Korporácia, malá firma, start-up: V čom sa líšia?

Láka vás viac úzka špecializácia alebo rôznorodejšie práce? Vo veľkej nadnárodnej spoločnosti, začínajúcom start-upe alebo v menšej, napríklad rodinnej firme? Záleží na tom, čo preferujete. Spísali sme pre vás plusy aj mínusy práce u jednotlivých typov zamestnávateľov. Charakteristiky však berte s rezervou. Všetko totiž vždy záleží na ľuďoch a na tom, ako si to vo firme nastaví.

Korporácia: každý šéf má svojho šéfa

Veľké, často medzinárodné firmy s pobočkami po celom svete mávajú stovky alebo aj tisíce zamestnancov. Prácu takého množstva ľudí treba starostlivo organizovať a zladiť. Preto korporácie zavádzajú pravidlá a postupy, ktoré by mali zamestnancom uľahčovať riešenie rôznych úloh. Korporácie tiež mávajú jasne danú hierarchiu a presne vymedzené pracovné pozície vrátane ich kompetencií. Napriek tomu sa mnoho z nich snaží nastaviť priateľskú firemnú kultúru, kde si môžu tykať aj ľudia na rôzne vysokých pozíciách a nie je potrebné chodiť každý deň v saku a kravate. 

  • Plusy

Hierarchický spôsob vedenia umožňuje posun po kariérnom rebríčku. Zo spodných priečok sa možno vyšplhať napríklad až na riaditeľa divízie. Okrem slušnej výplaty, ktorá býva nad obvyklým priemerom regiónu, sa dá stretnúť aj so štedrými benefitmi. V korporácii nie je obvyklé, aby jeden človek robil niekoľko funkcií. Bežnejšie sú užšie špecializácie na konkrétne činnosti. Pre tých, čo sa chcú zlepšiť v určitom odbore, je to skvelá príležitosť, ako zdokonaliť svoju odbornosť na najrôznejších školeniach, ktoré sa zamestnávateľ nebráni preplácať. 

  • Mínusy

Komplikovať prácu môže množstvo ľudí nad vami aj nespočetné množstvo zavedených pracovných procesov, ktoré nie vždy prácu uľahčujú. Ich zmena alebo posun k lepšiemu nebýva len tak, je potrebné schvaľovanie na rôznych manažérskych úrovniach. Niekomu tiež nemusí príliš vyhovovať časté reportovanie o svojej práci a ich výsledkoch. Na vyšších pozíciách už bude tiež najskôr poznať tlak na výkon a môže sa prejaviť konkurenčný boj medzi kolegami. 

TIP: Viete, že na Jobs.cz si teraz môžete hľadať prácu nielen podľa pozícií, ale aj  podľa firiem : Keď vyberiete odbor a oblasť, v ktorej prácu hľadáte, objavia sa firmy, ktoré ponúkajú požadovanú prácu v danej lokalite.

Menšia firma: širšie rozkročená práca

V menšej firme máva človek väčšiu príležitosť spoznať sa osobne s kolegami z rôznych oddelení. Aj vďaka tomu býva riešenie úloh pružnejšie a nie je potrebné vypisovať rôzne žiadosti a formuláre, keď človek potrebuje súčinnosť vedľajšieho oddelenia. Menšia firma o najviac pár desiatok zamestnancov si môže tiež málokedy dovoliť úzko špecializovaných odborníkov, takže náplň práce jednotlivých pozícií býva širšie rozkročená .

  • Plusy

Väčšia rôznorodosť práce bude pre mnohých ľudí výhodou, dostanú šancu rozvíjať celú škálu svojich zručností – napríklad v rámci marketingu i vybavovania reklamácií. Nielen manažéri mávajú väčšiu slobodu rozhodovania a väčší priestor na realizáciu vlastných nápadov, ktoré nie je potrebné schvaľovať na niekoľkých úrovniach. Veci vďaka tomu idú rýchlejšie dopredu.

  • Mínusy 

Každý neúspech a prešľap „vedľa“ je v malej firme viac vidieť a môže mať aj fatálnejší dopad. Platové ohodnotenie zrejme nebude zas tak oslnivé, rovnako ako zamestnanecké benefity. Fakt, že sa často pracuje bez jasne stanovených procesov, môže mať svoje výhody, ale aj nevýhody, keď chýba vzor, ​​ako v určitých situáciách postupovať. Pokiaľ majiteľ zle riadi firmu, nie je proti tomu odvolanie.

Start-up: môže rýchlo zažiariť aj zhasnúť

Inovatívna, skôr menšia firma s novým nápadom, s ktorým sa snaží preraziť na trhu. Ide väčšinou o veľmi dynamické pracovné prostredie, kde sa často veci menia. Ku každodennému koloritu patrí vymýšľanie stratégií a nových postupov. Nie je nezvyčajné, že v rámci jednej pozície sa strieda náplň práce hneď niekoľkých pozícií v iných firmách.

  • Plusy

Start-upy sa väčšinou zameriavajú na inovatívne služby či produkty, vďaka čomu je práca zaujímavá - skúšajú sa nové cesty, ako službu, produkt a vlastne celý biznis plán nastaviť. Panuje tu ale nezriedka veľmi motivujúce prostredie, nadšenie a elán, pocit, že všetci ťahajú za jeden povraz. Pokiaľ zoženú silného investora alebo sa biznis rozbehne, môžu to byť štedrí zamestnávatelia.  

  • Mínusy

Štart-upové firmy nebývajú predovšetkým spočiatku svojho fungovania schopné ponúknuť závratné platy, samy ešte len hľadajú svoje miesto na trhu. Ich zatiaľ krátky život môže tiež sprevádzať neistota, či sa im podarí preraziť a zarábať potrebné prostriedky. Skúšanie neosvedčených ciest, zvlášť pokiaľ nevedú dlho k vytúženému cieľu, môže byť tiež trochu frustrujúce.  

Kde sa nechať zamestnať?

Ako bolo povedané v úvode, vyššie načrtnutý zoznam je potrebné brať s rezervou, pretože všetko záleží na ľuďoch a nastavení danej firmy. Môže sa stať, že firma s 30 zamestnancami bude viac zošnurovaná predpismi ako veľká spoločnosť. Každému navyše vyhovuje v rôznych fázach kariéry niečo iné. Niekto môže začať v korporácii, potom prejsť do start-upu a neskôr zakotviť v menšej firme. Všade naberie trochu inú škálu skúseností. Ku každej ponuke sa preto snažte pristupovať s otvorenou mysľou, posudzovajte konkrétnu pozíciu, firmu a ľudí v nej.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, jobs.cz
 
Staršie správy
Staršie správy