Túto chybu robia Slováci pred Vianocami najčastejšie: Vy sa jej vyhnite

Ľudia na Slovensku sa zadlžujú rýchlym tempom, a to zvlášť v predvianočnom období. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia Národnej banky Slovenska (NBS).

Práve pred Vianocami totiž mnohí Slováci siahajú po spotrebných úveroch, aby si zabezpečili všetko potrebné na sviatky. Ich obozretnosť pri uzatváraní zmlúv o takýchto pôžičkách však môže byť oslabená. "Obozretnosť v predvianočnom období sa oslabuje a keďže prežívame v tomto smere dobré časy, nikto nemá pri požičiavaní peňazí pomyslenie na to, že tieto dobré časy sa raz môžu skončiť a prídu horšie časy a spotrebiteľ nebude schopný tento úver splácať," opísal výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček.

Objem spotrebiteľských úverov pritom podľa jeho slov za posledné roky nepretržite narastá. Kým v roku 2008 predstavovali nesplatené úvery výšku približne 2 miliardy eur, v súčasnosti je to 6 miliárd eur. Zároveň podľa údajov zo septembra tohto roku bankové spotrebiteľské úvery podľa NBS dosiahli druhý najrýchlejší rast v EÚ, a to 14,1 %.


Prečítajte si tiež: Prieskum: Koľko míňajú Slováci na Vianoce? Šetria alebo rozhadzujú?​


Tým pádom podľa Dvořáčka na Slovensku rastie zadlženosť domácností, ktorá už predbehla aj krajiny v regióne. Centrálna banka ale upozorňuje, že slovenské domácnosti majú nedostatok finančných aktív v porovnaní s obyvateľstvom v rámci eurozóny. "V prípade, že nastanú horšie časy, slovenské domácnosti budú oveľa viac zraniteľné, ako domácnosti s vyššími finančnými aktívami," dodal Dvořáček. NBS chce pritom v blízkom čase predstaviť návrh opatrení v oblasti spotrebných úverov, podobne ako to spravila pri úveroch na bývanie.

Viac o téme: Dlh Vianoce Úvery Úroky Dlhy Zadlžovanie Vianocami
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy