Nájsť si novú prácu nie je jednoduché: Uľahčite si to pomocou týchto 7 krokov

Všetci vieme, že hľadanie nového zamestnanie nie je jednoduché. Osvedčenou metódou je rozdeliť náročnú úlohu na niekoľko menších čiastkových krokov. Ktoré to sú? Prejdite si ich s nami a maximalizujte pravdepodobnosť, že sa vám v novej práci bude dariť lepšie.

Pochopte sami seba
Tak ako v mnohých oblastiach ľudského života, aj tu platí, že človek by mal začať od seba. Bez ohľadu na to, či má prácu alebo nie, mal by v prvom rade vedieť, čo chce robiť. Zostať v tej istej oblasti? Ísť niekam inam? Alebo robiť niečo úplne iné? Na to, aby človek zistil, čo chce, mu môže pomôcť identifikovať aj to, čo nechce.

Hlavná je pracovná pozícia, ale človek by mal, samozrejme, myslieť aj na ďalšie veci: malá spoločnosť/veľká spoločnosť, vzdialenosť, možnosť pracovať z domu, plat... Väčšinu týchto požiadaviek je možné zohľadniť pri hľadaní práce na Kariéra.sk

Zistite, čo ponúka trh
Jedna vec je váš dopyt, druhá je ponuka na trhu práce. Našťastie, po ľuďoch je stále hlad, firmy hľadajú zamestnancov v rôznych odvetviach a šanca získať tú správnu prácu je veľká. Zamestnávatelia bývajú v takýchto situáciách ochotnejší naučiť vhodných kandidátov určité zručnosti, preto sa nebojte reagovať na ponuku, aj keď nespĺňate všetky požiadavky.

Na druhej strane, loptička môže byť na vašej strane, ak vám chýbajú niektoré kľúčové a často požadované zručnosti. V takom prípade sa poobzerajte po kurzoch, kde si ich môžete doplniť. Nezabudnite si pozrieť, čo o svojom zamestnávateľovi hovoria súčasní a bývalí zamestnanci.

Vytvorte atraktívny životopis a motivačný list
Písanie životopisu je špecifická zručnosť. Nie je zložitá, ale má určité pravidlá, ktorých dodržanie môže pisateľovi umožniť preskočiť ostatných uchádzačov. O tom, ako postupovať pri tvorbe životopisu, sme písali už mnohokrát. Podstatou je, samozrejme, predstaviť sa v čo najlepšom svetle a vyzdvihnúť hlavne tie zručnosti a schopnosti, ktoré zamestnávateľ požaduje. To znamená, že životopis je potrebné zakaždým trochu prispôsobiť danej pozícii.

Nezabúdajte však na sprievodný list. Pár riadkov o tom, čo vás na danej pozícii zaujalo a prečo, vám môže pridať toľko potrebné body navyše. Prinajmenšom je to dôkaz, že ste si dali tú námahu a odpovedali na inzerát a že máte o danú prácu skutočný záujem.

Kontaktujte svojho zamestnávateľa
Máte životopis, motivačný list? Stačí všetko poslať na uvedené kontaktné údaje. Alebo skôr na vieceré kontakty, pretože poslať jednu alebo dve ponuky zvyčajne nestačí. Je lepšie mať vždy niekoľko želiezok v ohni. Spoločnosti prijímajú zamestnancov, ale aj tak musíte byť trpezlivý. Môže chvíľu trvať, kým veci "klapnú" na oboch stranách. Majte to na pamäti a ak sa vám spoločnosť neozve dlhšie ako dva týždne, nebojte sa vytočiť telefónne číslo a pripomenúť sa.

Pripravte sa na pohovor
Vyšlo to a spoločnosť vás pozvala na stretnutie. Budete mať príležitosť predstaviť sa a zároveň spoznať svojho potenciálneho zamestnávateľa. To znamená, že sa musíte pripraviť na otázky smerujúce na vás aj na otázky smerujúce na zamestnávateľa. Pritom sa snažte vcítiť do ľudí, ktorí budú rozhodovať o vašom prijatí. Nie je až také ťažké zistiť, čo ich bude zaujímať. Nemusíte si pripravovať odpovede slovo od slova, ale aspoň hrubá predstava o vašich zmysluplných odpovediach (čo povedať a čo nie) bude užitočná.

Urobte si na pohovore poriadny rozruch
Zdvorilosť, prívetivosť, ale aj primerané sebavedomie, úprimnosť a autentickosť. Zmes ingrediencií, ktoré dobre fungujú v každej ľudskej komunikácii a pohovor nie je výnimkou. Využite svoju prípravu naplno. Na nič sa nehrajte a nič nepredstierajte, ale ani o sebe neprezraďte všetko. Jednoducho buďte tou najlepšou verziou seba samého.

Urobte správne rozhodnutie
Po pohovore alebo iných kolách výberového konania má nielen zamestnávateľ, ale aj uchádzač čas na premýšľanie. Aj on musí zhodnotiť, či by mu práca v danej spoločnosti vyhovovala. Ťažko to bude presne také, ako si vysníval. Vo väčšine prípadov je potrebné zvážiť, či pozitíva prevažujú a vyvažujú prípadné nedostatky. Ak áno, zostáva už len podpísať zmluvu.

Ak to nevyjde, nezúfajte. Skúste to znova a využite skúsenosti, ktoré ste už získali v procese náboru.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, jobs.cz
 
Staršie správy
Staršie správy