5 typov kolegov, s ktorými spolupracovať je utrpenie: Máte takých v práci aj vy?

Nie je kolega ako kolega. Sú typy, ktoré sa v práci nevedia zastaviť, dobre sa vám s nimi spolupracuje a spoločne odvádzate skvelú prácu. Vo firmách by ste však našli aj takých, ktorým sa do práce až tak veľmi nechce a radšej sa venujú úplne iným činnostiam než tomu, za čo sú platení. Viete, akí kolegovia sú najväčšou nočnou morou? Toto je päť typov spolupracovníkov, ktorí sú pre ostatných najväčším strašiakom.

 

 

  1. Sťažovateľ
    Tohto kolegu spoznáte podľa toho, že sa neustále sťažuje. Nielen vám a ostatným kolegom, ale aj nadriadenému. Že má neskutočne veľa práce, že už včera bolo neskoro, aby to všetko stihol, že nevie, do čoho sa pustiť skôr. Napadlo však aj vám, že namiesto neustáleho opakovania toho istého by jednoducho mohol začať naozaj niečo robiť? To sa však týmto sťažovateľom  vysvetľuje len veľmi ťažko.
  2. Nákupca
    Sú typy kolegov, ktorí riešia svoje osobné záležitosti výlučne v práci – a to napríklad aj nákupy.  Veď prečo by to mali robiť doma v rámci svojho voľného času? Títo zamestnanci popri svojich pracovných povinnostiach stihnú objednať novú práčku, či kúpiť cez e-shop nové šaty či vianočné darčeky pre polovicu rodiny. Čo by na to asi povedal nadriadený, ak by zistil, že tento zamestnanec popri pracovných úlohách stíha robiť aj online nákupy?
  3. Zašívač
    Tohto kolegu je niekedy ťažké nájsť vo firme. Nikdy totiž neviete, kde sa presne nachádza. To je však problém, keď s ním súrne potrebujete hovoriť alebo riešiť pracovné záležitosti. Ráno si užíva svoju kávu v kuchynke s kávičkármi, pred obedom niečo súrne zháňa v sklade, počas obednej prestávky sa zdrží vonku minimálne hodinu, po obede si dopraje relax hraním stolného futbalu s kolegami z IT oddelenia. A niekedy sa proste zašije v družnej debate s recepčnou alebo kýmkoľvek, kto má práve čas. A vy môžete len
  4. Klebetník
    Človek, ktorý sa vyžíva v klebetách, sa len ťažko dokáže plne sústrediť na svoju prácu. Klebetníci totiž potrebujú neustále zisťovať a vyhľadávať informácie a, samozrejme, šíriť ich ďalej. Touto svojou „záľubou“ však niekedy dokážu poriadne otráviť a znepríjemniť život ostatným na pracovisku. A to nielen tým, o ktorých reči šíria, ale aj uvedomelým kolegom, ktorých klebety vôbec nezaujímajú a ktorí si myslia, že každý by sa mal starať sám o seba a  v práci riešiť predovšetkým svoje úlohy.
  5. Predstierač
    Samozrejme, občas sa vyskytnú dni, kedy každý z nás predstiera, že pracuje. Ak sme unavení, zničení, prípadne máme naozaj zlý deň, nič iné ako predstieranie nám ani neostáva. Problémom však je, ak firma zamestnáva permanentného predstierača. Ten sa ale pred šéfom nenechá odhaliť: vytvára o sebe dojem, že pracuje, rozpráva o svojich úlohách, občas sa posťažuje, že nestíha. No kým vy naozaj pracujete, predstierač si číta články na internete, sleduje vtipné videá či četuje s kamarátmi.  Títo zamestnanci väčšinou nevydržia vo firme dlho, no verili by ste, že niektorí z nich sú až takí dobrí, že im táto taktika funguje roky?

Máte niektorého z týchto kolegov vo firme aj vy?

 

Viac o téme: Kolegovia Kolega Klebety Ohováranie Najhorší Nepriateľský Práci Hrozný Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy