Slovenských IT špecialistov pracujúcich v zahraničí lákajú domov: Haluškami!

Zdroj: flickr

Približne tisícke IT pracovníkov z Prahy a Brna priviezli kuriéri v polovici októbra rovnakú pozornosť - halušky na obed. V škatuli čakal na obdarovaných okrem tradičného slovenského pokrmu aj odkaz na webovú stránku sľubujúci možnosť podobného obeda každý deň. Portál iDNES.cz uviedol, že celá akcia je totiž kampaňou košickej spoločnosti T-Systems Slovakia a jej vytypovanými adresátmi boli slovenskí informatici, ktorí pracujú v Česku.

 


Východoslovenská dcéra Deutsche Telekom totiž rieši problém všetkých väčších firiem v Európe, a tých najväčších predovšetkým, a to veľký nedostatok kvalifikovaných "ajťákov". "Momentálne hľadáme približne 300 ľudí a práve od kampane zameranej na Česko si veľa sľubujeme," uviedol personálny riaditeľ košických T-Systems Pavel Jireček.

Podľa českého manažéra pracujúceho na Slovensku pre nemeckého majiteľa má firma silu na to, aby sa platovo vyrovnala pražským podmienkam. Zakladá si na niečom, čo pražské ani brnianske firmy ponúknuť nemôžu. "Vábime ich na možnosť vrátiť sa domov; hlavne ľudí, ktorí riešia, kam pošlú malé deti do školy. Alebo by sa chceli vrátiť bližšie k rodičom. Chceme im tiež ukázať, že Košice za pár posledných rokov prešli veľkú cestu a dá sa tu urobiť kariéra," dodal Jireček.

Netreba však hovoriť len o Košiciach. Podobná situácia panuje na Slovensku všeobecne. Mzdy (s nimi aj životné náklady) v poslednom období u východných susedov rastú.

Podľa štúdie personalistickej spoločnosti CPL zarábali programátori v jazyku Java v Prahe v tohtoročnom prvom štvrťroku mesačne 60.000 až 70.000 Kč (2220,25 až 2590,29 eura). V Bratislave to bolo v prepočte 40.000 až 60.000 a v Brne 35.000 až 45.000 Kč. Nie je bez zaujímavosti, že asi 15 % IT pracovníkov v Česku sú Slováci. 


Prečítajte si tiež: Aj Nemci zvýšili minimálnu mzdu: Pozrite sa, aký je rozdiel medzi tou našou a ich


Viac o téme: Česko Špecialisti IT Informatici Čechách Informatikov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: Flickr.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy