Nový benefit pre zamestnaných rodičov: Doprajte rozvoj ich deťom, rodičia budú v práci spokojnejší a výkonnejší

Úspech firmy závisí priamo od úspechu zamestnancov. A tí sú úspešní, keď sú spokojní, teda vhodne motivovaní. Jedným z účinných motivátorov je aj zamestnanecký benefit. Pokrokové firmy poskytujú zamestnancom okrem nadštandardnej zdravotnej starostlivosti, príspevkov na športové, kultúrne a relaxačné aktivity, aj starostlivosť o dieťa. Teraz môžete zamestnancov podporiť v tej najdôležitejšej role. V role rodiča.

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste rodičov pracujúcich vo vašej firme mali „rozmaznávať“. Prieskum spoločnosti CareerBuilder z roku 2016 ukázal, že schopnosti, ktoré uplatňujú rodičia pri výchove a starostlivosti o deti, z nich robia efektívnejších a výkonnejších zamestnancov. Zmanažovať včasný príchod do školy v najväčších zápchach s dokonale vyváženou desiatou v taške, na červenej premyslieť nápady na doobedný brainstorming, po škole stihnúť dva krúžky s dvomi deťmi, po ceste urovnať spory medzi súrodencami na zadnom sedadle auta – to je výkon hodný ostrieľaného manažéra. Trpezlivosť a multitasking ocenia nielen deti, ale aj vy ako zamestnávateľ. Viac ako 70 % respondentov štúdie odpovedalo, že zručnosti, ktoré nadobudli ako rodičia, vedia veľmi dobre uplatniť aj v zamestnaní.

Šťastný zamestnanec, efektívny zamestnanec

Zamestnanec a zároveň rodič často hľadá určitú rovnováhu medzi rodičovstvom a profesionálnou kariérou. Pomôcť im v tom výdatne môžu aj viaceré opatrenia na strane zamestnávateľa. Okrem flexibilného pracovného času či práci z domu je to najnovšie aj benefit v podobe rozvojového programu pre deti. Po jeho absolvovaní sa lepšie zorientujú vo svete i v sebe, budú si viac veriť a dokážu lepšie zdolávať vlastné strachy, a teda vo výsledku budú spokojnejšie. A čím menej problémov riešia rodičia doma so svojimi ratolesťami, tým viac kapacity majú na riešenie tých pracovných. A čím spokojnejší zamestnanec, tým koncentrovanejší, lojálnejší a výkonnejší člen tímu sedí v office. Ak rozmýšľate ako motivovať zamestnancov/rodičov, postarajte sa o nich tým, že doprajete „starostlivosť“ ich deťom a prispejete tak k rozvoju ich osobnosti. Prostredníctvom tohto benefitu prevezmete aspoň zlomok úsilia rodičov vychovať z potomkov silných jedincov a im tak ostane viac energie a elánu do práce.  

Nový benefit pre zamestnaných Galéria fotiek (3)

Ďalší unikát z dielne Workshop

Platforma Workshop.sk, podporujúca slobodné vzdelávanie dospelých a rozvoj dostupný pre firmy aj jednotlivcov, vytvára priestor, ktorý spája lektorov a tých, čo sa chcú posúvať vpred. Pod svojou hlavičkou najnovšie ponúka aj školenia pre deti vo veku od 9 do 15 rokov, ktoré vytvoril tím platformy v spolupráci s erudovanou lektorkou a spoločnosťou Developium s takmer 14-ročnými skúsenosťami v oblasti. Neokukané témy spracované fundovanými odborníkmi úplne inak naservírované ako zážitok –postrehy z Workshop Originals vás budú inšpirovať ešte dlho po tom, čo opustíte dvere školiacej miestnosti.

Odpoveď na súčasné výzvy

Soft Skill School je reakciou na špecifické výzvy, ktorým rodičia čelia pri výchove svojich detí. „Ako rodič a pedagóg si uvedomujem, že deti rovnako ako dospelí vnímajú neustále zmeny okolo nás a ako dospelí budú žiť vo svete, ktorý prináša obrovské množstvo príležitostí a zároveň nástrah. Je veľmi dôležité pripravovať ich na zvládanie každodenných situácií už teraz, keď sa formujú ako osobnosti, vytvárajú si obraz o sebe, tvoria svoj vlastný systém hodnôt a učia sa komunikovať,“ vysvetľuje Renata Taligová, lektorka jedinečného programu. A práve preto projekt vznikol. Vo svojej zážitkovej podobe osloví deti aj rodičov.

Sebavedomie, aj certifikát

Dospievať v 21. storočí, kedy influenceri udávajú trendy, počet lajkov pod fotkami na sociálnych sieťach určuje sebahodnotu, pandémia zavrela deti načas do detských izieb, medziľudský kontakt preniesla z parkov do „četu“ a informácie, aj dezinformácie, sa na nás valia zo všetkých strán, môže byť občas mätúce. „Program prostredníctvom hier a skupinových cvičení pomôže účastníkom získať osobnostné a sociálne zručnosti, ktoré im to značne uľahčia. Po absolvovaní školenia získajú nielen certifikát, ale aj zdravé sebavedomie, rešpekt, psychickú odolnosť, zodpovednosť, pocit spolupatričnosti a objavia svoju jedinečnosť, aby ňou mohli neskôr tešiť seba aj svoje okolie,“ prezradila Zuzana Riglerová, marketingová manažérka projektu.

Progres ako benefit

„Vďaka kurzu deti spoznajú lepšie seba samého, osvoja si dôležité hodnoty, sociálnu zodpovednosť a naučia sa vytvárať zdravé vzťahy. Vďaka vhodne zvoleným nástrojom si uvedomia svoje silné stránky, naučia sa empatii, zdieľať svoje obavy, zdolávať prekážky a riešiť konflikty,“ dodáva členka tímu Workshop.sk. Stres manažment, kritické myslenie, sociálne zručnosti a psychická pohoda – to všetko si rodič praje pre svoju ratolesť. A to všetko mu ako zamestnávateľ viete vďaka novému benefitu ponúknuť.

Nový benefit pre zamestnaných Galéria fotiek (3)

4 moduly v rôznych variantoch

Aký/aká som? Prečo mi je trápne hovoriť o svojich pocitoch? Aj na tieto otázky budú účastníci hľadať odpovede spoločne s lektorkou počas 4 modulov programu. Počínajúc sebapoznaním a sebaprijatím sa účastníci plynule presunú k práci so strachmi cez tréning asertívneho správania a kritického myslenia až k téme „ja a tí ostatní“. Každý workshop trvá pol dňa. Na kurzoch sa stretnú deti v príbuznom veku, buď v mesačnom (4 x poldňový workshop každý týždeň), víkendovom (celá sobota a nedeľa) alebo prázdninovom programe (flexibilne počas prázdnin).

1:0 v prospech zvedavosti

Reakcie malých aj veľkých účastníkov pilotného programu potvrdili jeho atraktivitu. „Počas zážitkových aktivít sa deti dozvedeli veľa o sebe, o svojej jedinečnosti i vzájomnej inakosti, prekonávali vnútorné bariéry a prijali fungovanie skupiny. Počiatočnú nesmelosť nahradila prirodzená spontánnosť a radosť z objavovania nových vecí. Rodičia si večer odvádzali svoje deti plné zážitkov, čo pre nás bolo zadosťučinením a jasným signálom, že tento program má zmysel a hodnotu, ktorú sme doň cielene vložili,“ neskrýva nadšenie lektorka Soft Skill School. A ako to vidí samotná účastníčka Camila? „Páčilo sa mi, že sme sa o sebe dozvedeli viac a chyby neboli hodnotené, ani potrestané. Uvedomila som si, že každý je iný a máme sa tolerovať, aj keď napríklad neviem rýchlo čítať alebo behať.“

Soft Skill School je možné zorganizovať u vás vo firme, vo vhodnom priestore vo vašom regióne alebo v priestoroch spoločnosti Developium v Bratislave. Cez prázdniny funguje kurz ako letná škola. Termíny unikátnych školení si môžete rezervovať na Workshop.sk.

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy