Vodiči pozor! Ak ste si nestihli splniť túto povinnosť, riskujete, že prídete o vodičský preukaz

V tento okamih by mali spozornieť všetci vlastníci takzvaného „ružového“ vodičského preukazu vydaného v období vzniku SR do apríla 2004. Práve na tieto vodičské oprávnenia sa vzťahovala povinnosť výmeny do 31.12. 2023.

Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2006/126/ES z roku 2006 o vodičských preukazoch zaviedla povinnosť uvádzania platnosti vodičských oprávnení pre jednotlivé kategórie a z toho dôvodu „odzvonilo“ starým ružovým vodičákom, ktoré mali mať pôvodne neobmedzenú platnosť.

Podľa informácií Polície Slovenskej republiky, sa vodiči s výmenou vôbec neponáhľali, keďže do marca sa počet znížil z celkového množstva približne 380 000, len na 319 000.

Najvyťaženejšie sú práve veľké klientske centrá v krajských mestách, kde sa ku koncu roka 2023 tvorili dlhé rady už hodiny pred ich otvorením a termíny mali obsadené niekoľko týždňov vopred. Podľa aktuálneho vyjadrenia ministerstva vnútra, o výmenu nepožiadalo ešte viac ako 140 000 vodičov.

Ak patríte medzi tých, ktorí si to nechali na poslednú chvíľu, niet sa čomu čudovať, ak ste to pre veľký nápor žiadateľov vzdali, prípadne sa vám neušiel už voľný termín.

Čo v prípade, ak som to nestihol?

Nemusíte sa obávať žiadnych sankcií, ani zaniknutiu vodičského oprávnenia. V tomto prípade máte nárok požiadať osobne o výmenu na ktoromkoľvek oddelení dokladov odboru poriadkovej polície okresného riaditeľstva Policajného zboru. Výhodou je, že nie ste viazaný na miesto trvalého bydliska a o výmenu môžete požiadať aj v menšom okresnom meste, kde nie je až taký veľký nápor žiadateľov.

Ak sa chcete vyhnúť niekoľko hodinovému čakaniu v rade, pred návštevou klientskeho centra odporúčame myslieť na zarezervovanie termínu. Môžete tak urobiť prostredníctvom univerzálneho rezervačného systému Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, kde si zvolíte požadovanú službu, pracovisko a zadáte osobné údaje. Následne si vyberiete už vami preferovaný deň a čas.

Štandardná čakacia doba na vydanie dokladu je 30 dní s poplatkom 6,50 eura. Samozrejme môžete požiadať aj o urýchlené vydanie do dvoch pracovných dní, za túto služby si však štvornásobne priplatíte a vyjde vás 26 eur. Od poplatku sú oslobodené osoby staršie ako 65 rokov, k žiadosti sú však povinní priložiť lekárske osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti.

Kým nepožiadate o vydanie nového vodičského preukazu, nesmiete zasadnúť sa volant. Jazdou s neplatným vodičským preukazom sa dopúšťate priestupku, hrozí vám nie len pokuta ale aj jeho odobratie.

Ako je to s platnosťou ostatných typov vodičských preukazov vydaných na Slovensku?

  • Vodičský preukaz vydaný do 31. 1. 2009 je platný do 31. 12. 2032
  • Vodičský preukaz vydaný do 18. 1. 2013 končí svoju platnosť 31. 12. 2032
  • Vodičský preukaz vydaný od 19. 1. 2013 má platnosť uvedenú na doklade
  • Vodičský preukaz vydaný od 16. 9. 2015 má platnosť uvedenú na doklade

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy