Spravte z krízy vašu príležitosť: Odborníčka má tipy pre zamestnávateľov i zamestnancov

Čo robí koronavírus s našou psychikou? Spoznajte pohľad koučky Silvie Langermann, ktorá počas pandémie nestratila hlavu a so situáciou naložila tak, že ukazovatele rentability jej spoločnosti i naďalej rástli. V tomto článku tiež nájdete inšpiratívne príklady ľudí, ktorí túto krízu využili ako príležitosť.

Pandémia koronavírusu je prítomná v našich životoch už rok. Niektorí, najmä čo sa týka podnikateľov a pracujúcej populácie, žijú celé toto odbobie v strachu. Súčasťou života sa stal stres, izolácia, ekonomická neistota a pracovné obmedzenia. Kvôli strachu a davovej psychóze, vplyvu kamaráta či suseda však ľudia akoby prestali myslieť ďalej. Strach niektorých natoľko ochromil, že vzdali úplne všetko. Vzdali sa najmä svojej zodpovednosti za seba, pretože prestali rozmýšľať, ako by sa dalo z problému, ktorý nastal, vyviaznuť a použiť iné „zvládacie“ stratégie.

Myslite na to, že v prvom rade musíte ovládať to, čo sa deje vo vašej hlave. Pri našich klientoch sme často postrehli, že už v marci, keď prišla prvá vlna, sa vzdali. Zaujali postoj „všetci končíme a krachujeme“, čo bolo z nášho pohľadu absolútne neadekvátne rozhodnutie. Vôbec sa nesnažili hľadať alternatívne riešenia, pretože boli tak rigidní a skostnatení za 20 rokov rutinnej štandardnej práce, že ešte tu kríza ani poriadne nebola, a už realizovali nelogické opatrenia ako napríklad prepúšťanie. Ukázalo sa, ako veľmi sú manažéri, podnikatelia a pracujúci schopní flexibility - teda ako so sebou vedia narábať aj v krízových situáciách.

Rada by som s vami podelila s dvomi inšpirujúcimi príbehmi našich klientov, ktorí sa pozreli na situáciu s nadhľadom, vďaka čomu dokázali odvrátiť svoju negatívnu finančnú aj psychickú situáciu.

Prvý príbeh podnikateľa

V momente, keď pandémia vypukla, si istý podnikateľ u nás v Power Coaching dohodol biznis koučing s novým potenciálnym biznis plánom. Keď už v novembri minulého roku v okolitých štátoch nastala silnejšia druhá vlna pandémie so súvisiacimi opatreniami, uvedomil si, že skôr či neskôr nastanú obmedzenia aj u nás. Preto zbytočne dlho nepremýšľal a už v tom čase si zobral úver a objednal najjednoduchšie a najlacnejšie notebooky, ktoré do posledného kusu v marci tohto roku predal. Ako je to možné? Logicky sa dalo predpokladať, že keď v ostatných štátoch zasiahnutých pandémiou zatvárali školy, to isté nastane u nás. Uvedomil si, že prvé, čo bude rodičom chýbať, budú notebooky pre svoje deti. Totiž nie každý člen rodiny (hlavne tie menšie deti) majú vlastný notebook. A samozrejme, človek sa pre takéto jednoduché používanie zameria hneď na najlacnejšiu ponuku. Vďaka tomuto sa dostal do úplne inej finančnej kategórie a získal si nových klientov. Povedal, že jeho firma nemala takýto obrat za posledných 10 rokov dokopy. V čase krízy je naozaj dôležité byť v strehu a sledovať trh.

Spravte z krízy vašu Galéria fotiek (3)

Druhý príbeh - ako zvládnuť home office

Druhý príbeh môže inšpirovať k tomu, ako si psychicky spríjemniť home office, ktorý vznikol ako povinné nariadenie. Mnohí ľudia sa presťahovali do svojich chalúp, kde si vytvorili mozgovo kompatibilnejšie pracovné prostredie. Ale to sa dá veľmi jednoducho urobiť napríklad aj v byte. Ak je možnosť mať „pracovňu“ v druhej izbe, odporúčam nadstaviť si to tak. Pre mozog a pracovný výkon nie je efektívne pracovať tam, kde aj spíte a už tobôž nie pracovať v pyžame. Tu spomeniem ďalšieho môjho klienta, vysoko postaveného manažéra, ktorý začal doma pestovať hlivu, aby mozog zamestnal aj niečím iným. Tým krásne narušil svoju rutinu. Začal sa realizovať aj vo svojej pivnici - bola to preňho forma psychohygieny, pretože v situácii, keď sme doma všetci neustále pokope, sa nervozite a psychickému chaosu vyhnúť jednoducho nedá.

Spravte z krízy vašu Galéria fotiek (3)

Jednoducho povedané, naši klienti vzali zodpovednosť za svoje finančné a psychické zdravie do vlastných rúk a nevyhovárali sa na obmedzenia či šíriaci sa vírus. Je dôležité zostať racionálny a zistiť, čo môžete v danej situácii pre seba urobiť, pýtať sa „ako rásť?“. V žiadnom prípade by ste nemali podliehať panike, lebo vás bude zbytočne paralyzovať. Musíte si uvedomiť, že táto situácia skôr či neskôr skončí, a keď sa na ňu budete pozerať s nadhľadom o 10 rokov, tak tí, ktorí ju prežili, si pravdepodobne prilepšili a tým, ktorí sa vzdali, si pohoršili.

Čo sa týka zamestnancov, ich najčastejšou obavou je nepochybne hrozba výpovede. Pozor, aj to je nesprávna filozofia myslenia, pretože táto myšlienka vás môže ovládnuť do tej miery, že v práci rezignujete a prestanete sa snažiť. A to môže mať za následok reálne prepustenie. V tejto situácii je takisto správne radšej hľadať spôsob, ako by ste mohli dopomôcť k fungovaniu či inovovaniu firmy tak, aby ste sa stali cenným členom tímu. Hľadajte alternatívne riešenia a neprepadajte panike a negatívnym myšlienkam. Je len na vás, či sa budete pozerať na možnosti, ktoré máte, alebo na to, čo všetko strácate. Nijako vám nepomôže, ak sa budete sústrediť len na negatívne správy. 

Kľúčovým faktorom je vedieť sa prispôsobiť neustále meniacemu sa dopytu trhu a jeho charakteru. Aj napriek tomu, že dopyt po nejakých tovaroch či službách klesol alebo vymizol, po iných zase vzrástol. Pre zaujímavosť - vedeli ste, že väčšina dobrých vecí a úspešných spoločností vznikli práve pod tlakom? Príkladom môže byť napríklad podnikanie s výrobou rúšok, na ktorom mnoho ľudí získalo. Alebo internetový gigant Amazon, ktorý na rozdiel od iných firiem zápasí s nadmerným dopytom (ľudia po celom svete prešli na formu on-line nakupovania) a jeho zakladateľ Jeff Bezos počas pandémie koronavírusu rapídne zbohatol (až o 24 miliárd dolárov). 

Môžem jednoznačne potvrdiť, že psychika zohráva dôležitejšiu úlohu ako si myslíte. Skúste byť vedomí a venujte sa činnostiam, ktoré majú perspektívu. Ak vás negatívne ovplyvňuje denné sledovanie správ v televízii, obmedzte to. Robte iné, nové veci, hľadajte inovatívne spôsoby a riešenia. Zamerajte sa na to, čo sa urobiť dá alebo čo ste možno dlho odkladali. Nebúrte sa proti všetkému a všetkým iba z dôvodu, že už máte všetkého dosť. Aby váš mozog nezakrpatel, je dôležité vyhľadávať nové informácie, obmeniť zaužívanú rutinu a motivovať sa do výkonu. 

Dôležité je hlavne to, aby ste sa naučili kriticky myslieť. Vy sa rozhodujete, či zapnete alebo nezapnete sociálnu sieť alebo televízor. V dnešnej dobe pri takom zahltení informáciami musíte vedieť selektovať, ktoré potrebujete a ktoré nie. Teda vedieť sa rozhodnúť v tom, čo je pre vás prospešné a čo už nie. 

V mojom podcaste „Čo robí COVID s našou psychikou“ spomínam aj rozumný názor Scotta Hamiltona: „Jediným hendikepom života je zlý postoj“.  Ak máte nevhodný, negatívny postoj, prakticky všetko sa uberá nesprávnym smerom. To znamená, že pokiaľ vaša myseľ bude nastavená, že krízu ako podnikateľ či zamestnanec neprežijete, je oveľa vyššia šanca, že tak budete v súvislosti s týmto postojom konať. Budete nevedome vyhľadávať situácie, kde by vás kríza mohla zasiahnuť a tým to budete pravdepodobne aj horšie zvládať. Dokážete si zvoliť opačný spôsob?

Nepochybujem, že tak ako aj počas predchádzajúcich kríz v histórii, aj z tejto niektorí vyjdú ako víťazi. Je iba na vás, či k týmto víťazom chcete a budeme patriť aj vy. Rozmýšľajte, čo všetko môžete urobiť preto, aby ste si zachovali chladnú hlavu a pokojnú myseľ. Skúste si teraz položiť otázku: „Čo je v mojich rukách a ako to môžem ovplyvniť?“

Tylerová hovorí o teórií minimálnej zmeny v poradenskom procese. Ja by som ju použila aj v tomto prípade. Ide o to, že ak ste sa už aj dostali do nejakej slepej uličky, treba nájsť jeden nezablokovaný chodníček, ktorým sa môžete vydať. Pretože slepá ulička signalizuje, že ste sa vydali zlou cestou vo vašom osobnostnom vývine. Aj malá zmena, malý odklon, aj tá najmalichernejšia voľba, ktorú sa rozhodnete urobiť v jedinom dni, dokáže zvrátiť vašu psychickú situáciu dlhodobo. Väčšinou sú to nebadateľné rozhodnutia, ktoré si uvedomíte až spätne. Nebojte sa zmeny. Prajem vám odvahu vykročiť.

Silvia Langermann

Viac o téme: Langermann Power coaching
  • Autor: © Zoznam/PR článok
  • Zdroj: Foto: archív S.L.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy