4 jednoduché veci, ktoré by mal robiť každý šéf, ak nechce, aby mu zamestnanci odchádzali z firmy

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ľudia vo vedúcich pozíciách sa často sťažujú, že nájsť dobrých a lojálnych zamestnancov je ťažké. Na druhej strane sa však často hovorí o tom, ako sú zamestnanci nešťastní z toho, že si ich šéf neváži, ignoruje ich dobré výsledky v práci. Preto sa rozhodnú odísť do inej firmy, kde dúfajú, že si ich pracovný výkon bude nadriadený vážiť viac. Ak zamestnávatelia chcú, aby im zamestnanci neodchádzali do iných spoločností, mali by zmeniť svoj prístup k nim. Ako na to? Je to celkom jednoduché, stačia štyri základné kroky.

  1. Vytvorte zamestnancom podmienky, aby do práce chodili radi
    Neviete, ako na to? Tak sa svojich podriadených spýtajte. Čo by im pomohlo k tomo, aby sa v práci cítili dobre? Pozorne počúvajte svojich zamestnancov a na základe vypočutého vykonajte zmeny, z ktorých budete nakoniec profitovať aj vy a vaša spoločnosť. Nestojí to veľa, no vďaka tomu môžete v zamestnancoch vybudovať lojalitu a dôveru vo vás.
  2. Dajte zamestnancom najavo, že si ich a ich prácu vážite
    Napríklad obyčajnou pochvalou, verejným uznaním či ocenením. Je dôležité, aby vaši zamestnanci videli a vedeli, že ich prácu vnímate a ceníte si ju. Ak tak nerobíte, nečakajte, že vaši podriadení budú chcieť u vás stráviť roky. Pri prvej zaujímavej pracovnej ponuke budú zvažovať výpoveď.
  3. Nehovorte o kariérnom raste, umožnite im ho
    Nič totiž nie je viac domotivujúcejšie, než vedieť, že najbližších pár rokov sa človek v rámci svojej pozície nikam neposunie, že nemá šancu postúpiť v rámci kariérneho rebríčka. Umožnite vašim podriadeným rásť, stať sa odborníkmi, profesionálmi, dovoľte im prevziať zodpovednosť. No to nie je všetko, dbajte na to, aby sa vaši zamestnanci neustále vzdelávali a zlepšovali: je to investícia, ktorá sa vám vyplatí.
  4. Ďakujte
    Počuť slova chvály je príjemné - každý zamestnanec sa bude cítiť po slovách ocenenia skvele. Veľmi dôležité je však toto úsilie a výsledky práce vašich podriadených aj oceniť. Ako? Presne tak, ako tušíte: finančne. Samozrejme, každá firma chce ušetriť, no šetriť na svojich zamestnancoch je jedna z najhorších stratégií. Ak nechcete zaplatiť svojich ľudí, nečudujte sa, že pôjdu za tým zamestnávateľom, ktorého vďaku za to, čo preňho robia, uvidia aj na svojej výplatnej páske.
Viac o téme: Nadriadený Šéf Vzťahy so zamestnancami
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy