S výškou dôchodku je nespokojných až 73 % seniorov

S výškou svojho dôchodku nie je spokojných 73 % seniorov a viac ako 60 % chýbajú peniaze. Približne 64 % respondentov uviedlo, že nemajú iný príjem ako štátny dôchodok. Vyplýva to z prieskumu investičnej platformy Fondee.

Zároveň sa znížila 63 % seniorom po odchode do dôchodku životná úroveň. Medzi ženami nie je spokojných svojím dôchodkom 76 % z nich. "Stojí za tým fakt, že ženy mávajú v priemere nižšie dôchodky ako muži. Situáciu nezmenili ani opatrenia na Slovensku v podobe rodičovského dôchodku alebo v Česku tzv. výchovné, ktorých cieľom bolo prilepšiť si na dôchodku," priblížila spoluzakladateľka investičnej platformy Fondee Eva Hlavsová.

Zmeny v dôchodkovom systéme tiež seniorom nepomáhajú. Tretí pilier čerpá 6 % opýtaných, 14 % seniorov si na dôchodku pomáha financiami zo sporiaceho účtu a 10 % úsporami zo stavebného sporenia. Približne 6 % opýtaných má príjem z akcií či dlhopisov a 5 % dostáva peniaze z nájmu vlastnej nehnuteľnosti.

"Nielenže prevažná väčšina seniorov nemá iný príjem ako je štátny dôchodok, ale tí, ktorí sa na dôchodok pripravili, tak zvolili nevhodný spôsob. Výnos sporiacich účtov či stavebného sporenia spravidla neprekonajú infláciu a pokiaľ si niekto sporí na dôchodok dlhodobo, existujú lepšie spôsoby, ktoré z peňazí neukrajujú, ale ich skôr zhodnocujú," uviedla Hlavsová.

Mladšie generácie by sa podľa 59 % seniorov nemali spoliehať na štátny dôchodok a mali by sa pripravovať na starobu včas. Dôchodky v súčasnej výške zároveň nie sú podľa Hlavsovej pre štát ekonomicky udržateľné.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: TASR, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy