10 najväčších chýb, ktoré môžete v práci urobiť už v prvých minútach: Pijete ráno kávu?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Prvých pár minút pracovného dňa je pre vašu produktivitu najdôležitejších. Pokiaľ prídete neskoro alebo sa necháte pohltiť preplnenou emailovou schránkou, ľahko sa vám môže stať, že po zvyšok pracovnej doby budete mať problém sústrediť sa.

Chceli by ste vedieť čomu sa jednoznačne treba vyhnúť,  ak chcete prežiť  kvalitný pracovný deň? Počas prvých desiatich minút si radšej dajte pozor na týchto desať pascí, ktoré by mohli spomaliť vaše pracovné nasadenie.

  1. Neskorý príchod
    Svoj pracovný deň, môžete pokaziť skôr než sa vôbec začal. Nedávna štúdia, ktorú citoval Huffington Post, poukazuje na to, že zamestnanci chodievajúci do práce neskôr, sú svojimi šéfmi často vnímaní ako menej svedomití, hoci v nej zostávajú dlhšie ako ich kolegovia. Pravdepodobne sa vám to zdá nespravodlivé, no je to súčasná realita, a preto sa snažte prichádzať čo najskôr.
  2. Ignorovanie kolegov
    Skôr než začnete pracovať, skúste sa trochu venovať svojim kolegom. Občas stačí aj obyčajný pozdrav, aby ste vytvorili príjemnú atmosféru. Keď každé ráno len v tichu zamierite k svojmu stolu, môžete na spolupracovníkov pôsobiť ako snob.
  3. Pitie kávy
    Pokiaľ nie ste typ človeka, ktorý hneď ako otvorí oči, potrebuje svoju dávku kofeínu, zrejme si šálku kávy doprajete po príchode do práce. Vedci však radia, že najvhodnejším časom na tento voňavý nápoj je až 9:30, pretože produkcia stresového hormónu kortizol, regulujúceho energiu, vrcholí medzi ôsmou a deviatou hodinou. Ak vášmu telu doprajete kofeín v nesprávnom čase, obmedzí sa tvorba kortizolu a počas zvyšku dňa budete unavení.
  4. Kontrola emailu
    Keď sa usadíte, je veľmi lákavé ponoriť sa do správ, ktoré vám včera prišli. Podľa Michaela Kerra, medzinárodného obchodného rečníka a autora knihy, by ste si ich mali len prebehnúť očami a riešiť najprv dôležité emaily. Takýmto spôsob zistíte, či nemusíte spraviť niečo naliehavé a môžete si naplánovať ako naložiť so zvyškom neskôr. Práca s emailom vo vás totiž môže vyvolať pocit, že ste toho urobili už veľa, hoci to vôbec nemusí byť pravda.
  5. Nedostatočné plánovanie
    Predtým než sa pustíte do práce, musíte získať predstavu o tom, čo vás čaká. Skúste si spísať zoznam vecí, ktoré v daný deň musíte urobiť a zároveň skontrolujte svoj diár, či rozvrh, aby ste nič nezmeškali.
  6. Plnenie jednoduchých úloh
    Výskumy naznačujú, že vaša energia a vôľa zvyknú počas dňa upadať, preto je nevyhnutné, aby ste dôležité veci dokončili čo najrýchlejšie. Niektorí túto stratégiu nazývajú „jedenie žaby“  podľa citátu od Marka Twaina: „Zjedz živú žabu hneď ráno a nič horšie sa ti už počas zvyšku dňa nestane“.
  7. Multitasking
    Ráno máte množstvo energie, a preto sa vám môže zdať, že dokážete spraviť milión vecí naraz. Pokiaľ sa o to skutočne pokúsite, môže vás to poriadne spomaliť. Radšej sa prvých desať minút sústreďte len na jedinú vec.
  8. Negatívne myšlienky
    Možno vás niekto nahneval na ceste do práce alebo ste sa večer pohádali s partnerom. Nedovoľte však, aby vás tieto veci vyviedli z miery, odložte ich do pomyselnej škatule a vytlačte ich z mysle.
  9. Stretnutie
    Ranné stretnutia môžu byť plytvaním kognitívnych zdrojov. Autorka knihy  Laura Vanderkamová tvrdí, že na začiatok dňa by ste si mali vyhradiť na úlohy, ktoré vyžadujú pozornosť a sústredenie ako je napríklad písanie.
  10. Nedodržiavanie rutiny
    Vedci tvrdia, že vaše kognitívne zdroje sú obmedzené, preto ich využívajte múdro. Pokiaľ nepoužijete svoju mentálnu energiu správne, bude vám neskôr určite chýbať pri dôležitých činnostiach. Dodržiavanie rutiny, akokoľvek zle to znie, umožní vášmu mozgu malý oddych, ktorý dokáže zužitkovať, keď to bude skutočne potrebné.
Viac o téme: Káva Práca Chyba Problém Piť Spomaliť Produktivita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy