Najdlhšie v EÚ pracujú na štát Francúzi. Ako sme na tom na Slovensku?

Deň daňovej slobody nastáva z členských krajín Európskej únie najskôr na Cypre a Malte a najneskôr vo Francúzsku a Belgicku. Ako sme na tom pri medzinárodnom porovnaní na Slovensku? Kalendárny rok zamestnancov môžeme z daňového hľadiska rozdeliť na dve časti, keď v prvej pracujú pre štát av druhej pre seba. Takzvaný prelomový deň sa nazýva dňom daňovej slobody. Deň daňovej slobody publikuje viacero organizácií a spôsob výpočtu sa mierne líši.

Deň daňovej slobody, ktorý vyjadruje celkovú mieru prerozdeľovania v slovenskej ekonomike, pripadol v roku 2023 na štvrtok 1. júna. Vyplýva to z odhadu Združenia daňových poplatníkov Slovenska (ZDPS) a Nadácie F. A. Hayeka. Deň daňovej slobody publikuje viacero organizácií a ich výpočtová formula sa mierne líši. V článku sa zameriame na deň daňovej slobody publikovanej v správe od Institut économique Molinary.

Spôsob stanovenia dňa daňovej slobody

V uvedenej správe je deň daňovej slobody vypočítaný u zamestnanca pracujúceho za priemernú mzdu. Celkové daňové odvody tvoria sociálne poistenie platené zamestnancom, zdravotné poistenie platené zamestnancom, daň z príjmov fyzických osôb, sociálne poistenie platené zamestnávateľom, zdravotné poistenie platené zamestnávateľom a podiel na dani z pridanej hodnoty (DPH). Pri výpočte dane z príjmov fyzických osôb sa počíta so základnou zľavou na daňovníka alebo základnou nezdaniteľnou položkou.

Deň daňovej slobody v krajinách EÚ

Podľa uvedenej metodiky sa Deň daňovej slobody v roku 2023 v krajinách EÚ pohybuje od 16. apríla (Cyprus) do 17. júla (Francúzsko).

Deň daňovej slobody v apríli majú len Cyprus (16. apríla) a Malta (27. apríla).

V máji je Deň daňovej slobody v Írsku (15. mája), Bulharsku (24. mája), Litve (29. mája), Dánsku (30. mája) a Chorvátsku (30. mája).

Najčastejšie sú dni daňovej slobody v júni, a to v Estónsku (1. júna), Fínsku (5. júna), Poľsku (6. júna), Španielsku (8. júna), Slovinsku (9. júna), Českej republike (10. júna), Luxembursku (10. júna) a Českej republike (10. júna). júna), Grécko (11. júna), Portugalsko (12. júna), Lotyšsko (15. júna), Holandsko (16. júna), Maďarsko (19. júna), Rumunsko (19. júna), Švédsko (21. júna) a Slovensko (22. júna).

Len v piatich členských štátoch EÚ, konkrétne v Taliansku (3. júla), Nemecku (5. júla), Rakúsku (15. júla), Belgicku (15. júla) a Francúzsku (17. júla), sa Deň daňovej slobody koná v júli.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy