Chcete, aby váš životopis zaujal? Týchto 9 vecí určite vynechajte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste sa už niekedy uchádzali prácu, z ktorej sa vám nikdy neozvali, zrejme ste si pomysleli, že nie ste na danú pozíciu vhodným kandidátom. V skutočnosti to však môže byť chyba vášho životopisu. Mali by ste si uvedomiť, že náborári, ktorí musia denne prejsť desiatky až stovky životopisov, pri hodnotení jedného človeka strávia maximálne šesť sekúnd. Akokoľvek sa teda hodíte na pozíciu, ak resumé nestihne zaujať, prácu nedostanete. Prezentovať dôležité informácie sa vám podarí len vtedy, ak vynecháte tie nepodstatné. Čo treba zo životopisu vyhodiť?

Nepodstatné pracovné skúsenosti

Pravdepodobne viete pripraviť viedenskú kávu ako nikto iný, keďže ste roky brigádovali v kaviarni, ale ak sa uchádzate o prácu informatika, zrejme vám to nepomôže. Zo životopisu vyhoďte všetky skúsenosti, ktoré sú pre danú pozíciu irelevantné.

Osobné informácie

Pre budúceho zamestnávateľa je v podstate nelegálne spýtať sa koľko máte detí, či ste zadaní alebo k akému náboženstvu sa hlásite. V minulosti to bolo síce zvykom, ale dnes už tieto informácie v životopise zahŕňať nemusíte.

Záujmy a záľuby

Nikoho nezaujíma, či vo voľnom čase čítate klasickú literatúru alebo hráte hokej. Ak vaše záľuby nesúvisia s pozíciou, o ktorú sa uchádzate, je ich uvádzanie len plytvanie miestom v životopise a časom potenciálneho zamestnávateľa.


Prečítajte si tiež: Neklamte o svojich jazykových znalostiach, nachytajú vás


Vek

Pokiaľ nechcete, aby vás diskriminovali kvôli vášmu veku, je načase, aby ste zo svojho CV-čka odstránili rok svojej promócie. Nikto nemusí vedieť koľko máte presne rokov.

Odporúčania

Ak váš budúci šéf bude chcieť hovoriť s predchádzajúcimi zamestnávateľmi, určite sa vás na to spýta. V súčasnosti sa to však robí už len výnimočne. Ak to bude nevyhnutné, aspoň máte možnosť upozorniť zainteresované osoby na prípadný telefonát.

Pochybný email

Emailové adresy typu kraldzungle@gmail.com alebo blondangel@zoznam.sk môžete pokojne vynechať. Vytvorte si nový a hlavne seriózny email, ktorý v životopise uvediete s pokojným srdcom. Nielenže to je zadarmo, ale zaberie to maximálne tri minúty.


Prečítajte si tiež: Pripojiť fotografiu do životopisu alebo nie? Opýtali sme sa personalistov​


Zastarené typy písma

Nepoužívajte Times New Roman, je staromódny a opozeraný. Existuje veľká šanca, že ho použije drvivá väčšina vašej konkurencie. Snažte sa v tej záplave papiera odlíšiť a zvoľte seriózny no zaujímavý typ písma ako napríklad Arial. Dajte si pozor aj na veľkosť. Životopis by mal vyzerať elegantne, ale je dôležité, aby bol čitateľný

Fotografie

V budúcnosti sa fotografia zrejme stane nevyhnutnou súčasťou životopisov, ale momentálne vám prácu zrejme získať nepomôže a ak áno, tak zo zlých dôvodov. Pokiaľ sa neuchádzate o pozíciu, v ktorej budete mať na starosti vzťahy s verejnosťou, tak snímka pôsobí skôr rušivo a lacno.

Klamstvá

Pravdepodobne je nielen logické, ale aj zrejmé, že váš životopis by nemal obsahovať nepravdivé informácie. Ani tá napremyslenejšia lož sa totiž nedá utajiť navždy.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


 

Viac o téme: Pomoc Postup Návod Práca Zamestnanie Hľadanie Životopis Vynechať Dôležité CV
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy