Ako by ste si mali naplánovať svoju kariéru, ak hľadáte svoju prvú prácu vo veku AI? Odpoveď spočíva v mäkkých zručnostiach

Akú hodnotu budú mať diplomy a certifikáty, ktoré získate? Budete si môcť účtovať svoje vedomosti a zručnosti, ak bude stále viac úloh vykonávať umelá inteligencia?

Prvou odpoveďou na túto otázku sú určite mäkké zručnosti. Existujú práce, ktoré nikdy nenahradia algoritmy, ale aj práce, v ktorých nové generácie pridajú k umelej inteligencii svoju ľudskosť, aby tak zamestnávateľom, ako aj klientom poskytli špičkové výsledky.

Druhá odpoveď je – ľudskosť. Čím viac humánnej, emocionálnej a sociálnej inteligencie rozviniete, tým menej bude AI vašou konkurenciou. S každým sa stane nekonečná slučka: od „Nič neviem“ po „Viem všetko!“ a od „Nechcem vyčnievať“ po „Som výnimočný“.

Je veľa mladých a vzdelaných kandidátov, ktorí dúfajú, že od väčšieho počtu pokusov prihlásiť sa do výberového konania cez väčší počet odmietnutí získajú hodnotnú prácu. V skutočnosti je to naopak. Dobrou správou je, že najväčším chybám na začiatku kariéry sa dá ľahko (a zadarmo!) vyhnúť.

Akým najväčším chybám sa môžete na začiatku kariéry vyhnúť?
Hoci sa im nemôžete úplne vyhnúť, poučenie sa z týchto chýb vám môže ušetriť veľa času a sklamania.

Chyba č.1: V prvom rade sa zamyslite nad tým, koľko peňazí môžete zarobiť
Aj keď si možno myslíte, že peniaze sú najdôležitejšie, rýchlo si uvedomíte, že peniaze sú dôležité len dovtedy, kým nenaplníte svoje základné potreby. Globálny výskum ukazuje, že deti a rodina sú v skutočnosti pre ľudí najdôležitejšie. Kariéra a povolanie sú až na druhom mieste. Ľudia skutočne chcú prispieť k niečomu užitočnému a zmysluplnému. Materiálne bohatstvo je v tomto rebríčku až na treťom mieste.

Príjmy sa odvíjajú od dosiahnutých výsledkov, pridanej hodnoty alebo vyriešených problémov. Pred začatím rokovaní si pripravte dôkazy a argumenty: bez ohľadu na to, kto vás platí a koľko, vždy pracujete pre seba a svoju kariéru.

Môžete si vopred účtovať svoju námahu a prácu?
Samozrejme, peniaze sú dôležité a každý chce byť za svoje úsilie spravodlivo zaplatený. Kľúčovou chýbajúcou zložkou je však dôvera, ktorá je potrebná na to, aby bolo možné účtovať služby vopred. To isté si myslíme, keď sme zákazníkmi – chceme vedieť, čo dostávame, ako, koľko a čo môžeme očakávať, a to musí byť v súlade s našimi potrebami a želaniami. Platí to aj pre predaj služieb (aj keď sa služba meria časom, ktorý sme investovali)

Ak ste teda mladý človek, učte sa od skúsených obchodníkov a ponúknite „bezplatnú vzorku“: dnes je jednoduché vytvoriť multimediálny životopis, v ktorom môžete preukázať svoje schopnosti a preukázať svoje znalosti. Ešte jednoduchšie je nájsť pomoc na ceste – dokonca aj zadarmo! Nemá zmysel znižovať svoje šance a trápiť sa odmietnutím či nedostatočnou odozvou, keď ten čas môžete využiť na natočenie videa, na ktorom sa predstavíte, napíšete blog alebo sa naučíte, ako efektívnejšie tráviť čas na sociálnych sieťach.

Bonusový tip: neklamte v žiadosti a životopise, pretože dnes sa dá všetko ľahko overiť.

2. chyba: Prihlášky posielate každému, bez rozmýšľania a prípravy

Keď si hľadáte prácu v určitej oblasti alebo u vybraného zamestnávateľa, máte väčšiu šancu sa dobre pripraviť: sledovaním ich oznámení, pýtaním sa niekoho, kto tam už pracuje alebo robí podobnú prácu. Aj keď si to rozmyslíte, získané poznatky budú nejakým spôsobom užitočné. Ak si nie ste istý/na čo presne mierite alebo ktorá práca vás láka, dajte šancu aspoň jednej možnosti počas 100 dní. Ak sa vám nepodarí zosúladiť svoje hodnoty s tým, čo sa o danej práci alebo zamestnávateľovi dozviete, nenúťte to. Ušetrite čas a námahu tým, že poviete „nie“ skoro – nesprávnym rozhodnutiam.

3. chyba: Prijímate ponuky bez rozmýšľania

V skutočnosti si prácu a zamestnávateľa vyberáte rovnako, ako si vyberajú oni vás. Skôr ako ponuku prijmete, aj keď je to po dlhom období neistoty a neúspešných pokusov, je dôležité, aby ste zistili, kto sú – aké sú ich silné a slabé stránky a ako sa správajú k svojim zamestnancom. V opačnom prípade môže nastať vzájomné sklamanie.

Samozrejme, nie je možné vyhnúť sa chybám. Ak sa však dokážete poučiť zo skúseností iných, začiatok vašej profesionálnej kariéry môže byť príjemnejší a priniesť viac uspokojenia.

Ako zvládnuť zručnosti, ktoré sa v škole alebo na vysokej škole neučia?

Pre mladých ľudí (najmä ženy), ktorí začínajú svoju kariéru v roku 2023, bude výzvou aj kolízia generácií.

"Oni ma neberú vážne!" hovorí A. kamarátke z vysokej školy a dodáva, že jej skúsenejší kolega vôbec nezvláda digitálne zručnosti. „Aj keď robím prakticky všetko, čo treba do systému zadať, stále som považovaný za neskúseného a nezrelého. Nielenže som vyčerpaný, ale ničia aj moje sebavedomie!“

Kamarátka s pochopením prikývne hlavou a snaží sa pomôcť svojim zážitkom: „Šéf mi poslal do schránky fotku, ktorá mi pokazila deň! Na druhý deň sa ospravedlnil a pozval ma na drink, čím som to mal ešte ťažšie. Neviem, ako sa mám zachovať."

Tretia kolegyňa je zaradená videohovorom, pretože je na materskej dovolenke s dieťaťom. "Mali by ste dať výpoveď v práci a ísť si za svojimi snami!" - on hovorí. Tí dvaja sa kyslo usmievajú, pretože nemajú odvahu skončiť, ani čas hľadať si novú prácu.

Nie sú jediní. Zamestnávateľom sa síce nedarí nájsť mladých ľudí pripravených prijať prax a rozvíjať skúsenosti postupne, pretože sa pripravujú na reálny život na vysokých školách, ale ani mladí to nemajú jednoduchšie.

Ako zistiť, čo sa od mladých ľudí vyžaduje na začiatku kariéry?

Hoci je dostupných informácií, rád a neformálneho vzdelávania dostatok, rozhodnúť sa nie je jednoduché. Nie je dostupná pre každého a ani si nemôžu dovoliť kurzy, ktoré by im uľahčili hľadanie nových pracovných miest.

Výskumy zároveň ukazujú, že práve mäkké zručnosti sú najväčším dôvodom prepúšťania a zlého výberu zamestnancov. Podľa správy LinkedIn z roku 2019 91 % talentových profesionálov tvrdí, že mäkké zručnosti sú veľmi dôležité pre budúcnosť náboru a HR. Tá istá správa dospela k záveru, že 89 % uviedlo, že zamestnanci, ktorí sú hodnotení ako chudobní, zvyčajne nemajú mäkké zručnosti a 57 % spoločností má problém tieto zručnosti presne posúdiť.

Desať zručností, ktoré otvárajú dvere k hodnotnej práci

Čo vlastne patrí k mäkkým zručnostiam, ktoré sa v práci vyžadujú a nikde sa predtým neučia?

Medzi iné patria
• Komunikačné zručnosti
• Emocionálna inteligencia
• Adaptabilita
• Schopnosti riešiť problémy
• Vodcovské schopnosti
• Time management
• Spolupráca a tímová práca • Networkingové
zručnosti
• Odolnosť
• Sebamotivácia

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy