Ako sa vedome stať šťastným v práci?

Konferencia Happy Company 2015Konferencia Happy Company 2015 Zdroj: Lýdia Sirotová, Chief Happiness Officer & CEO Happy Company

„Pozitívne aj negatívne emócie majú jednu spoločnú vlastnosť, sú nákazlivé.“

Časť I. – Pracujte s emóciami v práci.

V biznise majú emócie veľký vplyv na morálku, motiváciu a výkon ľudí. Anglické slovo „emotion“ má v sebe pohyb – „motion“. Emócie sú silná energia, ktorá dáva do pohybu veci. Tie kladné, optimistické, vytvárajú pozitívne prostredie na pracovisku a záporné,  pesimistické, zvlášť ak sú potlačené, vytvárajú miesto s negatívnou atmosférou. V biznise sa preto čoraz viac hovorí o manažovaní emócií na pracovisku. Práca s emóciami totiž patrí aj do práce.

Pravdepodobne ste už boli v jednej z tých situácií, keď bol napríklad zrušený projekt, na ktorom ste týždne tvrdo pracovali; keď sa na vás neprávom osopil klient, keď váš kolega a zároveň dobrý priateľ dal zrazu výpoveď; keď sa vám od šéfa neušlo ľudské ocenenie za skvelú robotu.

Ak sa vám udeje niečo silne stresujúce v súkromí, silnú emóciu sa snažíte dostať von a možno si pri tom aj zakričíte alebo, naopak, skôr sa stiahnete do seba a prestanete na chvíľu komunikovať so svetom. V práci sa však takéto správanie veľmi nehodí. Teda voči tým ostatným – klientom, kolegom či šéfovi. V zásade nemáme nikdy, ani z riaditeľskej stoličky, pod kontrolou to, čo sa deje mimo nás. Bez ohľadu na to, čo to je, môžeme si vybrať, ako na to zareagujeme.

V roku 1997 profesorka manažmentu na Bond University Cynthia Fisher uskutočnila štúdiu „Emócie v práci. Čo ľudia cítia a ako to merať?“. Z tejto štúdie vyplynulo, že najčastejšie negatívne emócie zažívané na pracovisku sú frustrácia, obavy, nervozita, hnev, odpor a sklamanie. Je ich však vôbec možné riadiť?

Návod, ako pracovať s emóciami v práci.

Nechajte iným ich obavy a frustrácie.

Ak sa u vás v kuchynke stretávajú skupinky ľudí a šepkajú si niečo o plánovaných organizačných zmenách, na ktoré isto niekto doplatí, preč od nich. Utekajte od ľudí, ktorí sú od prírody zameraní viac na problémy, ako na ich riešenie.

Dýchajte a hýbte sa.

Akýkoľvek stres sa okamžite prejaví v našom tele, zmení sa nám postoj, dýchanie je plytké, ruky studené. Sme akoby ochromení. Chcete sa rýchlo cítiť lepšie? Zmeňte postoj a dych.

Dlho a pomaly sa 5 sekúnd nadychujte a takisto pomaly 5 sekúnd vydychujte. Zopakujte to päťkrát a skúste sa sústrediť len na dych, na vlastné telo a tlkot srdca. Potom sa postavte vzpriamene, nohy akoby zapustite do zeme, hlavu vytiahnite hore, podsaďte panvu a pri výdychu zatiahnite brucho. Takýto postoj vysiela okamžite signál väčšej sily a zvyšuje pocit sebavedomia.

Vypustite negatívne emócie von.

Na pracovisku sa veľmi nedá búchať do vankúša, ale čo je možné a naozaj účinné, je vypísať sa z toho. Sadnite si za stôl, vezmite pár hárkov papiera, ceruzku a začnite písať. Píšte všetko, čo vám napadne, úplne bez autocenzúry. Ak si dovolíte napísať všetko, ako to prichádza, za chvíľu zistíte, že tlak poľavuje. A na konci druhej strany sa spod mrakov možno objaví už aj slnko v podobe pochopenia, prijatia a možného riešenia.

Autor: Lýdia Sirotová, Chief Happiness Officer & CEO Happy Company

 

AKO PRACOVAŤ SO SVOJIMI EMÓCIAMI

Podľa Michala Andrejca, rečníka Konferencie Happy Company 2015.

 

„Viem že trvalé šťastie nemôžem dosiahnuť nasilu, môžem mu len nestáť v ceste. Ako? Zastaviť sa a cítiť, ostať emocionálne otvorený, dostupný akýmkoľvek pocitom.“

 

Na Konferencii Happy Company 2015 sa Michal Andrejco podelil svoj príbeh a tipy, ako byť autentický a ako pracovať so svojimi emóciami tak, aby ste ich v sebe nepotláčali, pretože si na vás aj tak počkajú. Hovoril aj o tom, že v práci majú emócie rovnaké miesto ako v súkromí.

Je zakladateľom MEDANTE, prvej kliniky celostnej medicíny na Slovensku. Pozrite si jeho vystúpenie. 

 

 

 

Exkluzívne iba na Karierainfo.zoznam.sk nájdete záznam všetkých vystúpení charizmatických rečníkov, ktorí na Konferencii Happy Company 2015 prednášali.

Každý týždeň postupne doplníme na karierainfo.zoznam.sk prednášku jedného zo spíkrov.

Kedykoľvek, keď to budete potrebovať, sa tak môžete vrátiť k myšlienkam, postrehom a skúsenostiam ľudí, ktorí našli svoje šťastie, vnútorné naplnenie a pochopili zmysel toho, čo robia. Úspech bol až druhoradý, dostavil sa ako výsledok ich úsilia, hľadania odpovedí a kráčania po ceste, ktorá nepozná skratky. Ako sami uvidíte, je plná nielen víťazstiev, ale aj pochybností, menších či väčších zlyhaní.

 

Na 3. ročníku konferencie Happy Company 2015 s podtitulom Nehľadajte šťastie v práci, vytvorte si ho, sa zúčastnili personalisti, zamestnanci, ale aj majitelia a manažéri veľkých aj menších spoločností. Dozvedieť sa mohli aj to, ako sa stať vedomým tvorcom šťastia v práci pre seba či firmu a nie vystresovanou obeťou rýchlo sa meniaceho sveta.

Inšpirujte sa optikou vnímania sveta a života, osobného aj pracovného, rečníkmi Konferencie Happy Company 2015:

Michal Andrejco,  Medante – zakladateľ prvej kliniky celostnej medicíny na Slovensku

Potláčané emócie si na vás počkajú

Michaela Jacová, zakladateľka Sturtup Awards.SK, správca investícií Neulogy Ventures,

Fénixove denníky alebo o dôležitosti zlyhania

Peter Vidovič a Róbert Vereš, zakladatelia Modrykonik.sk

Ako sme si firmu podľa seba urobili

Ľuboš Fellner, zakladateľ a spolumajiteľ BUBO Travel agency

Treba si nájsť svoju cestu, veriť jej a kráčať

Petr Fridrich (CZ), zakladateľ Smíchologie & FunBiz

50 odtieňov vážnosti vo firmách a smiechocviky

Mário Radačovský, umelecký šéf baletu Národné divadlo Brno

Prečo počúvať ticho a telo v práci

Adela Banášová, najpopulárnejšia slovenská moderátorka, soška absolútny OTO 2015

Výzvy a nekomfortné zóny podľa Adely

Už o týždeň v pondelok 8. júna prinesieme záznam z prednášky Michaely Jacovej o dôležitosti zlyhania. 

-reklamná správa-

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 10
Viac o téme: Konferencia Práca Zamestnanie Spokojnosť Úspech Happy Company
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: Happy Company
Staršie správy
Staršie správy