Ubíjajú vás horúčavy na pracovisku? Máte nárok na skrátenie pracovnej doby alebo pravidelný pitný režim?

Mimoriadne vysoké teploty na pracovisku môžu spôsobiť nemalé nepríjemnosti a prinášajú so sebou značnú záťaž aj pri plnení pracovných povinností. Od zamestnancov sa vyžaduje maximálny výkon bez ohľadu na okolnosti súvisiace s extrémnymi teplotami na pracovisku. V takom prípade, by ale zamestnávatelia nemali zabúdať na vytvorenie optimálnych podmienok pre prácu počas horúcich letných mesiacov.

Ako vplývajú horúčavy na pracovný výkon?

Aké povinnosti zo zákona vyplývajú pre zamestnávateľa?

Má skrátenie pracovnej dobý v čase extrémnych horúčav dopad na výšku mzdy zamestnanca?

Zatiaľ čo príjemné letné počasie nás nabíja energiou, tropické teploty nad 30°C (počas dňa) a 20°C (počas noci) môžu znamenať pre organizmus záťaž, spôsobiť malátnosť, závrate, bolesti hlavy až vážne zdravotné ťažkosti. Extrémne vysoké teploty môžu viesť k únave a k zhoršeniu pozornosti, čo môže mať za následok výrazné zníženie výkonnosti zamestnanca v práci.

Štúdie zistili, že pokiaľ teplota vzduchu presiahne 25 °C, s každým ďalším stupňom Celzia naviac, klesá efektivita práce až o 2 %.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že najčastejšími zdravotnými rizikami, počas dní s vysokými až tropickými teplotami, sú dehydratácia, úpal, prehriatie a kolaps organizmu. V prípade kolapsu človeka je potrebné ihneď volať záchranárov na číslo 112 alebo 155.

Základným pravidlom ako predísť dehydratácii na pracovisku je dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť približne 3l tekutín (ideálna je obyčajná či prírodná minerálna voda, ovocné džúsy a nevhodné sú nápoje s vysokým obsahom cukru, kofeínu, chinínu).

Americkí výskumníci už v roku 1950 počas svojich štúdií zistili, že po nasadení klimatizácií do kancelárií a výrobných podnikov stúpla efektivita práce minimálne o 25 %. Táto štatistika platí dodnes.

Zamestnávateľ nie je povinný podľa zákona zabezpečiť každému zamestnancovi prísun minerálnych nápojov

Na zabezpečenie pitného režimu pre zamestnancov vo väčšine prípadov postačuje prístup k pitnej vode z verejnej vodovodnej siete na mieste výkonu práce. Počas mimoriadne teplých dní je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancom na vlastné náklady aj minerálne nápoje, ktoré slúžia na doplnenie straty minerálnych látok potením. Týka sa to všetkých pracovných tried (okrem triedy 1a).

Za mimoriadne teplý deň sa považuje deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla viac ako 30 °C.

Na aké opatrenia by nemal zamestnávateľ počas horúcich letných dní zabudnúť?

  • upravenie pracovnej doby (posun začiatku pracovnej zmeny na skoršiu rannú hodinu alebo skrátenie pracovnej doby)
  • poskytnutie mimoriadnych prestávok v práci (za účelom nevyhnutného ochladenia organizmu)
  • zmenu miesta výkonu práce (presun z vonkajších priestorov do chladnejšieho interiéru, možnosť využitia home officu), ak to dovoľuje charakter vykonávanej práce
  • striedanie zamestnancov na pracovisku
  • zabezpečenie chladenia pracovných priestorov (využitím klimatizácie prípadne zvýšením cirkulácie vzduchu vetraním alebo ventilátormi)
  • zamedzenie prenikania slnečných lúčov a zaistenia potrebného tienenia (prostredníctvom žalúzií alebo roliet)
  • vhodný ochranný pracovný odev (odporúča sa prírodný vzdušný materiál odevu, ideálne vo svetlých odtieňoch a prikrývka hlavy)
  • pravidelný pitný režim zamestnancov

V prípade, že sa zamestnávateľ rozhodne skrátiť pracovný čas v súvislosti s horúcim dňom (teplota v tieni je viac ako 30 °C), nemá nárok krátiť mzdu zamestnancov (nejedná sa o prekážku na strane zamestnanca).

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy