Dokážete sa odhodlať k zmene? Inšpirujte sa 10 najčastejšími novoročnými predsavzatiami

Nový rok so sebou prináša aj nové výzvy a s nimi spojené predsavzatia. Prichádza ideálne obdobie ako si doslova „upratať“ svoj život. Skúste sa spätne zamyslieť. Mate za sebou hektický rok plný stresu a momentov, ktoré by ste už nechceli opäť zažiť? Zamestnávate sa negatívnymi myšlienkami a nedokážete nájsť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom? Je to znamením, že nastal čas vyjsť zo svojej zóny komfortu a odhodlať sa k nevyhnutnej zmenu. Pre mnohých z vás bude možno prekvapením, akú vlnu zmien dokáže spustiť jediné predsavzatie, ktorého sa pevne chopíte.

  1. Začať šetriť

Zabudnite na prievan v peňaženke a začnite myslieť na budúcnosť. Zamyslite sa nad sebou a svojim životným štýlom. Kde najviac míňate? Potrebujete skutočne toľko oblečenia, ktoré si vlastne nemáte ani kam obliecť? Čo všetko by ste si mohli dopriať, keby ste rozumnejšie hospodárili?

 

  1. Prestať fajčiť

Ak sa rozhodnete definitívne skoncovať s týmto zlozvykom, poďakuje sa vám nie len vaše zdravie ale aj peňaženka. Tušíte koľko peňazí ročne miniete na cigarety? Vezmite si kalkulačku a skúste si to vyrátať. Výsledok vás možno prekvapí.

 

  1. Obmedziť čas trávený s mobilom v ruke

Potrebujete skutočne poznať všetky novinky zo sociálnych sietí? Zrátajte si, koľko času vás stojí bezcieľne surfovanie po internete? Existuje milión spôsobov, ako voľný čas využiť zmysluplnejšie a produktívnejšie.

 

  1. Venovať sa viac samému sebe

Spomeňte si na to čo vás v minulosti napĺňalo. Oprášte svoje staré lyže, bicykel, knihy alebo si nájdite úplne nový koníček. Základom je na chvíľku sa vymaniť od všetkých každodenných povinností a dopriať si čas na potrebný relax a odpočinok.    

 

  1. Viac cestovať

Máte dojem, že najviac času trávite v práci, alebo medzi štyrmi stenami svojho domova? Naplánujte si výlet, alebo menšiu dovolenku spojenú so svojim koníčkom. Odmenou vám bude nie len prečistenie mysle, ale aj načerpanie novej energie.

 

  1. Zažiť mimoriadny zážitok

Ocitli ste sa v každodennom stereotype? Túžite po zážitku, ktorý si navždy zapamätáte a nezapadne tak ľahko do zabudnutia? Prečo nie. Doprajte si napríklad dávku adrenalínu pri zoskoku padákom. Čím viac nových vecí vyskúšate, tým viac sa bude rozširovať zóna komfortu. Získate väčšiu sebaistotu a otvoríte si ďalšie možnosti osobného rastu.
 

  1. Schudnúť prebytočné kilá

Nezostaňte len pri prázdnych rečiach a zakúpenej permanentke do fitka, ktorú v konečnom dôsledku zahodíte nevyužitú do koša. Stanovte si reálny plán a ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Začnite jesť zdravo, hýbte sa, nezabúdajte na kvalitný spánok a vyhýbajte sa stresu. Bez dodržiavania správnej životosprávy to proste nepôjde.

  1. Vzdelávať sa

Vzdelávanie je tá najlepšia investícia, ktorá vám môže otvoriť nie len nové obzory, ale dopomôcť k lepšiemu zamestnaniu. K dispozícii máte viacero možností, ktoré môžete využiť v svoj prospech. Jazykové kurzy, rekvalifikačné kurzy, alebo študujte z pohodlia domova pri svojom počítači prostredníctvom online kurzov či s knihou v ruke.

 

  1. Prestať sa stresovať

Nájdite v prvom rade pôvodcu svojho stresu a pokúste sa vniesť do svojho života určitý nadhľad. Je skutočne nevyhnutné sa rozčuľovať nad každou maličkosťou?    

 

  1. Zmeniť zamestnanie

Nie ste spokojný s platovým ohodnotením, nevyhovuje vám pracovné prostredie, nenapĺňa vás vaša práca a máte dojem, že sa nedokážete ďalej posunúť? Pokúste sa spísať negatíva a pozitíva svojho aktuálneho zamestnania. Pokiaľ negatíva výrazne prevyšujú pozitíva, nastal čas posunúť sa ďalej.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy