Ako si vybudovať dôveru: Kľúč k úspešnému líderstvu

Tu nemôže nikto klamať. Buď pre organizáciu vytvárate a prispievate k jej výsledkom, alebo nie. Tu sa stáva líder lídrom, pretože vytvára hybnosť a rozvíja prostredie úspechu.

Povedzme si úprimne, na 1.úroveň sa môže dostať ktokoľvek ak pôsobí sľubne, alebo má kontakty. Ak  má odpracovaných mnoho rokov a organizácia je zúfalá. Tí lídri, ktorí to vedia s ľuďmi prirodzene, alebo vytvárajú podmienky pre neustále vzdelávanie a rozvoj na pracovisku sa dostanú na 2.úroveň. No ak neprinesú výsledky, nikdy sa nedostanú na 3.úroveň.

S produkciou a výsledkami začína líderstvo naberať obrátky, a to sú jeho plusy:

Produktivita lídra mu dodá dôveryhodnosť

Asi poznáte 2 prípade lídrov, tí ktorí majú výsledky a tí ktorí majú dôvody prečo ich nedosiahli. A preto že, ľudia veria tomu čo robíme a nie tomu čo hovoríme, najlepšia forma pre získanie dôvery je príklad

Produktivita lídra vytvára viditeľné normy

Líder je medzi ľuďmi aby ich inšpiroval svojimi schopnosťami a umožnil im pochopiť normy, ich výkonu.

Produktivita lídra prináša jasnosť a reálnosť

Dobrí lídri neustále oznamujú víziu organizácie. Robia to priebežne a tvorivo, prostredníctvom činu, tým ľudia získajú jasnejší obraz o tom ako naplniť víziu.

Produktivita lídra rieši mnoho problémov

Sú aktívni v prekonávaní prekážok, náprave chýb a riadení ľudí a to sa dostane do celého tímu.

Produktivita lídra vytvára hybnosť

Hybnosť je najlepším priateľom každého lídra. Veľká väčšina ľudí nič nerozbieha, ani nič nezastavuje. Iba sa vezú. Preto potrebujú dobrých lídrov, ktorí produkujú a vytvárajú produktívne prostredie. Druhý typ osobnosti hybnosť kazí. Takže nielen neprodukujú, ale aj bránia v produkovaní iným.  Teda úmyselne ubližujú organizácii. Tvorcovia hybnosti sú lídri na 3.úrovni.  Produkujú. Uskutočňujú, vytvárajú hybnosť.

Produktivita lídra je základom budovania tímu

Kto by chcel odísť z víťazného tímu? Nikto. Víťazi ľudí priťahujú a po dosiahnutí 3.úrovne už viete, ako vyzerá produktivita, lebo ňou žijete.

Líderstvo je charakterizované tým, čo človek robí  s inými a pre iných. Dobré líderstvo sa nikdy nezakladá na tom, čo niekto robí sám pre seba.

Líder vďaka svojim výsledkom:

  • nastavuje normy
  • zreálňuje plány
  • rieši problémy
  • buduje víťazný tím
  • vytvára hybnosť

Líder rozlišuje ľudí v tíme podľa hybnosti. Väčšina ľudí nič nerozbieha ani nič nezastavuje - iba sa vezú a preto potrebujú dobrého lídra. Ničitelia hybnosti neprodukujú, ale aj bránia v produkovaní iným. Poslednou skupinou sú tí,  čo tvoria hybnosť majú dobré vzťahy aj výsledky a to hýbe firmou.

Ako vyzerajú prvé výsledky ?

ČLENOVIA TÍMU SA VZÁJOMNE DOPĹŇAJÚ A ON IM TO UMOŽŇUJE

ČLENOVIA TÍMU CHÁPU SVOJE POSLANIE A ON SA STARÁ O ICH NAPLNENIE

ČLENOVIA TÍMU O SVOJOM VÝKONE DOSTÁVAJÚ SPÄTNÚ VÄZBU A ON IM JU ZABEZPEČÍ

ČLENOVIA TÍMU PRACUJÚ V PROSTREDÍ, KTORÉ PODPORÍ UCH RAST A INŠPIRÁCIU A ON SA O TO POSTARÁ

A to nie je všetko, začínajú tu platiť zákony:

zákon rešpektu - ľudia prirodzene nasledujú lídrov, ktorí sú silnejší než oni

zákon magnetizmu - priťahuje takých, aký je on sám

zákon obrazu - ľudia robia to, čo vidia

zákon víťazstva - náš líder nachádza pre tím cestu k víťazstvu

zákon veľkého okamihu - najlepším priateľom lídra je hybnosť

zákon priorít - náš líder vie, že aktivita nie je to isté čo výsledok

zákon obetovania - aby líder stúpal, musí sa niečoho vzdať

zákon prijatia - ľudia prijímajú lídra, až potom víziu

Sprievodca rastom

Buďte takým členom tímu,  po akom vo svojom tíme túžite. Zistite ako pomôcť ostatným, aby sa zlepšili. Poznajte u každého člena tímu v čom je prínosom. Formulujte neustále víziu a budujte svoj tím. Rozlišujte ľudí podľa hybnosti. Vnímajte, že ste činiteľom zmeny.

Svoje denné úlohy si zoraďte podľa dôležitosti a vplyvu a  80% času zamerajte na najdôležitejších 20% úloh.

Silvia Skalická – job mentor, www.silviaskalicka.sk, pomôžem vám nájsť nové riešenia, či už ste na strane zamestnávateľa alebo sa uchádzate o prácu. Ak ste zistili, že vašim spôsobom nedosahujete výsledky, je čas urobiť nový krok.

Ako si vybudovať dôveru: Galéria fotiek (2)

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Úspech Dôvera Líderstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy