Chcete sa topiť v peniazoch? Zbohatnite za jediný rok

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ak ste už čítali aspoň niekoľko publikácii o tom ako zbohatnúť, zrejme ste si všimli, že majú niečo spoločné – imanie získate jedine časom. Faktom však zostáva, že majetnejším ako ste dnes, dokážete byť aj za jediný rok. Bohatstvo môže znamenať pre rôznych ľudí odlišné veci, no vo väčšine prípadov sa slovo definuje ako veľké množstvo peňazí. Nerátajte s tým, že za rok nadobudnete športové auto alebo luxusný byt v Starom meste, no pokiaľ chcete vidieť váš účet narastať na objeme, určite si nenechajte ujsť tieto tipy.

Radikálne znížte hlavné výdavky...

Každý z nás má aspoň približnú predstavu o tom, koľko peňazí  míňa na svoje hlavné výdavky. Najväčšie sumy zvyčajne putujú na bývanie, auto a jedlo. Finančný poradca Colin Drake preto odporúča, aby ste sa počas šetrenia zamerali práve na ne. Skúste sa presťahovať do menšieho domu alebo si zaobstarajte lacnejšie auto. Znie to drasticky, no funguje to.

...alebo si zvyknite eliminovať  tie menšie

Pokiaľ nie ste pripravení na radikálne zmeny ako presťahovanie sa, čo je pochopiteľné, snažte sa peniaze ušetriť na drobnostiach. Mesačne ušetrených 50 eur sa vám môže oplatiť viac, než si uvedomujete. Nemusíte sa úplne obmedzovať, ale mali by ste si premyslieť, na čom vám skutočne záleží a prestať     kupovať veci, ktoré pre vás nie sú až tak dôležité. Zapamätajte si, že dovoliť si môžete čokoľvek, len nie všetko. Skúste si týždeň zapisovať úplne všetky svoje výdavky, potom si zoznam prebehnite a určte, čo si už kupovať nebudete.

Požiadajte o zvýšenie platu...

Ďalšou možnosťou je zarábať viac. Ak odoláte nutkaniu peniaze navyše minúť, budete schopní ušetriť  peknú sumu. Odborníci odporúčajú požiadavku na zvýšenie platu správne načasovať . Viac si pýtajte ak sa firme darí, po pozitívnom ohodnotení vašej práce, po dokončení významného projektu alebo keď vám pribudli nové povinnosti. Premyslite si, čo poviete a pripravte si odpovede na otázky, ktoré sa vás môžu spýtať.

...alebo si nájdite ďalší zdroj príjmov

Pokiaľ by ste to časovo stíhali, skúste využiť svoje zručnosti na jednorazovú prácu bokom alebo si nájdite pravidelnejšie druhé zamestnanie. Existuje množstvo spôsobov ako si zarobiť aj popri práci na plný úväzok. Doučujte deti alebo dospelých cudzí jazyk či v inom odbore, predajte oblečenie a nábytok, ktorý už nepotrebujete, starajte sa o domáce zvieratká alebo prenajímajte izbu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Peniaze, ktoré skutočne nepotrebujete, okamžite presuňte z vášho bežného účtu

Ak sa vám podarilo ušetriť alebo zarobiť peniaze navyše, mali by ste sa zamyslieť, ako s nimi naložíte. Na bežnom účte by ste nemali mať viac peňazí, než  mesačne zarobíte, radí certifikovaný finančný poradca Tom Gilmour. Zvyšok financií by ste mali vložiť na sporiaci účet  a nielen preto, aby ste ich neminuli, ale aj kvôli tomu, že ich môžete zúročiť.

Zautomatizujte svoje peniaze

Ušetrite čas i svoje nervy a na platby, ktoré prevádzate pravidelne si nastavte automatické prevody. Rovnako si môžete nastaviť aj transfery na svoje sporiace účty. Už sa vám nestane, že by ste zabudli zaplatiť. Postačí, ak si raz za mesiac skontrolujete, či všetko je tak ako má byť.

Splaťte svoje dlhy

Existujú dva druhy dlhov – dobré a zlé. Dobré vám pomôžu sa v živote posunúť  ako napríklad, keď si kúpite dom, aby ste už nemuseli platiť vysoké nájomné. Tie zlé pre vás predstavujú dlhoročnú finančnú záťaž. Patria k nim dlhy na kreditných kartách či bezúčelové úvery s vysokým úrokom. Ak ich nesplácate, každý mesiac sa pripravujete o čoraz viac peňazí, pretože dlžná suma narastá. Snažte sa ich preto zbaviť čo najskôr.

Viac o téme: Peniaze Návod Tip Majetok Bohatstvo Zbohatnúť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy