7 chýb, ktoré milionári nikdy nerobia: Obyčajní ľudia ich robia často

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

O milionároch vieme s istotou povedať dve veci: presne vedia, kam ich peniaze smerujú, a presne vedia, čo s nimi nemajú robiť. Ak chcete dosiahnuť štatút milionára, najdôležitejšou vecou, ktorú môžete urobiť, je poučiť sa z radov super bohatých, od spoluzakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Google Erica Schmidta, po generálneho riaditeľa Berkshire Hathawaya Warrena Buffetta. Tu je sedem vecí, ktoré milionári so svojimi peniazmi nikdy nerobia a môžete si ich osvojiť aj vy.

 

  1. Nevyhadzujú peniaze na zbytočné poplatky
    Bohatí ľudia vedia, že poplatky sú stratou času (a samozrejme peňazí), takže správnym postupom je platiť svoje účty včas. Využívajú funkcie ako automatické platby, aby sa vyhli oneskoreným poplatkom za všetky služby, od hypotéky až po kreditné karty. Majú na pamäti aj bankové poplatky. Mnoho bánk vám účtuje peniaze navyše za svoje služby, a možno si toho ani nie ste vedomí.
  2. Nemíňajú peniaze impulzívne
    V médiách neustále vidíme ako bohatí ľudia míňajú peniaze na absurdné veci, ale tí inteligentní sú prekvapivo skromní. Bill Gates nosí hodinky za 10 dolárov. Warren Buffett je na raňajky v McDonald's každý deň to isté. Mark Zuckerberg šoféruje obyčajný Volkswagen s manuálnou prevodovkou. Bohatí ľudia sa nestali bohatými tým, že neustále míňali všetky svoje peniaze. Impulzné míňanie vedie k plytvaniu, nadmerným výdavkom a zadlžovaniu – tri veci, ktorým sa boháči vyhýbajú.
  3. Neprepadajú marketingovým trikom
    Marketing na nás číha odvšadiaľ a bohatí ľudia sa mu vyhýbajú porovnávaním cien produktov. Vedia oceniť výhodný nákup, ale tiež sledujú ostatné ponuky a vždy zvažujú výhody kvality v porovnaní s nákladmi. Ak si chcete nacvičiť tento zvyk, urobte si prieskum a porovnajte si ponuky pred uskutočnením nákupu, či už veľkého alebo malého.
  4. Nesnažia sa poraziť trh
    Miliardár a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Google Eric Schmidt hovorí, že krátkodobé obchodovanie na trhu (nákup alebo predaj akcií na základe denných pohybov na trhu) z vás boháča nespraví. Ak plánujete nakupovať akcie, snažte sa vyhýbať taktikám na rýchle zbohatnutie. Myslite radšej dlhodobo, Warren Buffett tiež trvá na používaní dlhodobej stratégie.
  5. Neizolujú sa pred svetom
    Je ťažké dosiahnuť úspech (a zarábať peniaze), ak sa na to chystáte úplne sám. Bohatí, úspešní ľudia si veľmi pozorne vyberajú, s kým sa socializujú. Ich cieľom je rozvíjať vzťahy s inými jednotlivcami, ktorí sa zameriavajú na úspech. Keď na niekoho takého narazia, venujú čas a energiu budovaniu silného vzťahu. Vzťahy sú menou bohatých a úspešných.
  6. Nemajú len jeden zdroj príjmov
    Viaceré toky príjmov vám pomôžu získať viac peňazí a bohatí ľudia sa nikdy nespoliehajú iba na jeden zdroj príjmov. Zvážte prenájom vášho automobilu alebo nevyužitých priestorov, nájdite si brigádu alebo sa staňte tútorom. Možností ako si privyrobiť je mnoho.
  7. Nesnažia sa mať všetko čo majú aj ostatní
    Bohatí ľudia vedia, že predstava dobrého života je subjektívna. Warren Buffett nikdy nevlastnil iPhone, kým ho nedostal ako darček. Vaši priatelia, susedia alebo spolupracovníci môžu mať najnovšie „nevyhnutné“ technické vybavenie, to však neznamená, že ho tiež potrebujete. Je tu veľká šanca, že si mnohí z nich taký životný štýl ani nemôžu dovoliť. Rozhodnite sa, ako má vyzerať váš život teraz - a v budúcnosti. Nedovoľte, aby za vás rozhodovalo nikto iný.

 

Viac o téme: Peniaze Tipy Milióny Podnikanie Motivácia Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, moneysuccess

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy