Osobnostný a profesijný rozvoj: Ako si vybrať toho správneho kouča?

Väčšina z vás si určite pamätá (teda aspoň my, deti socializmu) na podľa mňa, neprekonateľný český film, “Jak utopit doktora Mráčka, nebo konec vodníku v Čechách”. Konkrétne sa mi dnes vyjavila scéna kedy Doktor Mráček – obyčajný smrteľník, vstupuje do pivnice významného vodníka Pána Wassermanna, jedného z posledných vodníkov v Čechách (úžasne interpretovaného Milošom Kopeckým) a vidí na poličkách množstvo hrnčekov. To, že sa v nich skrývajú ľudské duše pochopí postupne, keď mu veľavážený vodník hrdo predstavuje svoje koristi: “Já taky co si neutopím, to nemám”. 

Táto scéna sa mi vyjavila v momente kedy som pri náhodnom “googlovani” objavila akýsi rebríček “TOP 100 personal development blogs”, teda TOP 100 najlepších blogov osobného rozvoja.  Vraj bol zložený na základe návštevnosti. Najnavštevovanejší má vyše 703 000 návštev a 100.-ty v poradí “len” 2700 návštev/deň.

Každý z týchto úspešných majiteľov “hrnčekov” (duší či klientov), nám sľubuje návod na lepší život, namiešané elixíry na šťastie, len pár krokov k úspechu či 21 dní na totálnu premenu seba samého.

Personal development, alias Osobný rozvoj je veľký business. Veď včetci chceme byť šťastní, úspešní, pekní. Podľa čoho vyberať kouča? Veľa ľudí častokrát nevie, o čo sa v koučingu jedná.

Sú problémy a problémy, a k ním sa viažu teda aj otázky. A od nich závisí aj to, akým spôsobom tento problém uchopíme.

V koučingu sa pýtame otázku "AKO?" Teda, AKO môžem vyjsť z tej či onej situácie? AKO môžem to či ono urobiť, povedať, odkomunikovať? Hľadáme tie najvhodnejšie riešenia z daných situácií v prítomnom okamihu.

Je to vlastne kombinácia individuálneho poradenstva, osobnej spätnej väzby a prakticky orientovaného tréningu, kde je účelom dosiahnutie či už profesného alebo osobnostného rozvoja. Koučing je tvorivý proces s klientom, kde "provokujeme" myslenie a inšpirujeme k dosiahnutiu maximálneho potenciálu, pričom kouč nie je poradca, ale naopak hľadá riešenia spolu s klientom. Vlastne ho sprevádza na jeho ceste za spoznávaním seba samého.

Hľadá riešenia spolu s klientom cez otázky. Koučing je vlastne schopnosť položiť tie správne otázky v správnom čase. A to nielen na otvorenie vedomia, ale aj podvedomia klienta. Otázky, ktoré si možno klient nevie alebo ani nechce sam položiť.

Veľa ľuďom sa pri koučingu otvorí nekonečná možnosť riešení a nachádzajú priestor kde zrazu môžu byť tým kým ozaj sú a objavia sami seba. Nato však musia byť doprevádzaní tým správnym koučom.

Aké sú 3 vlastnosti dobrého kouča? Odhliadnuc samozrejme od jeho vzdelania, špecializácie, certifikátov a supervízií.

  1. Zdravé sebavedomie

Nemal by to byť teda niekto, kto si namýšľa, že vie, čo je pre Vás najlepšie. Naopak, má to byť niekto, kto Vás privedie k uvedomeniu si, čo je to správne pre Vás. Vy sa predsa chcete stať sami sebou. Nechcete sa stať ním, tým, že od bodky do bodky urobíte čo Vám povie.

  1. Emočná inteligencia

Väčšina našich rozhodnutí je ovplyvnená našimi emóciami viac, než si možno myslíme. A preto je dôležité, aby kouč vedel predpovedať a uchopiť emócie, ktoré by mohli naše rozhodnutia ovplyvniť. A nielen ich predpovedať, ale nám aj pomôcť s nimi pracovať. Napr. Ak sa bojíte hovoriť pred publikom, je dôležité pochopiť odkiaľ pochádza tento strach, ale aj ako oddramatizovať túto situáciu. Vďaka tejto emočnej inteligencii, ku ktorej patrí aj empatia, otvorenosť, rešpekt, si kouč vytvára vzťah so svojim klientom, teda Vami.                                                                                                                           

  1. Aktívne počúvanie

Kouč by mal počúvať aj to čo nevypoviete, resp poviete medzi riadkami. Vníma Vás ako celú bytosť. Je teda schopný, ustúpiť krok vzad a pozrieť sa na Váš problém zo širšej perspektívy. 

Prv než sa však rozhodnete ísť k nejakému koučovi je dobré si položiť tieto dve otázky :

  • Ako bude vyzerať ÚSPECH môjho koučingu? Čiže na základe čoho vyvodím, že som urobil/-a dobre, že som koučing absolvoval/-a?
  • Čo od koučingu OČAKÁVAM?

Autorkou textu je klinická psychologička, koučka a mediátorka Martina Matúšová. Matúšová vyštudovala detskú a adolescentnú klinickú psychológiu v Bruseli, medzinárodnú školu koučingu v Paríži, a v roku 2019 psychopatológiu práce (mentálne choroby z prace) v Paríži. Dnes pôsobí ako psychológ a kouč vo svojej poradni v Bratislave.

Prechádzate náročným obdobím? Nechajte si poradiť na  www.matusova.sk.

Viac o téme: Pomoc Poradňa Úspech Coaching Mentálne zdravie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy