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: Aha!; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy