Čím viac pracujete, tým sa oberáte o produktivitu. To už neplatí!

Čím viac pracujete, tým sa oberáte o produktivitu. To už neplatí!Čím viac pracujete, tým sa oberáte o produktivitu. To už neplatí! Zdroj: thinkstock.com

Väčšina odborníkov v minulosti zastávala názor, že čím viac človek pracuje, tým viac sa oberá o produktivitu. Najnovšia štúdia však toto tvrdenie vyvrátila.

Opustiť prah kancelárie pre niektorých zamestnancov neznamená koniec pracovnej doby. Vďaka internetu si prácu môžu preniesť nielen domov, ale na akékoľvek iné miesto. Ide o skupinu workoholikov, ktorí pracujú od východu až po západ slnka. Štúdia, ktorá čerpala údaje z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a časopisu The Economist, poukazuje na to, že neexistuje priamy vzťah medzi prácou nadčas a produktivitou.

Vedeli ste napríklad, že obyvatelia Južnej Kórey pracujú najdlhšie spomedzi všetkých krajín sveta? Viac ako dvetisíc hodín ročne. Alebo že Rusi pracujú viac ako Američania, pričom vykazujú trojnásobne nižšiu produktivitu? Štúdia priniesla informácie o Nemcoch a Francúzoch, ktorí patria medzi najproduktívnejšie národy. Najviac voľného času si užívajú Holanďania, ktorých pracovný týždeň má iba 29 hodín. Zo štúdie vyplýva, že pracovať by ste mali efektívne, ale vyšší počet hodín vám efektivitu rozhodne neprinesie.

Rozumné zdôvodnenie, čím viac pracujete, tým ste menej produktívny, podľa aktuálnej štúdie neplatí. Zistilo sa, že vyšší počet odpracovaných hodín nemusí zamestnanca oberať o produktivitu.

Výsledky, ktoré priniesla štúdia

Najdlhšie pracujúce národy sveta:

  1. Kórejčania
  2. Gréci
  3. Japonci
  4. Portugalci
  5. Američania

Experti skúmali vzťah medzi počtom hodín a produktivitou práce v jednotlivých krajinách. Produktivita sa merala podľa počtu odpracovaných hodín a HDP krajiny, pričom priemerná produktivita v krajinách OECD je 44 dolárov.

Najproduktívnejšie národy sveta:

  1. Američania
    Produktivita práce – 56,18 dolárov
  2. Nemci
    Produktivita práce – 49,30 dolárov
  3. Francúzi
    Produktivita práce – 49,13 dolárov
  4. Gréci
    Produktivita práce – 28,47 dolárov
  5. Kórejčania
    Produktivita práce – 26,22 dolárov

Zamestnanci, ktorí majú kratší pracovný čas, sú lojálnejší, majú menší stres v práci a sú zriedkavejšie chorí ako zamestnanci, ktorí pracujú viac hodín v týždni.

Krajiny s najnižším počtom odpracovaných hodín v týždni:

  1. Holandsko (29 hodín)
  2. Nórsko a Dánsko (33 hodín)
  3. Írsko (34 hodín)
  4. Nemecko, Belgicko a Švajčiarsko (35 hodín)

Pracujte chytrejšie, ale nepracujte dlhšie

  1. Buďte k sebe prísnejší a určujte si priority z hľadiska plnenia úloh. Najprv sa zamerajte na ťažšie úlohy a potom vykonajte tie menšie, čiastkové.
  2. Človek má tendenciu robiť najprv všetko nepodstatné, kým sa pustí do plnenia povinností. Ak vás v dnešný deň čaká viacero úloh, spíšte si ich zoznam podľa dôležitosti a postupne sa do nich pustite.
  3. Rovnako ako si určujete priority vo vašich pracovných úlohách, naplánujte si aj aktivity po práci – cvičenie, návštevu kina, masáž, atď. 
Viac o téme: Krajiny Produktivita Pracovný týždeň Produktivita práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: theundercoverrecruiter.com, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy