Prehľad platov vysokoškolákov. Vieme, na akých školách študovali

Inú školu, od tej, ktorú vyštudovali, by si dnes vybralo 31 % žien a 23 % mužov.Inú školu, od tej, ktorú vyštudovali, by si dnes vybralo 31 % žien a 23 % mužov. Zdroj: thinkstock.com

Diplom k získaniu vytúženej práce na Slovensku nie je potrebný. Dvadsať percent pracujúcich vysokoškolákov doklad o štúdiu nepotrebuje. Keby sa mohli opätovne rozhodnúť, akú vysokú školu ísť študovať, rozhodli by sa inak. A to aj vďaka platu, ktorý by získali po skončení štúdia.

Ministerstvo práce prinieslo zaujímavé výsledky z prieskumu CTVI, z ktorého vyplýva, že až 54 % vysokoškolákov by sa dnes v otázke štúdia rozhodlo inak. Takmer polovica respondentov (46 %) nikdy nepracovala v odbore, ktorý vyštudovala, a len 35 % vysokoškolákov pracuje vo svojom odbore po celý čas od ukončenia štúdia. Prieskum ukazuje, že problémy vysokoškolského vzdelávania vyplývajú najmä z jeho takzvanej masifikácie. Pribúdajú študenti, pre ktorých pracovný trh nemá priestor. Až 20 % pracujúcich skončených vysokoškolákov podľa vlastného vyjadrenia v zamestnaní diplom vôbec nepotrebuje.

Do prieskumu sa zapojilo 15 344 magistrov a inžinierov, ktorí študovali v dennej forme, pričom títo respondenti odpovedali v období od 23. septembra do 18. novembra 2014. Východiskom bolo aj 250 000 údajov Sociálnej poisťovne o absolventoch vysokoškolského štúdia za roky 2008 – 2014.

Pri analýze údajov zo Sociálnej poisťovne sa ukázali priepastné rozdiely v platoch, ktoré presahujú až 1000 eur,“ uvádza sa v správe Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Najlepšie zarábajú absolventi fakúlt orientovaných na informatiku a elektrotechniku. Títo študenti majú zároveň takmer stopercentnú úspešnosť zamestnať sa v odbore, ktorý vyštudovali. Absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave zarábajú v 2. roku od ukončenia štúdia 1 641 eur, absolventi Fakulty elektrotechniky a informatiky 1 399 eur. Absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave zarobia v priemere 1 326 eur.

Výrazne menej zarábajú ukončení magistri sociálnych a humanitných vied. Absolventi Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku zarobia v 2. roku od ukončenia štúdia iba 699 eur, o desať eur menej zarobia absolventi Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove. Priemerný plat absolventov Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je 687 eur.

Zaujímavé sú porovnania mužov a žien, pokiaľ ide o štúdium či prácu. Inú školu by si dnes vybralo 31 % žien a 23 % mužov. Muži zároveň častejšie zostávajú pracovať v odbore, ktorý vyštudovali – až 62 % mužov, u žien je to len 48 %. Na otázku, či by si absolventi opätovne zvolili tú istú vysokú školu, pozitívne odpovedalo najviac študentov z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (85,1 %). Svoje štúdium neľutujú ani absolventi Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline (83,6 %) a Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (80,1 %).

Príjem absolventov VŠ, ktorí zarábajú viac ako 1200 eur:

Názov školy Názov fakulty Priemerný príjem v 2. roku od ukončenia štúdia Priemerný príjem v 4. roku od ukončenia štúdia
Slovenská technickáuniverzita v Bratislave Fakulta informatiky a informačných technológií 1 641 eur 1 985 eur
Slovenská technická univerzita v Bratislave Fakulta elektrotechniky a informatiky 1 399 eur 1 809 eur
Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta matematiky, fyziky a informatiky 1 326 eur 1739 eur
Univerzita Komenského v Bratislave Fakulta managementu 1 269 eur 1 744 eur
Ekonomická univerzita v Bratislave Fakulta medzinárodných vzťahov 1 262 eur 1 640 eur

Príjem absolventov VŠ, ktorí zarábajú menej ako 700 eur:

Názov školy Názov fakulty Priemerný príjem v 2. roku od ukončenia štúdia Priemerný príjem v 4. roku od ukončenia štúdia
Katolícka univerzita v Ružomberku Filozofická fakulta 699 eur 784 eur
Prešovská univerzita v Prešove Fakulta humanitných a prírodných vied 689 eur 811 eur
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Právnická fakulta 687 eur 878 eur
Prešovská univerzita v Prešove Pedagogická fakulta 685 eur 772 eur
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Fakulta stredoeurópskych štúdií 674 eur 739 eur
Univerzita J. Selyeho Pedagogická fakulta 672 eur 754 eur
Katolícka univerzita v Ružomberku Pedagogická fakulta 672 eur 784 eur
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva 672 eur 826 eur

 

Viac o téme: Platy Rebríček Plat Mzda Vysokoškoláci Absolvent Vysoká škola Vysoké školy Vysokoškolák Absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: MŠVVaS SR; Sociálna poisťovňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy