Zamestnanci sú znudení a práca ich nenapĺňa: Vo svete sa začína šíriť nový pracovný fenomén “boreout”

Na pracovnom trhu sa v poslednom období vystriedalo viacero rôznych fenoménov. Po “quiet quittingu”, “job hoppingu” a nedávnych “lazy girl jobs” tu máme ďalší, ktorý dostal pomenovanie “boreout”. Viac informácií o ňom zverejnil portál Fox Business. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o zamestnancov, ktorí sa nudia, nezapájajú sa a ich práca ich viac nenapĺňa.

Tento trend sa zatiaľ objavil predovšetkým v Amerike, no nepochybne s ním majú skúsenosti zamestnanci a zamestnávatelia po celom svete. Možno zistíte, že ním trpíte aj vy.

Čo je to “boreout” a ako ovplyvňuje ľudí na pracovisku?

“Boreout” je fenomén medzi zamestnancami definovaný ako chronická nuda. Práca im viac nedáva zmysel a výsledkom je stres zamestnancov, letargia, nižšia kreativita a produktivita, ale tiež nárast fyzických a psychických zdravotných problémov. Firmy majú problém aj s veľkou fluktuáciou zamestnancov a predčasným odchodom ľudí do dôchodku.  

Tento trend sa u zamestnancov prejavuje napríklad odmietaním vykonať akúkoľvek prácu nad rámec pracovnej náplne, nezúčastňovaním sa na stretnutiach alebo nereagovaním na správy či telefonáty. Najčastejšie sa týka mužov vo veku od 18 do 35 rokov. Taktiež ide o zamestnancov, ktorí sú vo firme najkratšie a necítia sa emocionálne prepojení alebo lojálni voči spoločnosti a kolegom. 

Ide o nákazlivý trend, ktorý sa rýchlo šíri

Odborníci upozorňujú na to, že “boreout” je ako vysoko nákazlivý vírus, ktorý sa rýchlo šíri a môže nakaziť celé pracovisko. Problémom je, že znižuje produktivitu ľudí, ale aj hospodársky výsledok spoločnosti. Riešením by mohla byť otvorená a transparentná komunikácia manažérov so snahou vytvoriť pútavejšiu pracovnú atmosféru. Pomôcť môže aj pridelenie novej zodpovednosti danému zamestnancovi, vďaka čomu môže objaviť novú energiu a nadšenie na dosiahnutie cieľa. 

Rady pre zamestnancov, ktorí sa v práci nudia

Odborníci tiež spísali rady pre zamestnancov, ktorých sa “boreout” týka. Ak máte pocit, že ide aj o vás, vyskúšajte niektorý z nasledovných tipov:

  • Zamyslite sa nad tým, čo vás v práci baví najviac a snažte sa každý deň tejto činnosti venovať.
  • Požiadajte o ďalšie úlohy či projekty, ktoré zvýšia vaše odborné znalosti a obnovia váš záujem.
  • Stanovte si nové výzvy a robte všetko pre to, aby ste ich dosiahli.
  • Znovu nadviažte kontakt s kolegami a začnite sa stretávať aj mimo práce, aby ste prehĺbili svoje vzťahy.
  • Využívajte technológie na skrátenie rutinných úloh, aby ste získali viac času na kreatívnejšie projekty.
  • Vyhľadajte odborníka a požiadajte o pomoc mentora, kouča alebo kariérneho poradcu.

Ak vám nič z tohto nepomôže, porozmýšľajte nad tým, či nie je najvyšší čas na zmenu svojho kariérneho zamerania. Pokiaľ ste zamestnávateľom, nezanedbávajte pravidelnú komunikáciu a kontrolu zamestnancov, aby ste dokázali rýchlo identifikovať akékoľvek problémy. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Nuda Vyhorenie Boreout
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy